Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΚΗ

Ψηφίστηκε το άρθρο 1 του Νομοσχεδίου του "Καλλικράτη" και αναμένεται και η ψήφιση στο σύνολό του. Η Βουλή με την απόφασή της ίδρυσε τον νέο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου. Η ενότητα και η αναπτυξιακή συνεργασία είναι το νέο τεράστιο πολιτικό και αναπτυξιακό διακύβευμα για την Βόρεια Καρυστία. Όπως έχω πολλές φορές επισημάνει, ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου  είναι το νέο δυναμικό πεδίο πολιτικού σχεδιασμού και διεκδίκησης για όλα όσα αξίζει και δικαιούται ο τόπος μας.  
 
Οφείλουμε όλοι να συμμετάσχουμε σε έναν ευρύ, διαρκή και κυρίως ανοικτό διάλογο για την ανάδειξη των προτεραιοτήτων, των στόχων και των δυνατοτήτων της κάθε επιμέρους τοπικής κοινωνίας. Να συνθέσουμε τους κοινούς στόχους και να συντονίσουμε τις δράσεις για την επιδίωξη τους. Να εξασφαλίσουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τον αποτελεσματικότερο τρόπο την συγκρότηση και κυρίως την ποιότητα των υπηρεσιών, νέων και παλαιών, που ο νέος Δήμος πρέπει να παράσχει άμεσα στους δημότες του. Να ενώσουμε τους πολίτες όλου του Δήμου, αφήνοντας στην άκρη τοπικισμούς, ψευδεπίγραφους ανταγωνισμούς, παλαιομοδίτικους διαχωρισμούς.
Η συγκυρία της κρίσης έχει απλώσει ένα πέπλο απαισιοδοξίας. Η νέα τοπική αυτοδιοίκηση όπως κάθε καινούργιο δημιουργεί επίσης ανασφάλεια για το άγνωστο αλλά ταυτόχρονα γίνεται και πρόκληση γιατί όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε όλοι οι πολίτες ότι πολλά πράγματα χρειάζονται αλλαγή, στην κοινωνία, στην πολιτική. Τώρα είναι η ώρα να γίνει αυτή η πρόκληση της συγκυρίας πρόκληση και πρόσκληση στην νέα γενιά, να βγει στο προσκήνιο, να μπει μπροστά, να γίνει πρωταγωνίστρια στο καινούργιο που πρέπει να οικοδομηθεί, στην κοινωνία, στην πολιτική και εν προκειμένω στην αυτοδιοίκηση.
Προφανώς σκέπτονται με το βλέμμα στραμμένο στο χθες όλοι όσοι αντιλαμβάνονται την νέα τοπική αυτοδιοίκηση ως μία απλή υπερμεγένθυση αυτής που γνωρίζαμε έως σήμερα ή όσοι αντιλαμβάνονται το τοπικό πολιτικό σύστημα ως μία απλή επαύξηση του αριθμού των εκλογέων. Όποιος βλέπει το καινούργιο με τα μάτια του χθες δεν βλέπει προφανώς την ανάγκη και την απαίτηση της κοινωνίας για την αλλαγή. Σήμερα η νέα τοπική αυτοδιοίκηση έρχεται να εκφράσει δύο βασικές ανάγκες: την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και τον άνθρωπο, προς την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα την αναδιάταξη της σχέσης των πολιτών με τη διοίκηση και την πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι η τοπική κοινωνία των πολιτών πρέπει να γίνει βασικός πρωταγωνιστής στην λειτουργία του τοπικού πολιτικού συστήματος, ο έλεγχος, η διαφάνεια και η λογοδοσία να εμπεδωθούν ως προαπαιτούμενα κάθε διοικητικής και πολιτικής δράσης.
Έτσι, ο νέος Δήμος Κύμης- Αλιβερίου, είναι πρωτίστως το νέο πεδίο μίας «νέας γενιάς» πολιτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, είναι το πεδίο των νέων πολιτών που πρέπει να συμμετάσχουν δυναμικά για να αφήσουμε επιτέλους στο παρελθόν άσκοπες και άστοχες διαχωριστικές γραμμές, να συνθέσουμε τις ιστορικές αξίες των τοπικών μας κοινωνιών με ένα σύγχρονο και δυναμικό ευβοϊκό, ελληνικό και ευρωπαϊκό μέλλον. Στο νέο πεδίο της αυτοδιοίκησης, οι τοπικές ηγεσίες δεν μπορεί να παραμένουν απλοί και ενίοτε «ευέλικτοι» διαχειριστές μικροτοπικών ή και ιδιοτελών συμφερόντων, πρέπει να ηγούνται των συλλογικών προσπαθειών της κοινωνίας και του πολίτη, για ποιότητα ζωής, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, για κοινωνική αλληλεγγύη. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Αυτό είναι το κρίσιμο διακύβευμα της προοδευτικής τοπικής διακυβέρνησης, η «κόκκινη γραμμή» που οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να χαράξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου