Κυριακή 23 Μαΐου 2010

«Δεν θα κάνουμε στάση πληρωμών και δεν θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση του χρέους» λέει ο Γ. Παπανδρέου «Η Ευρώπη άργησε να αντιληφθεί το πρόβλημα»

«Δεν πρόκειται να προβούμε σε παύση πληρωμών ή αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Ισπανική εφημερίδα El Pai o πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην Ελληνική οικονομική κρίση, τονίζει ότι η Ε.Ε άργησε να καταλάβει το πρόβλημα και να δράσει. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την Ε.Ε να συνδράμει με μέτρα στήριξης αυτών των προσπαθειών.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην Ελληνική δημοσιονομική κρίση ασκεί κριτική στην Ε.Ε λέγοντας ότι αυτή άργησε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος καθυστερώντας να λάβει μέτρα με αποτέλεσμα η κρίση να επεκταθεί στα 16 κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
"Η Ε.Ε χρειάστηκε χρόνο για να αντιληφθεί ότι οι κερδοσκόποι έπειτα από την Ελλάδα θα έκαναν επίθεση στα υπόλοιπα κράτη μέλη με αποτέλεσμα να απειληθεί ακόμη και η σταθερότητα του ευρώ" είπε.



Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία,  ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο δείχνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι δύο αυτές χώρες είναι "θύματα υστερίας".
Σχολιάζοντας τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση είπε ότι αυτά αναπόφευκτα θα περιορίσουν την ανάπτυξη και γι΄αυτό το λόγο κάλεσε εκ νέου την Ε.Ε να παρέχει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης.
"Πρέπει να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για ανάπτυξη και σε αυτό για άλλη μια φορά η Ε.Ε μπορεί να βοηθήσει...είτε με αναπτυξιακά έργα, είτε με τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις στην Ε.Ε και ειδικά στη νότια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ακόμη αναφερόμενος στις σχέσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελ Μέρκελ, είπε ότι οι σχέσεις τους είναι ειλικρινείς ωστόσο αναγνώρισε ότι υπήρχε δυσφορία μεταξύ των δύο κρατών σχετικά με το ύψος της οικονομικής βοήθειας και την πίεση για την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.
"Δεν είναι ανεπανόρθωτη η κατάσταση, θα έλεγα ότι υπάρχει αγανάκτηση, όμως πιστεύω ότι αυτό που ενοχλεί τους Έλληνες είναι αυτά που θεωρούμε ως προκαταλήψεις και στερεότυπα".
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου