Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία του Βαγγέλης Αποστόλου, στα εγκαίνια του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου



«Όλοι αποδεχόμαστε ότι ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Εμείς λέμε γιατί είναι ο τομέας που έχει τις δυνατότητες να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα  για τη παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Και ένα από αυτά τα πλεονεκτήματα είναι η βιοποικιλότητα. Ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό από τη Κυβέρνηση το αυτονόητο , ότι η χλωρίδα της χώρας μας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ποιοτικής υπεροχής των ζωικών μας προϊόντων.
Είναι αυτή η βλάστηση που μαζί με την εμπειρία των ελλήνων μελισσοκόμων, παράγουν ένα από τα καλύτερα μέλια που υπάρχουν παγκοσμίως
Το ελληνικό μέλι είναι πλέον μια αναγνωρισμένη διατροφική αξία.
Γι αυτό η διατήρηση και η ανάπτυξη της μελισσοκομίας έχει πολλά οφέλη όχι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά γιατί ο έλληνας μελισσοκόμος έχει συνδέσει τη παραγωγή του με τη προστασία του περιβάλλοντος .
Ως αναπτυσσόμενος δε χώρος έχει τους περισσότερους νεοεισερχόμενους παραγωγούς.
Όμως παρά τη μεγάλη μας παραγωγή, επειδή ο έλληνας καταναλώνει το μέλι, εισάγουμε μεγάλες ποσότητες.
Δυστυχώς όλο το μέλι που εισάγεται «χάνεται» στην ελληνική αγορά. Πουθενά δεν πωλείται στη χώρα μας εισαγόμενο μέλι.
Γι αυτό και το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις, που ειδικά στο βασιλικό πολτό συνοδεύονται και με τεράστια κέρδη.
Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους εισαγωγείς να εισάγουν στην Ε.Ε. μέλι από τρίτες χώρες, χωρίς στην επισήμανσή του να αναγράφεται ότι περιέχει γύρη από μεταλλαγμένα φυτά.
Είναι γεγονός λοιπόν ότι η αγορά λειτουργεί σε ένα «θολό» τοπίο. Σήμερα ο καταναλωτής νομίζει ότι τρώει ελληνικό μέλι, αλλά στην πραγματικότητα το 50% του μελιού που καταναλώνεται είναι εισαγόμενο και το χειρότερο ο Έλληνας καταναλωτής το πληρώνει σαν ελληνικό.
Βέβαια ως κλάδος της αγροτικής παραγωγής έχετε και σεις τα γνωστά πολλαπλά προβλήματα που ξεκινούν από το υψηλό κόστος παραγωγής , για παράδειγμα το κόστος του πετρελαίου κίνησης , και φτάνουν μέχρι τη ρευστότητα .
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τη τεράστια σημασία που έχει ο χώρος σας για την παραγωγική δραστηριότητα και τη διασφάλιση ενός σημαντικού εισοδήματος για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου .
Θα είμαστε μαζί σας και μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω προβλήματα
Αυτό που ζητάμε εσάς είναι να οργανωθείτε καλύτερα  για να βοηθήσετε και εμάς και τον εαυτό σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου