Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Σχετίζονται οι θάνατοι με το αντιγριπικό εμβόλιο;

Ερωτηματικά εγείρει στην Ιταλία ο θάνατος ατόμων, τα οποία φέρεται να εμβολιάστηκαν με το αντιγριπικό Fluad της Novartis. Προληπτικά ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγόρευσε, τη χρήση του.
Στην Ιταλία καταγράφηκαν 11 περιστατικά θανάτων τα οποία ενδέχεται να συνδέονται με την χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου Fluad της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε την απαγόρευση της διάθεσης δυο παρτίδων του εν λόγω εμβολίου για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε. Kαι στις 11 περιπτώσεις τα άτομα που έχασαν την ζωή τους ήταν ηλικιωμένα και η τελική απάντηση για το αν υπάρχει άμεση σχέση με το εμβόλιο θα δοθεί το νωρίτερο σε ένα μήνα. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κατασχεθούν και άλλες παρτίδες του εμβολίου. Το θέμα πάντως αποτελεί πρώτη είδηση στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Η εισαγγελία της πόλης Σιένα διενεργεί έρευνα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το εμβόλιο Fluad έχει διατεθεί σε νοσοκομεία και δημόσια ιατρεία της χώρας, όχι όμως και σε φαρμακεία.
Οι ύποπτοι θάνατοι σημειώθηκαν, μεταξύ των άλλων, στην Σικελία, στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας, αλλά και την κεντρική Ιταλία. Η εταιρία Novartis απαντά ότι το εμβόλιό της είναι ασφαλές και ότι αυτό έχει αποδειχθεί με σειρά ελέγχων, στο διάστημα των τελευταίων 17 ετών.
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, προτίθεται να θέσει σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή, για παροχή πληροφοριών στους πολίτες.
Οι γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, πάντως, καλούν τους ασφαλισμένους να συνεχίσουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, διότι μόνον πέρυσι, από επιπλοκές της γρίπης, έχασαν την ζωή τους 8.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου