Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΑΥΛΩΝΟΣ

Άγιος Δημήτριος, Χάνια Αυλωναρίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Η περιοχή του τέως Δήμου Αυλώνος έχει προικισθεί από την ιστορία με ορισμένα από τα πλέον σημαντικά Βυζαντινά, θρησκευτικά και μη, Μνημεία της Εύβοιας. Ο Πύργος Αυλωναρίου (12ου Αιώνα), ο Άγιος Δημήτριος στα Χάνια (11oςαιώνας) η Αγία Θέκλη (13ος αιώνας), η Ιερά Μονή Λευκών (11 αιώνας), ο Άγιος Ιωάννης στον Χόνδρο (13 αιώνας), η Παναγία στο Κάστρο Ποτήρι (13ος αιώνας) και της μεταβυζαντινής εποχής όπως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Πυργί (16αιώνας), ο Άγιος Ιωάννης στις Καρυές (16 αιώνας) και ο Άγιος Δημήτριος Καταρράκτη Οκτωνιάς (16 αιώνας) κ.α.
Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα μνημεία έχουν υποστεί την φθορά του χρόνου η οποία είναι αμείλικτη όταν οι αρμόδιοι διοικητικοί και επιστημονικοί φορείς της Πολιτείας δεν φροντίζουν για την διάσωση και την προστασία τους. Πόσα άραγε άλλα χάθηκαν γιατί η αδιαφορία της Πολιτείας άφησε έδαφος στην άγνοια και την αμάθεια εκκλησιαστικών επιτροπών και πολιτών που οδήγησαν στην καταστροφή και την τσιμεντοποίηση.
Από τα προαναφερόμενα μνημεία άμεσος είναι ο κίνδυνος για την Αγία Θέκλη στο ομώνυμο χωριό, για τον Άγιο Δημήτριο στα Χάνια όπου καταστρέφεται το εσωτερικό του και οι εναπομείνασες αγιογραφίες παρότι αποκαταστάθηκε ημιτελώς το εξωτερικό του μνημείου, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Πυργί, ναός με σπάνιες τοιχογραφίες που έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών εργασιών.
Αγία Θέκλη, στο ομώνυμο χωριό

Στο παρελθόν ως Δημοτική Αρχή πετύχαμε να γίνουν κάποιες σωστικές εργασίες στην Αγία Θέκλη και την Μεταμόρφωση Σωτήρος πλην όμως με το πέρασμα του χρόνου η συνεισφορά τους τελείωσε. Από την άλλη πλευρά έχουμε το παράδειγμα της κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών στην Οκτωνιά και σε συνεργασία με την Μητρόπολη ευαισθητοποίησαν το Υπουργείο Πολιτισμού για την διάσωση και αποκατάσταση του Αγίου Δημητρίου στον Καταρράκτη Οκτωνιάς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται κινητοποίηση, ευαισθητοποίηση και πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, της δημοτικής αρχής αλλά και της τοπικής εκκλησίας ως προς τα θρησκευτικά μνημεία, για να αναδείξουμε τα προβλήματα, να προβάλλουμε την αξία των μνημείων και να σπρώξουμε την Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού με τις περιφερειακές του δομές να παρέμβει, να προγραμματίσει και να εκτελέσει τα αναγκαία έργα διάσωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης.
Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στο Πυργί
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τώρα γιατί αύριο είναι ίσως αργά. Οφείλουμε να προστατέψουμε τα σημαντικά αυτά αποτυπώματα του περάσματος της Ιστορίας από τον τόπο μας, όχι γιατί μας θυμίζουν μόνο τις ρίζες αλλά κυρίως γιατί αποτελούν και έναν τοπικό πολιτιστικό πόρο χρήσιμο για την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας σήμερα. Και κάτι τελευταίο…. Αν δεν διεκδικήσουμε, εάν δεν φωνάξουμε….εάν δεν τρέξουμε και κυρίως εάν δεν προτείνουμε ….κανείς άλλος δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί αυτοβούλως γιαυτά όλα.
Η Παναγία στο Κάστρο Ποτήρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου