Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΛΑΜΑΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ

Η τελευταία δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό “Επίκαιρα” είναι καταστροφική για το ΠΑΣΟΚ. Το κατατάσσει όχι μόνον τελευταίο, από άποψη εκλογικής επιρροής, μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά το βυθίζει κυριολεκτικά στα Τάρταρα καθώς το φέρνει να υπολείπεται και κατά μία μονάδα από “άλλο κόμμα”. 
Για την ιστορία αναφέρουμε τα ποσοστά της δημοσκόπησης: ΣΥΡΙΖΑ 31,5%, Ν.Δ. 26,5%, Χ.Α 12,5%, ΑΝΕΛ 6,5%, ΚΚΕ 6,5%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 6%, ΔΗΜΑΡ 5,5%, ΠΑΣΟΚ 5%.

Κατόπιν τούτου προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: είναι σίγουρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι τον Φεβρουάριο μπορεί να κάνει συνέδριο; Θα υπάρχει μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ; Δεν αναφέρομαι στην ταμπέλα και την σφραγίδα της Ιπποκράτους, αλλά στην ουσία της πολιτικής υπόστασης του άλλοτε κραταιού Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Πανελλήνιο, δεν είναι, αφού, όπως ομολογούν κεντρικά του στελέχη, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της χώρας που δεν υπάρχει ενεργή τοπική εκπροσώπηση, ενώ και εκεί που υπάρχει είναι αναιμική έως αδιάφορη. Σοσιαλιστικό, όπως έχει εξελιχθεί, σίγουρα δεν είναι, και νομίζω δεν χρειάζεται να ειπωθεί το γιατί, τα αυτονόητα παραλείπονται. Κίνημα, επίσης δεν είναι, αφού ουδεμία σοβαρή κοινωνική αναφορά έχει, ενώ έχει μετατραπεί και σε μία κλειστή ομάδα νομής (έστω περιορισμένης) κρατικής εξουσίας και διαχείρισης κομματικών υποθέσεων και συμφερόντων περί τον επικεφαλής της, ήτις “τυγχάνει” να έχει και 25 βουλευτές.
Ένα δεύτερο σοβαρό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει χάσει κάθε ίχνος καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Το πλεονέκτημα που υποτίθεται ότι διέθετε, έναντι των άλλων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και για το οποίο προτιμήθηκε να δηλωθεί ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, είναι ίσης αξίας με αυτό που αναγνωρίζουν οι πολίτες στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, το 2,8%!!!
Εντάξει, να μην μπορεί να συναγωνιστεί τον Σαμαρά επειδή είναι πρωθυπουργός ή τον Αλέξη Τσίπρα που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά να υπολείπεται, προσέξτε, όχι σε δημοφιλία, αλλά σε κυβερνησιμότητα, και του Πάνου Καμμένου και του Φώτη Κουβέλη και να ξεπερνά μόνον την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρεται για τον θώκο; Νομίζω αυτή είναι η δεύτερη ταφόπλακα για το ΠΑΣΟΚ. Με το κόμμα τελευταίο σε εκλογική επιρροή, και με τον επικεφαλής του τελευταίο σε ποσοστά καταλληλότητας, τι μέλλον μπορεί να έχει η Δημοκρατική Παράταξη; Μόνον της Ένωσης Κέντρου και του ΚΟΔΗΣΟ. Να σβήσει, να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.
Είναι λοιπόν απορίας άξιον πως αυτό που βλέπει και ο πλέον αδαής των Ελλήνων δεν το βλέπουν τα (όποια εναπομείναντα) ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του και δεν πράττουν κάτι. Είναι δυνατόν να ομιλούν σοβαρά για συνέδριο αναγέννησης όταν γνωρίζουν ότι τον Φεβρουάριο μόνον μνημόσυνο μπορεί να κάνουν. Και την ευθύνη δεν την έχει ο Βενιζέλος, αυτός βρίσκει και κάνει. Και για τον εαυτό του και την παρέα του μια χαρά τα καταφέρνει. Αυτό μπορεί, αυτό κάνει. Την εξουσία ήθελε, αυτή έχει, έστω και σε κομματικό και όχι πρωθυπουργικό επίπεδο. Αναγόρευσε τον εαυτό του σε “γκεσέμι” και “καταλληλότερο”, αλλά δεν ευθύνεται αυτός αν απεδείχθη λάγιο πρόβατο, αλλά οι άλλοι που τον πίστεψαν.
Την ευθύνη την έχουν, και αυτοί θα κατηγορηθούν, οι βουλευτές και τα στελέχη, κεντρικά και περιφερειακά, πρώην και νυν, ιστορικά και νεότερα που παρακολουθούν αμήχανοι, φοβισμένοι, δειλοί και άβουλοι, μακρόθεν ή εκ του σύνεγγυς, τον εξευτελισμό και τον εξαπονδρισμό της Δημοκρατικής Παράταξης. Μιας παράταξης που σε τελική ανάλυση τους περισσότερους τους δημιούργησε κοινωνικά, τους έκανε αυτό που είναι πολιτικά, τους έδωσε πλουσιοπάροχα τιμές, αξιώματα, δουλειά και χρήματα. Ούτε αυτό δεν σέβονται; Τόσο ανάξιοι. Τόσο άτιμοι, ασπόνδυλοι και ξεφτίλες είναι; Η τελευταία πράξη-ανταπόδοση στην Παράταξή τους είναι να γίνουν παραστάτες και παλαμακιστές του τελετάρχη ενταφιασμού της;
Εκτός κι αν περιμένουν την επόμενη δημοσκόπηση, αυτή που δεν θα τους δίνει ούτε το 3%, το όριο εισόδου στη Βουλή, για να εξεγερθούν. Γιατί θα ‘ρθει κι αυτή -όταν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει καινούργια μέτρα και ο Βενιζέλος, σε ρόλο πολιτικού συνηγόρου και συμπληρώνοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα προσπαθεί να τα αιτιολογήσει. Μόνον που τότε θα ‘ναι αργά. Πολύ αργά. Για όλους. Και δεν θα περισσεύουν λεμόνια και γιαούρτια. Ίσως ούτε και σάλιο. Αυτό όμως δεν ξέρω αν θα ‘ναι καλό γι’ αυτούς….
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου