Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Οι θέσεις των παρατάξεων του Περιφ. Συμβουλίου Στερεάς για απολύσεις, πόρους και επιτροπεία

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου  Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την  μαζική παρουσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας, με θέμα συζήτησης  τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις του προσωπικού, την καθιέρωση επιτρόπου και  την περικοπή των πόρων. Το  Περιφερειακό συμβούλιο  μετά από συζήτηση εξέδωσε ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων  και αποφάσισε  το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας  την Τετάρτη και Πέμπτη 28 και 29 Νοεμβρίου. 

Για τα παραπάνω  θέματα ,που είναι όπως τονίστηκε, κρίσιμα  για την επιβίωση του ίδιου του θεσμού και την συνέχιση της λειτουργίας της Περιφέρειας  τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού συμβουλίου.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε την αντίθεση του με  την επιχειρούμενη αποψίλωση των Περιφερειών με τη μείωση του προσωπικού μέσω των απολύσεων υπαλλήλων  ΔΕ-ΙΔΑΧ.  Αναφορικά με τη μείωση των πόρων , επισήμανε ότι οι Περιφέρειες έχουν ήδη εισφέρει στη δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 40%, ενώ έχει ήδη υποστεί μείωση η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ( ΚΑΠ) κατά 60% για τη διετία 2011-2012. Καίριο πλήγμα για την Αυτοδιοίκηση είναι η δημιουργία παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ, καθώς και στην μείωση του μετακλητού προσωπικού του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών με την κατάργηση των θέσεών τους. Κατά συνέπεια οι Περιφέρειες καταδικάζονται σε αναποτελεσματικότητα και πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Χειμάρας αναφέρθηκε στον κρίσιμο αγώνα που δίνει η τρικομματική κυβέρνηση στο Eurogroup και αναφέρθηκε στις αναγκαίες  θυσίες του Ελληνικού λαού.  Τόνισε όμως ότι  οι απολύσεις υπαλλήλων που σχεδιάζονται ξεπερνούν κάθε όριο και δεν θα πρέπει να τις δεχτούμε με κανένα τρόπο . Ζήτησε  από το Περιφερειακό Συμβούλιο να δηλώσει τη στήριξη του στους εργαζόμενους και την αντίθεση του στο Ν. 4093/2012 , που ουσιαστικά οριοθετεί απολύσεις, χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση των υπαλλήλων και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της Περιφέρειας σε προσωπικό. Πρότεινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, να εξουσιοδοτήσει τον  Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας , να ζητήσει από το Υπουργείο την άμεση έκδοση ς απόφασης, για προσωρινή τοποθέτηση των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων στις Υπηρεσίες που υπηρετούσαν μέχρι σήμερα και να στηρίξει τις τυχόν προσφυγές των απολυμένων στη Δικαιοσύνη.
Ζούμε ημέρες κρίσης, επισήμανε ο επικεφαλής της  Ριζοσπαστικής – Οικολογικής Συνεργασίας Νίκος Στουπής. Όμως την κρίση την βιώνει διαφορετικά ο καθένας. Για την Ευρωπαϊκή ένωση είναι η απομάκρυνση όλο και περισσότερο από τις αξίες και τις αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκε. Για το ντόπιο κεφάλαιο είναι  είναι το πώς θα κερδοσκοπήσει σε βάρος του λαού. Για την κυβέρνηση  είναι το πώς θα επιβιώσει και θα επιβάλλει τα μέτρα στο λαό. Ο λαός όμως όταν  μιλάει για κρίσιμες μέρες το βλέπει από τις επιπτώσεις του μνημονίου, την εξαθλίωση της ζωής του, την αδυναμία να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες , από το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας , τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας..  Αναφερόμενες στις διαθεσιμότητες και την επιβολή επιτροπείας στην ΤΑ επισήμανε  ότι το πρόβλημα είναι πολύ γενικότερο. Εχει να κάνει με τον αγώνα  που πρέπει να κάνουμε για κατάργηση των επιπτώσεων του μνημονίου.  Πάμε σε μια Αυτοδιοίκηση σε πλήρη απαξίωση με την κοινωνία στο περιθώριο, με κατάργηση του Αυτοδιοίκητου.  Ένταση επικράτησε όταν ο κ. Στουπής  αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κ. Χειμάρα, λέγοντας πως οι απόψεις του για αναγκαίες θυσίες και οργανόγραμμα  απηχούν τις θέσεις του Υπουργού κ. Μανιτάκη  και οι πολιτικές του κόμματος που υποστηρίζει ο πρώην νομάρχης έφεραν τα σημερινά προβλήματα. «Στα μέτρα που μας ετοιμαζόμουν να μας επιβάλουν , ετοιμάζουν και το ανάλογο ιδεολογικό περιτύλιγμα»,  πρόσθεσε ο κ. Στουπής.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Χρονάς εξέφρασε  την αντίθεση του συνδυασμού του στην συγκεκριμένης απόφασης και καταψήφισε , καταθέτοντας την δική του πρόταση. Όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι πολιτικό απόρροια των πολιτικών που επιβάλει η ΕΕ προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων στο όνομα της οικονομικής κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.   Οι αλλαγές γίνονται ώστε η ΤΑ να εναρμονιστεί με όσα λέει ο Καλλικράτης , να διαχειριστεί η ΤΑ χωρίς πόρους τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.   Στην κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να απαντήσουν με κλιμάκωση ανυπακοής και δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, για την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Να ακυρώσουμε στην πράξη την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, τόνισε  η εκπρόσωπος του Αυτοδιοικητικου Κινήματος Δέσποινας Σπανούδη. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων και του Καλλικράτη και τα περιγράψαμε  με ακρίβεια πριν τις εκλογές. Κάθε μάχη που δίνεται σήμερα για να σταματήσει η λεηλασία, πρέπει να βρίσκει τους απλούς πολίτες ενωμένους. Δεν ήμασταν προφήτες. Οι θιασώτες του Καλλικράτη και πειθήνιοι μέχρι σήμερα στις επιταγές των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων γνώριζαν πολύ καλύτερα τις συνέπειες αυτών των σχεδιασμών. Αν δεν ήξεραν, αν εξαπατήθηκαν, αν άλλα νόμιζαν και άλλα βλέπουν, ας αναλάβουν επιτέλους έστω και τώρα τις ευθύνες τους, αντιστεκόμενοι έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια.
Ο εκπροσώπος του Ανεξάρτητου Μετώπου Θωμάς Τουσιάδης μίλησε για πολιτικό θέατρο . Τι νόημα έχει να καταδικάσουμε τα μέτρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν οι βουλευτές που ανήκουν στους ίδιους κομματικούς χώρους με τους εκπροσώπους των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο στη βουλή τους ψηφίζουν. Καταφέρθηκε  εν΄λαντια σε όλο το πολιτικό σύστημα και ζήτησε ότι για τη σωτηρία της χώρας αντί να απολύσουν  τους υπαλλήλους να απολυθούν όλοι οι πολιτικοί  που έχουν ευθύνες για αυτή  την κατάσταση και να δημιουργηθούν νέοι  πολιτικοί σχηματισμοί.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης τόνισε ότι η τρικομματική κυβέρνηση κατά επιταγή της τρόικας έχει επιβάλλει με τα μνημόνια στον ελληνικό λαό τα πιο βάρβαρα ταξικά μέτρα μεταξύ των οποίων είναι και οι απολύσεις  Η εφαρμογή των μέτρων αυτών ανατινάζει τις προϋποθέσεις  να υπάρξει η χώρα σαν οντότητα όταν έρθει στην εξουσία μια άλλη κυβέρνηση με διαφορετικό προσανατολισμό. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη  αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Είναι ανάγκη, επισήμανε , η δημιουργία ενός κοινού μετώπου  Δήμων και Περιφερειών  για να μην υπάρξουν απολύσεις. Είναι ανάγκη η δημιουργία ενός παλλαϊκού αγωνιστικού μετώπου που θα επιβάλλει τη μόνη λύση που υπάρχει για τη σωτηρία της χώρας. Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, για να καταργήσουμε τα μνημόνια και να εργαστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
πηγη http://www.altpressfthiotida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου