Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τι γίνεται με τις off shore Κύμης; Επιμένει ο Συμεών Κεδίκογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών



Χτες ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των εξωχώριων εταιριών (off shore) στην Κύμη και γενικότερα για τους ελέγχους των off shore ανά την επικράτεια.

Η αρχική ερώτηση θυμίζουμε είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών στις 3 Οκτωβρίου (αρ. 2489), η οποία όμως ποτέ δεν απαντήθηκε και ο βουλευτής, επιμένοντας στο θέμα, την κατέθεσε ξανά ως επίκαιρη, η οποία συζητείται στη Βουλή. Ωστόσο, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης επικαλέστηκε κώλυμα που δεν μπορούσε να του επιτρέψει να παραστεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, είπε όμως ότι σύντομα θα έρθει σε μια επόμενη ευκαιρία. Ο βουλευτής λοιπόν δημιουργεί την επόμενη ευκαιρία επανακαταθέτοντας την ερώτηση με την ελπίδα ότι θα πάρει απαντήσεις από πλευράς του υπουργείου για να μην αφήνονται στην κοινή γνώμη αναπάντητα εύλογα ερωτηματικά και να προχωρήσει ο έλεγχος.

Το κείμενο της ερώτησης ακολουθεί:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών 
Θέμα: Αποτελέσματα ελέγχου των εξωχώριων (off shore) εταιρειών στην Κύμη
Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο του ελέγχου του ΣΔΟΕ των εξωχώριων εταιρειών, που είχε ξεκινήσει µετά τη διαπίστωση ότι πολλές από αυτές δεν έχουν καταβάλει για πολλά χρόνια φόρους ακινήτων, εισοδήµατος κτλ., οι φορολογικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνα, τον Νοέμβριο του 2011, και για τις 24 εξωχώριες εταιρείες στην Κύμη, ασυνήθιστα υψηλό αριθμός off shore για την περιοχή.

Μεταξύ των φορολογικών παραβάσεων που έχουν καταγράψει οι έλεγχοι του  Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος γενικά για τις εξωχώριες εταιρείες είναι ότι δεν έχουν καταβάλει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ως το 2006 και στη συνέχεια δεν είχαν πληρώσει ΕΤΑΚ, ΦΑΠ και άλλους φόρους, ενώ για ορισµένες εταιρείες δεν υπήρχε καν ΑΦΜ. Μάλιστα, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2012, κατόπιν ολοκληρωμένων ελέγχων του ΣΔΟΕ καταλογίζεται σε επιχειρήσεις το ποσό των 41 εκατ. ευρώ!

Σε δε πρόσφατο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, παρατηρείται το παράδοξο, παρόλο που ο φόρος που αναλογεί στις εξωχώριες εταιρείες αυξήθηκε από το 3% στο 15%, τα έσοδα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν την ίδια στιγμή που ο αριθμός των εταιρειών αυξήθηκε! Στην Εύβοια ο αριθμός των ενεργών εξωχώριων εταιριών για παράδειγμα έγινε από εξηντατέσσερις εξηνταέξι. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο έλεγχος θα ήταν πιο εύκολος και οι διασταυρώσεις θα μπορούσαν να γίνονταν σε ελάχιστο χρόνο, αν τα στοιχεία ήταν καταχωρημένα ηλεκτρονικά.

Επειδή, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η απόδοση δικαιοσύνης είναι από τα μείζονα ζητήματα της χώρας, από τα οποία κρίνεται το εθνικό εγχείρημα, ερωτάσθε:

1.       Πόσες από τις 24 εξωχώριες εταιρείες της Κύμης έχουν ελεγχθεί και ποια η εκτίμηση του οφειλόμενου φόρου που τους καταλογίζεται;
2.       Τίθεται ζήτημα παραγραφής όσων φορολογικών υποθέσεων παραμένουν ανοικτές και αν ναι θα λάβετε απόφαση παράτασης του χρόνου παραγραφής για να προλάβετε να ελέγξετε όλες τις υποθέσεις;

23 Νοεμβρίου 2012                                                                              Ο Βουλευτής
 



 Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου