Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Κεδίκογλου: Οι ΦAΓΕ και Coca-Cola δεν έφυγαν για κάπου με καλύτερο φορολογικό καθεστώς!

Μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου παρέθεσε τη δική του θεωρία για τη φυγή μεγάλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα όπως η ΦΑΓΕ και η Coca-Cola:


Οι δύο μεγάλες εταιρείες που έφυγαν πρόσφατα από την Ελλάδα, δεν πήγαν κάπου που υπάρχει χαμηλότερο εργασιακό κόστος ή όπου υπήρχε καλύτερο φορολογικό καθεστώς. Πήγαν εκεί όπου μπορούσαν να έχουν ρευστότητα για τις επιχειρήσεις τους. Πήγαν εκεί όπου οι τράπεζες μπορούσαν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους. Είναι ένα...


...πλήγμα δηλαδή μεγάλο. Αυτή η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την οικονομία μας. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την αρχή ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε συγκεκριμένα βήματα. 

Σχόλιο Παραπολιτικής: Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανησυχητικό από το να διαπιστώνεις ότι οι πολιτικοί που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

Αν ο κ.Κεδίκογλου θεωρεί ότι το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου δεν είναι καλύτερο από της Ελλάδας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε και σε πολλά. Η ΦΑΓΕ και η Coca-Cola δεν έφυγαν τόσο επειδή ήθελαν να πληρώνουν λιγότερους φόρους αλλά κυρίως επειδή δεν μπορούσαν άλλο να διαχειριστούν τις συνεχείς αλλαγές των φορολογικών συντελεστών, των έκτακτων εισφορών κτλ.

Έφυγαν επίσης αναζητώντας ένα πιο αξιόπιστο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης που δεν θα χρειάζεται 6-7 χρόνια για να αποφανθεί επί ενός ζητήματος και που θα ευνοεί τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Τα περί ρευστότητας που ισχυρίζεται ο κ.Κεδίκογλου είναι μάλλον κάπως εκτός οικονομικής πραγματικότητας. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ισχύει το "εκεί οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις του". Αν η Ελλάδα ήταν αξιόπιστη, τίποτα δεν θα εμπόδιζε μια τράπεζα του Λουξεμβούργου να δανείσει τη ΦΑΓΕ και την Coca-Cola.

Αν και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται άμεσα η ρευστότητα. Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά στην Οικονομία.
.

2 σχόλια:

  1. Όταν η coca cola και οι πωλήσεις έχουν κάνει βουτιά στην Ελλάδα επειδή ο ΕΦΕΤ τους έχει βάλει ήδη 3-4 πρόστιμα για βλαβερές ουσίες σε Amita, Nestea, Coca Cola, Tsakiris και όλα τα άλλα που δίνουν μήπως δε παίζει ρόλο;;; Ή μήπως οι τράπεζες είναι ο λόγος που έχουν πάει όλα τα συσκευαστήρια τους και τις γραμμές παραγωγής εκτός ελλάδας; Μας κοροιδεύει ο Κεδίκογλου μέσα στη μούρη μας μου φαίνεται.

    Καλύτερα να κοιτάξει να πάρει κάνα φόρο για τη μεταφορά έδρας γιατί όπως πάει να γίνει τώρα, η Ελλάδα δε παίρνει φράγκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είναι αυτός ο λόγος σύμφωνα με τον παραπάνω φίλο, δηλαδή τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ, τότε τι να πούμε!!!
    Φίλε μας διαφωνούμε κάθετα μαζί σου. Αν η ποιότητα των προϊόντων ήταν για τα σκουπίδια καλώς ο ΕΦΕΤ έβαλε πρόστιμα. Θα πρέπει όλοι να παράγουν προϊόντα ποιότητας και πιστοποιημένα, γιατί καλύτερα να μην τα παράγουν. Στο κάτω κάτω από εκεί που θα πάει, αν παράγει "σκουπίδια" δεν θα "τρώει" πρόστιμα;;
    Τώρα αν και εσύ είσαι μέσα σε αυτούς που πιστεύεις ότι η πτώση των πωλήσεων είναι απλό γεγονός και το αποδίδεις όχι στην κρίση αλλά σε πρόστιμα τότε για αυτό τον λόγο έχεις λάθος ανάλυση, άρα και λάθος πρόταση για την έξοδο από την κρίση.
    Το θέμα είναι πολύ ποιο σύνθετο, εμείς δεν πρέπει να βλέπουμε και να ταυτιζόμαστε με την ρηχή πλευρά του γεγονότος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή