Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κλίμα "μεγάλης νύχτας εξελίξεων" στα ΜΜΕ

Χωρίς αποφάσεις αλλά με δηλώσεις η σύσκεψη των αρχηγών.

Η νέα πολιτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  σήμερα από τις 15:00 μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνησης και του υπ. Οικονομικών καλά κρατεί με επικοινωνιακό παιγνίδι και άδεια λόγια για γιαλαντζί επαναστάτες.

Οι κ.κ. Σαμαράς, Κουβέλης, Βενιζέλος εξετάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου των μέτρων, το οποίο αναμένεται να έλθει στη Βουλή ως νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης..
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ψήφιση των μέτρων τοποθετείται στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Παράλληλα, την Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ενημέρωση

20.45 ΔΗΜΑΡ Αιχμηρή διαρροή από την ΔΗΜΑΡ για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Τόλμη από την ΔΗΜΑΡ και εθνική υπευθυνότητα υπάρχει από την στιγμή που στηρίζουμε την κυβέρνηση. Τόλμη χρειάζεται απέναντι στην κοινωνία.
20.26 ΠΑΣΟΚ Κύκλοι του ΠαΣοΚ που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του πρωθυπουργού έλεγαν τα εξής: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».
20.15 Σαμαράς «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται - Θα σώσουμε τη χώρα όσοι το τολμήσουμε»
20.39: ΣΥΡΙΖΑ: "Η επίκληση του Πρωθυπουργού για ενότητα δεν έχει αποδέκτη τον ελληνικό λαό. Ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ, αφού ήδη από την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει την τρόικα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Αυτός που θα τολμήσει και θα νικήσει, είναι ο λαός".
20.28: Ακυρώθηκαν οι δηλώσεις του υπ. Εργασίας. Διαρροές στα ΜΜΕ από αξιωματούχους της κυβέρνησης για "χάσμα" Κουβέλη- Σαμαρά.
20.06: Ξεκινά νέο επικοινωνιακό παιχνίδι από τους κυβερνητικούς εταίρους; Κλίμα "μεγάλης νύχτας εξελίξεων" στα ΜΜΕ. Σε λίγο αναμένονται δηλώσεις του υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση. 
19.50: Μαγνητοσκοπημένη και σε δραματικούς τόνους η δήλωση Σαμαρά που μεταδόθηκε πριν από λίγο. "Επί τρεις μήνες αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας και διαπραγματευόμαστε σκληρά" τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθσε " έχουμε αλλάξει πολλές φορές τις αρχικές προτάσεις της Τρόικα και στα εργασιακά και σε άλλα θέματα".
"Το μόνο μου κριτήριο είναι το μέλλον της Ελλάδας. Δεν κάνω πίσω από την ευθύνη." τόνισε και επεσήμανε πως πρέπει να "κρατήσει σταθερά το τιμόνι". 
Τέλος ζήτησε την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και τόνισε " Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε".
Ολόκληρη η δήλωση όπως δόθηκε στην δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο: «Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Έχουμε ήδη- και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Προσέξτε- το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».
17.41 Βενιζέλος: "Μέσα στις επόμενες λίγες μέρες τα πιο κρίσιμα σημεία μιας συμφωνίας που αν δεν ολοκηρωθεί θα επιστρέψει πίσω την Ελλάδα" τόνισε. "Η συμφωνία πρέπει να πείθει εταίρους και αγορές ότι είναι οριστική και ασφαλής" ανέφερε και προσέθσε "εμείς, η Βουλή, ο λαός πρέπει να απαντήσουμε σε δύσκολα διλλήματα".
 "Υπάρχουν περιθώρια τα μετρα να γίνουν πιο αναλογικά" τόνισε.
Ακόμη επεσήμανε πως δεν πρέπει να ανοίγονται μέτωπα όπως το εργασιακό τα οποία δεν συνεισφέρουν στο δημοσιονομικό στόχο της χώρας και την ανταγωνιστικότητα. Χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη και προκλητική" την στάση της Τρόικας στα εργασιακά και ζήτησε να μην ανοίγει ξανά το ζήτημα των εργασιακών ενώ δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί οι προηγούμενες αποφάσεις. Ακόμη τόνισε "Δεν είμαστε προτεκτοράτο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και η Τρόικα και οι εταίροι μας".
Επιπλέον ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους ομολόγους του και προσέθσε πως "το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό".
Τέλος ανέφερε πως "οι θυσίες πρέπει να πιάνουν τόπο" και για αυτό τόνισε πως το πακέτο πρέπει να είναι το τελευταίο και αυτό να είναι αποδεκτό διεθνώς.17.22: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Κουβέλης: "Απαράδεκτες οι αξιώσεις της Τρόικα" για απολύσεις που θα αυξήσουν ανεργία και ύφεση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα τόνισε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και βρίσκονται σε εξέλιξη.
15.40: Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Σαμαράς: "Πρέπει να τελειώνουμε". Στο ίδιο πλαίσιο και ο Στουρνάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου