Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Κυπριακή ΑΟΖ: Εγγύηση για 250 χρόνια φυσικού αερίου με καθαρό κέρδος 800 δις!

Στα 60 τρισ. κυβικά πόδια ανέρχονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως εκτίμησε σήμερα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Κασίνης επισημαίνει ότι, μόνο στο Οικόπεδο 12,
τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται στα 8 με 12 τρισ. κυβικά πόδια και, όπως σημείωσε, αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250 χρόνια.


Η συνολική αξία του Οικοπέδου 12 υπολογίζεται σε 350 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισ.
Η συνολική αξία των οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχεται σε 2,1 τρισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κασίνη. Και οι δύο εκτιμήσεις αφορούν μόνον το φυσικό αέριο.

Ο κ. Κασίνης διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει και πετρέλαιο. «Θα γίνει» πρόσθεσε «γεώτρηση σε βάθος επτά χιλιομέτρων και θα διαφανεί πόσο πετρέλαιο υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου