Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Το κλίμα έχει αλλάξει



Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά τη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τόνισε τα εξής:
«Στην ημερήσια διάταξη αυτής της Συνόδου Κορυφής, δεν υπήρχε κανένα θέμα για περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού.
Για την Ελλάδα, όμως, βγήκε μια πάρα πολύ θετική δήλωση. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αυτές τις ημέρες, ήταν το πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη η κρίση χρέους και πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, πως θα κάνουμε δηλαδή, όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα   για να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως Ευρώπη τη σημερινή κρίση  και για να μην ξαναυπάρξουν τέτοια προβλήματα.
Η συζήτηση που έγινε, συζήτηση η οποία σημειωτέον είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο, τώρα προχώρησε αποφασιστικά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Δεκέμβριο. Υπήρξαν τρία πράγματα τα οποία μας ενδιαφέρουν, η προτεραιότητα στην ανάπτυξη, που θυμίζω κάποτε ήταν απαγορευμένη λέξη και τώρα την αναφέρουν οι πάντες όλο και περισσότερο σε ό,τι προχωράμε από εδώ και εμπρός.
Το δεύτερο ήταν η χρηματοοικονομική ένωση που αφορά, μεταξύ άλλων, το πώς θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες, χωρίς να επιβαρύνεται ο δανεισμός των κρατών. Και αυτό μας ενδιαφέρει εξαιρετικά, γιατί όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθεί και η Ελλάδα από αυτό, μειώνοντας έτσι και το χρέος της.         
Και το τρίτο σημείο ήταν η δημοσιονομική ένωση. Πράγμα που ανοίγει το δρόμο να δανείζονται οι χώρες που έχουν πρόβλημα εγκαίρως, έστω και μόνο βραχυπρόθεσμα μέχρι τρία χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Κατά τα άλλα, μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την Ελλάδα. Και όλοι αναγνώρισαν, όλοι ανεξαιρέτως, ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τελευταία. Και επεσήμανα ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία και υπάρξει θετική έκθεση της τρόικας, θα πρέπει πάση θυσία, γρήγορα, άμεσα, να επισπευθεί η εκταμίευση της δόσης. Γιατί; Γιατί η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία βρίσκονται στα όριά τους. Το «αίμα» της οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν. 
Η ανεργία έχει γίνει εφιαλτική. Σβήνει το δικαίωμα των νέων, των παιδιών να έχουν όνειρα. Και ο κάθε Έλληνας, κάθε ημέρα, περνάει ένα προσωπικό δράμα. Και τους είπα ότι «αυτό δεν είναι Ευρώπη. 
Υπογράμμισα ακόμη ότι η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη για να εκτίθεται καμιά φορά σε κίνδυνο, από υπερβολικές δηλώσεις ή από υπερβολικές απαιτήσεις. Και προειδοποίησα ότι, όσο συνεχίζεται η ύφεση και η άνοδος της ανεργίας, τροφοδοτείται –κυρίως από την ανεργία- ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, καταστάσεις οι οποίες, ως φαινόμενα πολιτικά – είναι απαράδεκτα- και για την Ελλάδα και βεβαίως για την Ευρώπη. 
Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση από την πλευρά των άλλων ηγετών που ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Και θα σας το πω ότι ήταν σε ένα κλίμα εντελώς διαφορετικό, από οτιδήποτε έχει συμβεί στο παρελθόν. Το κλίμα έχει αλλάξει, κυρίες και κύριοι. Και αυτό εκφράστηκε ακόμη και από την επίσημη δήλωση της ευρωζώνης. Η μόνη δήλωση της ευρωζώνης που έγινε ήταν για την Ελλάδα. Υπάρχει θετική αναφορά και στη χώρα μας και στην προοπτική της εκταμίευσης.
Και για πρώτη φορά εκφράζεται έτσι, όχι απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα όπως πάει μπορεί να τα καταφέρει, ενώ τονίζεται και η μεγάλη αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας, αλλά και επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Επιτεύχθηκε έτσι και ένα από τα πιο κρίσιμα ζητούμενα στο τελευταίο διάστημα, που είναι ουσιαστικά να αποκλειστεί η έξοδος από το ευρώ.
Θέλω σ` αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση για την ενεργό συμπαράστασή τους, για τη στήριξή τους, καθώς και όλους όσοι στηρίζουν αυτή την εθνική προσπάθεια. Και για να το πω απλά, δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος μου στις Βρυξέλλες», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά τη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σε άλλα σημεία της συνέντευξης, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

« Ποτέ δεν θα πω ούτε ότι είμαι ικανοποιημένος, ούτε ευχαριστημένος. Μέχρις ότου η Ελλάδα μπει ορατά στο δρόμο της ανάπτυξης, που σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά. Γιατί αν πω ότι είμαι ικανοποιημένος, για μένα, ανθρώπινα, μπορεί να ταυτιστεί και ότι είμαι και εφησυχασμένος, που δεν είμαι. Αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε, έπρεπε ίσως να τα είχαμε κάνει από καιρό, πολλά από αυτά και μόνοι μας, χωρίς να μας τα ζητήσει κανένας. Πιστεύω ότι καμιά φορά έχουμε να κάνουμε περισσότερα και από εκείνα που απαιτούν οι συμβατικές μας υποχρεώσεις.  Δηλαδή, όταν εγώ λέω, για παράδειγμα, ότι πρέπει να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός τον ΟΣΕ, το εννοώ, δεν υπήρχαν συμβατικές υποχρεώσεις.  Όταν λέω ότι μπορεί από το Σούνιο μέχρι το Φάληρο να γίνει ένας εκπληκτικός καινούργιος χώρος ανάπτυξης -δεν υπήρχε μέσα στο μνημόνιο- το εννοώ.  Δεν είναι μόνο π.χ. κάποιοι Ισπανοί και κάποια Μαγιόρκα και οτιδήποτε άλλο, που έχουν πετύχει στο να φτιάξουν κάτι, όταν εμείς έχουμε καλύτερη πρώτη ύλη και Ελλάδα-παράδεισο να επιδείξουμε και να παρουσιάσουμε και να εκμεταλλευθούμε και να κεφαλαιοποιήσουμε. Είναι λάθος δικό μας ότι δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα.Επομένως, δεν είμαι με τίποτα ικανοποιημένος. Από τίποτα. Θα ζητάω συνεχώς και εγώ και η κυβέρνησή μου το κάτι παραπάνω.  Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ικανοποιεί τον ελληνικό λαό: Ότι είμαστε μία κυβέρνηση η οποία αγωνίζεται, στοχεύει, πετυχαίνει, λίγο-λίγο αλλά πετυχαίνει, προχωράει, δίνει ελπίδα, περνάει μπροστά και δίνει και πρώτη το παράδειγμα.  Και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Να δείξουμε ότι πρώτοι εμείς αγωνιζόμαστε και πονάμε για τον κοινό σκοπό, που επαναλαμβάνω, για μένα σε πολύ απλές λέξεις, είναι ελπίδα και περισσότερη δουλειά, κυρίως για τα νέα παιδιά.»
*«Πρώτον, όταν είμαι στο εξωτερικό δεν θέλω να μιλάω για εσωτερικά ζητήματα. Και, δεύτερον, αυτή τη στιγμή, το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα εντός εκτός κυβέρνησης, εντός εκτός ΝΔ, ή ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜ.ΑΡ. κλπ, οι πάντες, κατά την άποψή μου, προσδοκούν τα οφέλη από αυτή την τελική συμφωνία που θα πετύχουμε με την τρόικα. Πρέπει να την πετύχουμε. Κατά την άποψή μου είμαι αισιόδοξος, θα την πετύχουμε, για το καλό του τόπου. Αυτό αποτελεί τον κεντρικό άξονα και το μόνο θέμα το οποίο σκέφτομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Δεν έχω την πολυτέλεια να πάει ο νους μου σε δευτεροβάθμιες εξισώσεις, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν πικάντικες πολιτικές παρενέργειες, αλλά εμένα τώρα δεν με ενδιαφέρουν. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία. Όταν έρθει η στιγμή, όταν πρέπει, όταν αποφασιστεί, θα κάνουμε τις κινήσεις που κάνει η κάθε κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί πάντοτε να είναι καλύτερη από ότι είναι σήμερα.
Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, ασφαλώς υπάρχουν κενά, όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε, όταν μπορέσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά θέλω να σας πω ότι σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα, σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν κενά και δεν περιμένουμε με έναν ανασχηματισμό να λυθούν όλα τα προβλήματα και τα κενά, τα οποία υπάρχουν.
Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, να κάνουμε τη δουλειά μας, να πετύχουμε αυτό τον πρώτο στόχο που έχουμε μπροστά μας.»



ANd9GcSBQ4NVSRb7tQfS5U98tDCzZQkpROGnsQumsdVCqrD5KsYuj56Yfw
Γραφείο Τύπου
ΝΟ.Δ.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου