Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΕΡΓΙΑΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΡΟΥ



Εξαιρετικές  βραδιές επεφύλαξαν στο Αθηναϊκό κοινό οι καλλιτεχνικές εμπνεύσεις και οι μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Λιάρου και των συντελεστών της παραγωγής του,  στο Ίδρυμα Κακογιάννη.   

     
Τα μουσικοσυνθετικά και μουσικοχορωδιακά δρώμενα έλαβαν χώρα στην αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Κακογιάννη, Πειραιώς 206 Αθήνα, την Πέμπτη 21 και το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 και λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσαν,  τα μουσικοσυνθετικά δρώμενα επαναλήφθηκαν και την τελευταία  Παρασκευή  του Σεπτεμβρίου.
«Μη περιμένεις να πνιγώ...»
Βασικοί Συντελεστές του σύνθετου και καινοτόμου μουσικού εγχειρήματος του Γ. Λιάρου, με τον ως άνω τίτλο,  ήσαν:
Ερμηνευτές: ο Απόστολος Ρίζος Special guest και η εξαιρετική Άρτεμις Ματαφιά.  
Μουσικοί που υλοποίησαν επιτυχώς τα σύνθετα και δύσκολα καλλιτεχνικά διαβήματα ήσαν:
Ο Βασίλης Γραμματικός (Γκάιντα - καβάλι), ο Bασίλης Ραψανιώτης (Βιολί), ο Πέτρος Φουντουκίδης (RANSACKRAT – Μπάσο), ο Στέφανος Φίλος (Βιολί), ο Νίκος Χατζησταύρου (RANSACKRAT - Ηλ. κιθάρα), ο Θύμιος Μπούτσης (RANSACKRAT - Τύμπανα), η Ελιζαμπέτα Σκιαδά (Ακουστική κιθάρα), ο Χρόνης Χρηματόπουλος (Μπουζούκι-τραγούδι), ο Κώστας Παπακωστόπουλος (Ακουστική κιθάρα). Φιλική ήταν η συμμετοχή του Κώστα Φωτιάδη (Ποντιακή λύρα). Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή της παιδικής χορωδίας που απαρτιζόταν κυρίως από τους μικρούς μαθητές του Γ. Λιάρου.
Σύγχρονες Μουσικές Συνθέσεις σε Παραδοσιακά Ακροπατήματα
Ο Γιώργος Λιάρος είναι καταξιωμένος χοροδιδάσκαλος, εμπνευστής και υπεύθυνος της έκδοσης του λαογραφικού περιοδικού «ΧΟΡΕΥΩ», συνθέτης και παραγωγός της μουσικής δημιουργίας «Χαρακτηροπλαστείο», συμπαραγωγός του πρώτου Θεατρικού έργου Ιστορικού Μυθιστορήματος για την 1η Ιστορική Επέτειο της Ελαφονήσου, Ερευνητής και Σμιλευτής της γνήσιας μουσικοχορευτικής και λαογραφικής Ελληνικής παράδοσης, εμπνευστής και δημιουργός του πολιτιστικού φορέα «Ελλήνων Όρχησις», και Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος του Πρ. Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου.    
Η νέα του μουσικοκαλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί ένα ιδιότυπο και πρωτοποριακό πολιτισμικό μόρφωμα και μια μεγάλη πρόκληση για την αναδίφηση των μουσικών πλόων της παράδοσης, μέσα από τα σύγχρονα κελεύσματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Διπλή αγκύλη: Ο Γ.Λιάρος  στο τέλος της  τελευταίας  εκδήλωσης ευχαριστεί    το κοινό και όλους τους υνεργάτες του και τους ανθρώπους που τον  στηρίζουν    Το Ίδρυμα Κακογιάννη στο πρόγραμμα για την εκδήλωση και στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα στη μουσική παράδοση της πατρίδας μας κι έχοντας ταξιδέψει σε διάφορους τόπους έξω από αυτήν, με μοναδικό μεταφορικό μέσο την δύναμη της μουσικής, ο Γιώργος Λιάρος, συντροφιά με την τραγουδίστρια Άρτεμι Ματαφιά, επιχειρούν να μας πάνε σε μέρη αγαπημένων τραγουδιών αλλά και αγνώστων που περιμένουν να αγαπηθούν. Συνδυάζοντας κλασσικούς ροκ ήχους με αυτούς της γκάιντας, του καβάλι και του βιολιού, της κιθάρας και του μπουζουκιού.
«Μη περιμένεις να πνιγώ...»  Μια μουσική πρόταση του Γιώργου Λιάρου που παντρεύει την ροκ μπάντα RANSACKRAT με ρυθμούς και ήχους παραδοσιακούς, σε τραγούδια Γιάννη Μαρκόπουλου, Νίκου Ζούδιαρη, Θαν. Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Loreena McKennitt, Kώστα Τουρνά και αγνώστων καλλιτεχνών της λαϊκής μας παράδοσης.
Επίσης, σε τραγούδια του Γιώργου Λιάρου με στίχους δικούς του και άλλων (Σάββα Τσαλίκη, Γιώργου Μακρή, Ελιζαμπέτας Σκιαδά και Κων/νας Βήχου)».
Η μουσική πρόταση όμως του Γιώργου Λιάρου σηματοδοτεί και την ρότα της Σύγχρονης Ελληνικής Πολιτισμικής Παραγωγής.
   Διότι η πολιτιστική παρακαταθήκη ενός Έθνους αποτελεί πηγή της Συλλογικής του μνήμης και συνείδησης, σηματοδότη της ιστορικής του διαδρομής και φυσιογνωμίας, κυρίαρχο συστατικό του Πλαισίου διαμόρφωσης της Εθνικής του ταυτότητας, αποτελεσματικό μέσο γνώσης και ιστορικής εκμάθησης, σύγχρονο επικοινωνιακό μέσο εξοικείωσης με τα στάδια της πολιτισμικής του εξέλιξης και κυρίαρχο δομικό υλικό της Σύγχρονης Πολιτισμικής Παραγωγής του.
   Η αυθεντική μουσική και καλλιτεχνική του δημιουργία, έξω από τα εμπορικά κυκλώματα, τις επιχειρηματικές πατρωνίες, την τυποποιημένη και κατευθυνόμενη πολιτιστική παραγωγή και τα κατασκευασμένα πολιτιστικά πρότυπα, αποτελεί ένα γνήσιο λαϊκό πολιτιστικό πλέγμα με δομικές μουσικές αναλύσεις και συνυφάνσεις πολιτιστικών δράσεων, από γνήσιους εκφραστές της Λαϊκής παράδοσης, αλλά και από δημιουργικούς αναζητητές της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής.
Με μία αρμονικότατη δύναμη συγχέει τις θαλάσσιες αύρες παραδοσιακών ακουσμάτων με τις ροκ παρηχήσεις των ατέρμονων κρουνών μιας ανόθευτης και αέναης παιδείας ταξιδεύοντας μας σε μία κουστωδία πρωτόγνωρων απολαύσεων. Έχει μια θεσπέσια δύναμη να μετουσιώνεται από γητευτή μαζών σε αναπολητή μιας μνήμης που μπορεί να είναι απροσδιόριστη για τον ακροατή, παραμένει όμως ενεργός και αφυπνίζει από το λήθαργο των στιγμιαίων ηδονών.

Η μουσική δημιουργία του Γ. Λιαρου και των συνεργατών του, αποτελεί ένα αισθητικό σεργιάνισμα στις νεροσυρμές του ανέμου, στο Απολλώνιο φως των Κυκλάδων, στις αφροντυμένες ακτές του αλικύμονα Ποσειδώνα, στους θαλάσσιους αχούς της Ελαφονήσου και της Λευκάδας, στους απροσμέτρητους ιριδισμούς του Κρητικού Πελάγους, στα βιολετιά δειλινά των Επτανήσων, στα γαλαζόβλεφα σμιλέματα του Αιγαίου, στην Καστροθώρητη Πελοπόννησο και Ρούμελη, στη φωσφόρεια και νυφόστολη Θεσσαλία, στους αετόβολους βράχους της Ηπείρου και της Μακεδονίας και στον Ωκεανοθώρητο Ελληνικό Πολιτισμό του Πόντου.  
  Εκχέει όμως και ένα καθάριο Ελληνικό μήνυμα προς τους οιστρηλάτες των επίπλαστων και πρόσκαιρων απολαύσεων και προς τους στρατηλάτες του Ελληνικού Πολιτισμού και της αδάμαστης Ελληνικής ψυχής.
                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου