Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Οταν η τοπική αυτοδιοίκηση εκτρέπεται σε ύβρεις

Για πρώτη φορά τόσα πολλά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης από τη βόρεια μέχρι τη νότια Εύβοια (Evia Top, Evia Post, Ελεύθερη Φωνή των Πολιτών Ιστιαίας κλπ) αναπαρήγαγαν την είδηση της Karystia Press με τίτλο «Καταγγελία δημότη για ύβρεις και απειλές από το δήμαρχο Καρύστου.
Αντε γαμ…ου ρε μ@λ@κ@»,  σχετικά με την απαράδεκτη φραστική επίθεση του δημάρχου Καρύστου Νίκου Μανώλη προς τον τοπικό σύμβουλο Μαρμαρίου Θανάση Γουλανδρή την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 σε καφενείο του Μαρμαρίου όταν ο τοπικός σύμβουλος (της αντιπολίτευσης) μπήκε για να ενημερώσει για πυρκαγιά, όπως ο ίδιος επώνυμα κατήγγειλε.
Περνώντας οι μέρες περιμέναμε κάποια διάψευση της είδησης από πλευράς της δημοτικής αρχής. Όμως το συνήθως λαλίστατο «γραφείο τύπου» (;) του δήμου Καρύστου σιώπησε και άφησε το θέμα να σβήσει πιστεύοντας ασφαλώς ότι νεώτερες ειδήσεις όπως η πρόσφατη συνέντευξη του δημάρχου Καρύστου σε κάποιο γερμανικό κανάλι θα καλύψουν τον απόηχο της απόλυτα παρακμιακής συμπεριφοράς, του «άντε γα…ήσου παλιοκουμούνι», της «Χριστοπαναγίας» και του «θα δεις τι θα σου κάνω» στον τοπικό σύμβουλο Θανάση Γουλανδρή.
Δεν είναι έτσι όμως. Τέτοιες συμπεριφορές από έναν δήμαρχο δεν σβήνουν, δεν ξεχνιούνται και δεν «ντύνονται» με στολή «ευρωπαϊστή» ποτέ. Για παράδειγμα ο ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος της πόλης Frais της Γαλλίας που ήρθε το καλοκαίρι στην Κάρυστο, ο πρέσβης της Βενεζουέλας που συναντήθηκε με δημάρχους της Εύβοιας, το γερμανικό κανάλι που ήρθε πρόσφατα στην Κάρυστο, ασφαλώς θα καταδίκαζαν με αποτροπιασμό τέτοιες συμπεριφορές απαξίωσης και προσβολής των πολιτών από πλευράς του πρώτου πολίτη της Καρύστου.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι αν ένα τέτοιο γεγονός καταγγελόταν από τον Τοπικό Σύμβουλο που υπέστη την φραστική επίθεση στα αρμόδια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τοπική Ενωση Δήμων της Εύβοιας ΤΕΔ, Περιφερειακή Ενωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΔ), Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)) θα υπήρχε κάθετα αρνητική θέση των οργάνων σε  τέτοιες συμπεριφορές ενός δημάρχου.
Όταν βάσει του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 86 παράγρ. 1) «ο Δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τη διασφάλιση της τοπικής ενότητας», με ποιο  τρόπο άραγε εξασφαλίζει την τοπική ενότητα ο δήμαρχος που στέλνει πολίτες «να πάνε να γ….», καθυβρίζει τα θεία και τους αποκαλεί μ@λ@κ@ς ;   
Ασφαλώς ισχύει και για τους δημάρχους το άρθρο 27 του Κώδικα Υπαλλήλων όπου ορίζεται ότι «ο δημόσιος υπάλληλος οφείλει να συμπεριφέρεται εντός και εκτός υπηρεσίας με τρόπο ώστε να καθίσταται άξιος της κοινής εμπιστοσύνης, να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια στους διοικουμένους και να μην κάνει διακρίσεις σε όφελος ή σε βάρος πολιτών εξαιτίας των πολιτικών, των φιλοσοφικών ή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων». Αν ο υπάλληλος τιμωρείται πειθαρχικά όταν παραβαίνει τις παραπάνω υποχρεώσεις του, ο δήμαρχος χειροκροτείται όταν καταπατά και εξευτελίζει με το σκιωδέστερο τρόπο τις ίδιες υποχρεώσεις;
Αυτά που για τον απλό δημόσιο υπάλληλο, που πληρώνεται από τους έλληνες πολίτες, είναι αναγκαστική υποχρέωση για να διατηρήσει τη δουλειά του για τον δήμαρχο, που επίσης πληρώνεται από τους έλληνες πολίτες, γίνονται άραγε εισητήριο για την ασυδοσία της εξουσίας του; Ασφαλώς όχι.
Βέβαια για όσους γνωρίζουμε τα τοπικά πράγματα της νότιας Καρυστίας τέτοιες εκφράσεις και φραστικές επιθέσεις του σημερινού δημάρχου Καρύστου προς πολίτες και συμβούλους δεν αποτελούν έκπληξη ούτε πρωτοφανές φαινόμενο. Μόλις στα μέσα Μαϊου 2012 ο Δήμαρχος απευθυνόμενος, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και κατά τη συζήτηση για τη λήψη δανείου του δήμου, προς την πρόεδρο των επαγγελματοβιοτεχνών Καρύστου Μηχανικό Ρόδο Σφυρίδη που απαίτησε να κατατεθούν αναλυτικά οι οφειλές του δήμου Καρύστου προκειμένου να ενημερωθούν οι σύμβουλοι, της είπε μεγαλοφώνως «να πας να πη…χτείς» όπως γράφτηκε και πάλι στα ηλεκτρονικά μέσα (Karystia Press κλπ) χωρίς να διαψευστεί ενώ η κ. Σφυρίδη κατήγγειλε δημόσια ότι ο δήμαρχος «στρουγγοποιεί» το δημοτικό συμβούλιο.
Να μην ξεχνάμε την απαξιωτική συμπεριφορά του δημάρχου Καρύστου προς την πρώτη δημοτική σύμβουλο Καρύστου και αντιδήμαρχό του κ. Τούρλα που την «απέλυσε στον αέρα» τον Δεκέμβριο σβήνοντας με μια φράση την προσφορά και το έργο της, αναίτια, αψυχολόγητα και προκλητικά.
Οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Καρύστου, όπως πολλοί γνωρίζουν, για την γράφουσα το κείμενο αυτό αποτελούν πλέον παλιό ανέκδοτο οπότε κανείς δεν ασχολείται.
Όμως ο εκνευρισμός, η ένταση, ο θυμός, η έλλειψη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, η κόπωση ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ποτέ και πουθενά τέτοιες εκφράσεις στο στόμα ενός δημάρχου για πολίτες ή συμβούλους όπως στην περίπτωση που κατήγγειλε ο Θανάσης Γουλανδρής την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου. 
Αν ο δήμαρχος που είναι ο πρώτος πολίτης μιας περιοχής εκτρέπεται έτσι και καθυβρίζει ανεξέλεγκτα τα θεία, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα πολιτών και συμβούλων, αν βωμολοχεί χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, αν δεν σέβεται πρώτος τα όρια που επιβάλλει η δεοντολογία και η κοινωνική συμπεριφορά ενός δημόσιου λειτουργού, τότε οι υπάλληλοι του δήμου με το φόρτο εργασίας τους τι πρέπει να κάνουν; Μήπως να πλακώνουν τους δημότες στο ξύλο όταν εκνευρίζονται και να τους πετάνε από τις σκάλες του δημαρχείου εκσφενδονίζοντας στο κεφάλι τους ντοσιέ και καρέκλες;
Αν ο δήμαρχος ξεπερνάει απαράδεκτα τα όρια της κοινωνικής συμπεριφοράς του μέσου ανθρώπου απευθυνόμενος σε δημότες και συμβούλους που πάνε να τον ενημερώσουν για πυρκαγιά, τότε οι μαθητές της περιοχής αυτής τι εντύπωση σχηματίζουν  όταν μόλις πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος αυτός τους απήυθυνε ευχές για την επιτυχία τους στο Πανεπιστήμιο, ή τον επισκέπτονται για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος;
Αν ένας δήμαρχος βρίζει έτσι έχει άραγε σκεφτεί πώς αντιδρούν σε τέτοια πράγματα οι δημότες του; Όχι αυτοί οι ελάχιστοι που μπορεί να χειροκροτούν την «πολιτική μαγκιά» της εμπάθειας αλλά η μεγάλη πλειοψηφία που θέλουν να βλέπουν τον δήμαρχο πρότυπο συμπεριφοράς και κοινωνικότητας; Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που σιωπούν αλλά κρίνουν, που δεν εξαγοράζονται την τελευταία στιγμή και που δεν τους αρκεί το ψιλορουσφετάκι και το αγροτικό δρομάκι….. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των πολιτών που τελικά καθορίζουν τις εξελίξεις.
Ποιόν πείθει ένας δήμαρχος που όχι απλώς χυδαιολογεί αλλά αποκαλεί έναν δημότη «παλιοκουμούνι» κάτι που – εκτός της καταδικαστέας μισαλοδοξίας που γεννά-  παραπέμπει σε εποχές όπου ο χωροφύλακας, φόβος και τρόμος του πολίτη, φακέλωνε τους δυστυχείς πολίτες ή τους έστελνε εξορία; Σε ποια εποχή άραγε ζει ο δημόσιος αυτός λειτουργός που εκφράζεται έτσι; 
Το πιο τρελλό απ’ όλα όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος τοπικός σύμβουλος μπήκε στο καφενείο που βρισκόταν ο δήμαρχος να ενημερώσει για φωτιά. Αντί να τον ευχαριστήσει ο δήμαρχος τον «έστειλε» κιόλας, όπως καταγγέλει ο σύμβουλος. Οσο για την συμπεριφορά σωματοφύλακα του δημοτικού συμβούλου που ήταν μαζί με τον δήμαρχο, όπως αναφέρεται, είναι αχαρακτήριστη…
Ο Δήμαρχος και μάλιστα ο δήμαρχος στον Καλλικράτη δεν είναι μπορεί να είναι Σερίφης στο Φαρ Ουέστ. Δεν μπορεί να είναι ο τύπος «το Χ….τό σας, την Πα….γία σας», δεν είναι ο μάγκας «άντε γα….ήσου», δεν είναι ο τύπος «θα δεις τι θα σου κάνω». Δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να είναι ο άνθρωπος που αποκαλεί «π…» γυναίκες πολιτικές του αντιπάλους ή διαφωνούσες.
Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που διακρίνεται για την παιδεία και τη μόρφωσή του, τη δυνατότητα επικοινωνίας του, το ανοιχτό πνεύμα του, τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του, το σεβασμό του στη δημοκρατία και το διάλογο, την ίση μεταχείρηση όλων των πολιτών, είτε τον ψήφισαν είτε όχι.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα όποια λάθη και τα προβλήματά της είναι ο κατεξοχήν χώρος ελεύθερου διαλόγου και συνεργασιών για την άσκηση της καθημερινής εξουσίας. Είναι χώρος συγκρούσεων αλλά για το κοινό καλό και σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να μεταβληθεί σε «αρένα» ή ακόμα χειρότερα σε  «μαντρί» συγκέντρωσης των κολλητών μας και «σφαγείο» των αντιπάλων μας.
Είναι χαμένες από χέρι τέτοιες συμπεριφορές και όταν μάλιστα επαναλαμβάνονται και γίνονται καθημερινές πρακτικές απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου, των διαδικασιών και του σεβασμού προς τους πολίτες.
Δεν ξέρω αν και πώς οι σύμβουλοι του δημάρχου Καρύστου αποδέχονται τέτοιες καταδικαστέες συμπεριφορές που απαξιώνουν εντελώς το θεσμό του δημάρχου και συλλήβδην την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φαντάζομαι ότι η πλειοψηφία αυτών των συμβούλων αντιδρά συνειδησιακά και αξιοκρατικά σε τέτοιες συμπεριφορές σεβόμενοι το ρόλο τους ως εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Αν κάποιοι αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές σημαίνει ότι δεν έχουν συναίσθηση ούτε της αποστολής τους ως δημοτικών συμβούλων ούτε της βαθειάς αποστροφής του κόσμου σε τέτοια φαινόμενα διχασμού, οπισθοδρομισμού και ευτελισμού του επιπέδου της δημόσιας ζωής.
Η παραίτηση πρόσφατα του Γιάννη Νικολή από την παράταξη του δημάρχου Καρύστου για λόγους ηθικής και αξιοπρέπειας «της δικής μου και των άλλων που μας έφεραν εδώ» όπως χαρακτηριστικά έγραψε, γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.
Οποιος δεν έχει μάθει να σέβεται τους άλλους δεν κερδίζει ποτέ τον σεβασμό τους. Κι αν λάμψει στο στερέωμα κάποια στιγμή η εικόνα του θαμπώνει πολύ γρήγορα !!!
http://sofia-moutsou.blogspot.gr/2012/09/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου