Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Τρόικα θέλει κι άλλο αίμα λένε οι τρομαγμένοι εκπρόσωποι των κομμάτων

Τρόμαξαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση από την ενημέρωση που είχαν χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών με την επιμονή της Τρόικα να απαιτεί μέτρα σίγουρης απόδοσης απορρίπτοντας τα ισοδύναμα που έχουν προτείνει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της Τρόικα επιμένουν στο ζήτημα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη και δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση ως την Κυριακή για να κλείσει το πακέτο των μέτρων 11,8 δισ. ευρώ. Η Τρόικα απαιτεί τα 8 από τα 11,8 δισ. να προέρχονται από περικοπές μισθών και συντάξεων σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε στην κυβέρνηση και δεν δέχεται τις εναλλακτικές προτάσεις των κομμάτων της κυβέρνησης για «ελάφρυνση» του πακέτου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκπρόσωπος κόμματος, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν φτάνουν τα μέτρα, η Τρόικα θέλει και άλλο αίμα», ενώ άλλο στέλεχος κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει λακωνικά ότι «είναι άγρια τα πράγματα».
Σύμφωνα με τους ίδιους, «αγκάθια» παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την Αμυνα ενώ η συνολική τρύπα στο πακέτο είναι 4 δισ. που πρέπει να ανευρεθούν το επόμενο πενθήμερο.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποκόμισαν την εντύπωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει οπωσδήποτε να έχει κλείσει έως την προσεχή Κυριακή. Και θεωρούν αναπόφευκτα, τόσο την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, από τα 65 στα 67 έτη, όσο και τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Νέα απαίτηση για τα συγγράμματα
Ακόμη κι αν αποφασιστεί το μέτρο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης το πακέτο μέτρων δεν κλείνει. Αναζητείται τουλάχιστον ένα «μεγάλο» μέτρο σίγουρης απόδοσης όπως είναι για παράδειγμα η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων και η κατάργηση των δώρων που θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος της τάξης του 1 ως 1,5 δισ. ευρώ.
Επίσης στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ η τρόικα ζητάει και μέτρα «συμβολικού» χαρακτήρα. Παράδειγμα είναι η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και οι φοιτητές πάνω από ένα όριο εισοδήματος να πληρώνουν για τα συγγράμματα που θα παίρνουν.
Ψήφιση των μέτρων με ένα «ναι» ή ένα «όχι»
Εντός της επόμενης εβδομάδας θα προωθηθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή το πακέτο των 11,8 δισ. μέσα από διαδικασία εξπρές η οποία θα έχει διλημματικό χαρακτήρα: Ναι ή όχι στο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές θα κληθούν σε μια και μόνη ψηφοφορία να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν το σύνολο των μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή την απόφαση ώστε οι βουλευτές να μη διαφοροποιούνται από τη «γραμμή» καταψηφίζοντας κάποιο άρθρο ή επιλέγοντας να υπερψηφίσουν κάποια. Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε ήδη σε όσα στελέχη προβληματίζονται με την ψηφοφορία ότι οποιαδήποτε αρνητική στάση θα επηρέαζε την αξιολόγηση της τρόικα και θα τίναζε στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό και κατά συνέπεια και την πορεία δανειοδότησης της χώρας.
Με Μόντι και Πάπα
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι και θα ζητήσει εκ νέου δήλωση στήριξης των ελληνικών προσπαθειών αλλά και την εμβάθυνση του Αξονα του Νότου που δημιουργείται εντός της ευρωζώνης. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί κρίσιμη τη συνάντηση με τον κ. Μόντι καθώς αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην Ευρώπη μετά την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Το πρωί του Σαββάτου προγραμματίζεται επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βατικανό και συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ’.
Στην Αθήνα ο Χορστ Ράιχενμπαχ
Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Βασικά θέματα συζήτησης με τον Γιάννη Στουρνάρα θα είναι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ο τρόπος παρακολούθησης των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τομείς πάνω στους οποίους εργάζονται στην Αθήνα οι ειδικοί της Ομάδας Δράσης.
Την Τρίτη ο κ. Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί με κ. Χατζηδάκη με κύρια θέματα την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και την επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου