Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πρωτοφανής επίθεση Βάσως σε Παπακωνσταντίνου

Μία χωρίς προηγούμενο επίθεση εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του κόμματος.
Μετά την παρουσίαση του τελικού κειμένου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τον υπουργό, η βουλευτής πήρε τον λόγο και σε άκρως έντονο ύφος προχώρησε σε προσωπική και πολιτική επίθεση κατά του κ. Παπακωνσταντίνου. «Αυτό που πάτε να κάνετε έχει μικρά ποδάρια. Δεν έχετε σχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία».

Υπογράμμισε ακόμα απευθυνόμενη προς τον υπουργό Οικονομικών πως «...τον Οκτώβριο του 2009 ήρθα στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα, κι εσύ με αντιμετώπισες σαν ούφο». Και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Η διαδικασία της ακριβής χρηματοδότησης μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με το opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας».

Νωρίτερα ο Γ.Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου, εμφανίστηκε απολογητικός και μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως και εκείνος έχει κάνει λάθη. Με διάθεση αυτοκριτικής ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε αστοχίες στο έργο του λέγοντας πως γι' αυτό δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι στο 100%.

«Μαζέψαμε έσοδα αλλά δεν καταφέραμε να πιάσουμε τους στόχους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως η συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για μηχανισμό βοήθειας μέχρι το 2015 άφησε ουσιαστικά την Ελλάδα εκτός αγορών. Και ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά στελέχη πως το Μεσοπρόθεσμο δεν θα πάει στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώ τους προέτρεψε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη στη διάρκεια της συνεδρίασης, δεδομένης και της επιστολής των «16» προς τον πρωθυπουργό που ζητούσαν απολογισμό για την υλοποίηση του Μνημονίου και πλήρη ενημέρωση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μετά τη Βάσω Παπανδρέου, τον λόγο πήραν και άλλοι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, οι οποίοι στο σύνολό τους άσκησαν έντονη κριτική στο μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης και κυρίως του οικονομικού επιτελείου.
Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, είπε το εξής: «Η ομάδα που έχει αναλάβει την διαχείριση της κρίσης, έχει τόσο έλλειμμα που ο κόσμος δεν μπορεί να την εμπιστευτεί.

Ο Κώστας Γείτονας επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και μάλιστα αναφέρθηκε ιδιαίτερο στο... βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα την Κυριακή κάνοντας λόγο για αστοχία! Είπε επίσης πως το δημοψήφισμα μπορεί να είναι προθάλαμος εκλογών, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο.

Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει την ανάπτυξη και ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη, ενώ ο Κώστας Γείτονας τόνισε πως δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν επιστήμονες ενώ ο Έκτορας Νασιώκας είπε πως «στραβά αρμενίζουμε».

Ο Γιάννης Αμοιρίδης υπογράμμισε: «Δεν είμαστε λογιστές. Ως αυτή την ώρα ακούω από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μία λογιστική προσέγγιση. Εμείς ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε πολιτικά για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Πρέπει πρώτα να περάσει από την πλατεία να κατεβούμε όλοι να πείσουμε τον κόσμο για τις πολιτικές μας αν δεν περάσει από εκεί δεν θα περάσει ούτε από τη Βουλή».

Επίσης, η Έλενα Παναρίτη και απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών τον ρώτησε πως μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα πάρει άλλα μέτρα και τον κάλεσε να μην στύβει όπως είπε συνεχώς τον ελληνικό λαό.

Ο Δημήτρης Καρύδης επικεντρώθηκε στις αποκρατικοποιήσεις και αναρωτήθηκε «πώς θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο τη στιγμή που στην πλατεία Συντάγματος θα διαδηλώνει μισό εκατομμύριο κόσμος» ενώ ο Μιχάλης κ. Κατρίνης δήλωσε: «Ζητάτε από την Κ.Ο να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς κύριε Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά από τους υπουργούς που έχουν αστοχίες».
Παράθυρο για τη διατήρηση του αφορολογήτου

Στο μεταξύ, η αλλαγή πλεύσης του οικονομικού επιτελείου σε ότι αφορά τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα επιβεβαιώθηκε κατά την ομιλία στον αρμόδιο ΚΤΕ της Βουλής του υπουργού Οικονομικών. Τουλάχιστον αυτό μεταφέρουν προς τα «έξω» βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ολοκλήρωση της συνεδρίασης, για να διαπιστωθεί αν ισχύει η πληροφορία. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μεγάλη υποχώρηση του οικονομικού επιτελείου, μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις πιέσεις που ασκήθηκαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου