Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

WSJ: Οι Γερμανοί αγοράζουν την Ελλάδα σε τιμές ευκαιρίες ή Πωλείται όπως είναι επιπλομένο

«Η Ελλάδα πωλείται –φθηνά- και η Γερμανία αγοράζει», γράφει η Wall Street Journal. Γερμανικές επιχειρήσεις κυνηγούν ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με την Deutsche Telekom να κάνει την αρχή, πληρώνοντας πάμφθηνα για το 10% του ΟΤΕ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί η WSJ, τα 400 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η DT ήταν ευκαιρία μπροστά στα σχεδόν 4 δισ. ευρώ που έχει δαπανήσει από το 2008 για να αποκτήσει το 30% του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδιαφέρον για την απόκτηση του 55% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχει εκφράσει η Fraport, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Ενδιαφέρον υπάρχει όμως και από εταιρείες άλλων χωρών, ειδικά όταν οι τιμές των προσφερόμενων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου είναι πολύ χαμηλές. Η τσεχική CEZ έχει δηλώσει ότι θα εξέταζε πιθανές αγορές μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, την ώρα που η Αθήνα αναζητά αγοραστή για το 17% της ΔΕΗ.
Βέβαια, η WSJ μιλά και για εταιρείες που θέλουν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου της Hochtief, σύμφωνα με τις οποίες, η γερμανική κατασκευαστική έχει εξετάσει κάποια μορφή πώλησης ή δημόσιας εγγραφής των δραστηριοτήτων της στη χώρα. Η Hochtief κατέχει το 40% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και μερίδια σε δύο μεγάλα projects αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου