Λαοθάλασσα «αγανακτισμένων» πολιτών με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, την ανεργία και το μνημόνιο, υπήρξε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος.
Εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 200 χιλιάδες κόσμου! Μέχρι πριν τα μεσάνυχτα η πλατεία ήταν ασφυκτικά γεμάτη!
Η συγκέντρωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ελλάς-Ελλάς», χτυπώντας κατσαρόλες και φυσώντας τις σφυρίχτρες, αλλά να τραγουδούν και τον εθνικό ύμνο...
Εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 200 χιλιάδες κόσμου! Μέχρι πριν τα μεσάνυχτα η πλατεία ήταν ασφυκτικά γεμάτη!
Η συγκέντρωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ελλάς-Ελλάς», χτυπώντας κατσαρόλες και φυσώντας τις σφυρίχτρες, αλλά να τραγουδούν και τον εθνικό ύμνο...
«Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», έγραφε ένα από τα πλακάτ. «Η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73», «Τώρα μιλάει ο λαός», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Θέλουμε να ονειρευτούμε», ήταν μερικά άλλα από τα συνθήματα.
΄Ανθρώποι όλων των ηλικιών από νησιά, πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής χώρας, έφτασαν με αεροπλάνα, τρένα και βαπόρια στην καρδιά της Αθήνας, για να δώσουν το «παρών» στην ογκωδέστερη ειρηνική διαμαρτυρία, που είδε ποτέ ο τόπος στη μεταπολίτευση.
Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν εκτός από το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, από την Αμαλίας έως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, από τη Φιλελλήνων έως την Ερμού και τη Μητροπόλεως.
Στην πλατεία ανέμιζαν, εκτός από τις ελληνικές, σημαίες, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Αργεντινής, ενώ υπήρχαν και πλακάτ για την Υεμένη.Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης ήταν το γεγονός ότι πολλοί από τους διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο, για να διαμαρτυρηθούν, για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Για τη νεολαία το ραντεβού ήταν διαφορετικό στην πλατεία Συντάγματος. Δεν ήταν για καφέ, δεν ήταν για ποτό. Οι έφηβοι διεκδικούν το μέλλον τους και με τον τρόπο που ξέρουν, χορεύοντας, τραγουδώντας, σφυρίζοντας, στέλνουν το δικό τους ηχηρό ακομμάτιστο μήνυμα.
Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περιβλήθηκε, για πρώτη φορά, από προστατευτικά κιγκλιδώματα. Για την ενέργεια υπήρξαν αντιδράσεις διαδηλωτών.
Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, κυρίως περιμετρικά της Βουλής.
Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στις 19:00, οργανώνεται στην Πλατεία Συντάγματος λαϊκή διαβούλευση σχετικά με την δανειακή σύμβαση και την αντιμετώπιση του χρέους.Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Λευκό Πύργο έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών αλλά και εκατοντάδων μοτοσικλετιστών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι «Αγανακτισμένοι» χτυπούσαν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη, καλώντας όλο και περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή γενική συνέλευση.
Στη συγκέντρωση κυριάρχησαν συνθήματα κατά του μνημονίου, ενώ υπήρχαν και σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών.
Στην Πάτρα, η συγκέντρωση των διαδηλωτών έγινε στην πλατεία Γεωργίου, στην οποία εμφανίστηκαν και καρναβαλικά άρματα... Οι περισσότεροι άρχισαν να φθάνουν μετά τις 8 το βράδυ. Τα συνθήματα ήταν κατά του μνημονίου και των νέων οικονομικών μέτρων. Μάλιστα τον ρυθμό έδιναν νέοι και νέες με μουσικά όργανα. Στο κέντρο της πλατείας στήθηκαν τουλάχιστον οκτώ σκηνές.
Στο Ηράκλειο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και εξέφρασαν την αγανάκτηση τους. Δυναμική ήταν και η παρουσία δικυκλιστών που με τη παρουσία και τα κορναρίσματά τους, έδωσαν ένα ακόμα πιο ηχηρό «παρών» στη διαμαρτυρία.
Στη Λαμία, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο, δημιουργώντας ένα κομφούζιο. Τα συνθήματα κατά του μνημονίου κυριάρχησαν. Από τη συγκέντρωση δεν έλειψαν ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα, τα οποία έδωσαν συναυλίες.
Διαδηλώσεις «αγανακτισμένων» πολιτών υπήρξε επίσης σε Τρίπολη, Κόρινθο, Καλαμάτα, Άργος.
«Για τη δική μου τη γενιά που δεν έζησε το Πολυτεχνείο, αυτό είναι ότι πιο φρέσκο έχουμε δει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο κόσμος ειρηνικά κατεβαίνει στο δρόμο, έχει όρεξη να δει τα πράγματα ν’ αλλάζουν, έχει όρεξη να δει μια νέα Ελλάδα να γεννιέται, την οποία όλοι μας θέλουμε να δούμε», δήλωσε στη ΝΕΤ ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
«Το μήνυμα απ’ όλη αυτήν την κινητοποίηση είναι ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει στην Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα όσο η πολιτική μπορεί να το υιοθετήσει και να το κάνει πράξη μπορούν αυτοί οι κόσμοι να βρεθούν μαζί για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται», υπογράμμισε.
«Απέναντι στην κυβέρνηση και τους δορυφόρους της συγκροτείται ένα μέτωπο αντίστασης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Η απάντηση της κοινωνίας γίνεται κάθε μέρα πιο δυνατή, με τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, με τους χιλιάδες διαδηλωτές που ενώνουν τις φωνές τους με τους ευρωπαίους συμπολίτες τους και απαιτούν πραγματική δημοκρατία και ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Αυτή η φωνή θέλουμε να δυναμώσει και να νικήσει σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά χαιρετίζει τη μαζική καθημερινή παρουσία χιλιάδων πολιτών στο Σύνταγμα, στις περισσότερες πλατείες της χώρας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Εκφράζουν με αυτό τον ειρηνικό τρόπο την αντίδρασή τους στα σημερινά αδιέξοδα, βλέποντας ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου η ζωή τους έχει γίνει χειρότερη και οι θυσίες τους δεν βρίσκουν αντίκρυσμα», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.
«Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του οφείλει να αφουγκραστεί την κριτική των διαδηλωτών για τον τρόπο λειτουργίας του. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές και ριζοσπαστικές αλλαγές, προκειμένου αυτό να εξασφαλίζει την κοινωνική συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο και να αντιστοιχείται με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας», τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου