Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Σοκ και δέος οι απαιτήσεις της τρόικας για περικοπές

Της Ελενας Λάσκαρη
Σοκ και δέος προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας για θυσία μισθών-συντάξεων και επιδομάτων που θα οδηγήσουν αθροιστικά σε εξοικονομήσεις 9,5 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, προκαλώντας συναγερμό στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε στο ΒΗΜΑ FM, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Euro2day,
ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μετείχε στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις που έχει καταγράψει στον κατάλογο των μέτρων το υπουργείο από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα αγγίζουν τα 6,9 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, δεν έχει συνυπολογιστεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την προτεινόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με το οποίο το «πακέτο» αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Ο εφιάλτης δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η τρόικα απαιτεί αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρόσθετες εξοικονομήσεις 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 9,5 δισ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι στην πορεία θα βγουν και άλλα αντίστοιχα επαχθή…φασούλια, από το πακέτο των απαιτούμενων μέτρων. 

Στο λογαριασμό των 11,5 δισ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί και απαίτηση των τροϊκανών για επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Στις 2 το μεσημέρι, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργο, ενώ αύριο η σύσκεψη θα επαναληφθεί παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το πακέτο των μέτρων να έχει οριστικοποιηθεί το αργότερο έως την Κυριακή.


Από το πρωϊ το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:
Σε ημερήσιο σίριαλ μετατρέπεται πλέον το κλείσιμο του πακέτου των μέτρων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα. Οικονομικό επιτελείο και δανειστές θα συναντώνται καθημερινά σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του πακέτου και ο φάκελος να πάει για τελική έγκριση στους πολιτικούς αρχηγούς που αναμένεται να συναντηθούν Τετάρτη ή Πέμπτη.

Στην συνάντηση της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξε πλήρης ανατροπή του σκηνικού. Οι δανειστές επέμειναν σε σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Η πίεση που ασκήθηκε στο οικονομικό επιτελείο ήταν μεγάλη.

Οι δανειστές ούτε λίγο, ούτε πολύ βρέθηκαν να ζητούν οι εξοικονομήσεις από το κομμάτι των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων να φτάσουν τα 7 – 8 δισ. ευρώ!Πρακτικά, ζητούν το πακέτο να κλείσει κατά τα 2/3 από τα… σίγουρα που δεν είναι άλλα από τις μειώσεις στις αποδοχές με τις προφανείς συνέπειες για την οικονομία και την ύφεση.

Εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα και για τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν καταθέσει σοβαρές επιφυλάξεις σε μια σειρά από μέτρα που χαρακτηρίζουν «σκληρά» και «οριζόντια».

Σημειώνεται ότι η πρόταση που είχε καταλήξει το υπουργείο προέβλεπε μετά βίας περικοπές 6 δισ. ευρώ στα συγκεκριμένα κονδύλια. Κάτι που μεταφράζεται, αν περάσει η γραμμή της τρόικα, σε πολύ μεγαλύτερες περικοπές για δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν επιπλέον «καπέλο» 2 δισ. ευρώ από την είσπραξη επιπρόσθετων φόρων. Μάλιστα είναι κάθετοι όταν απαιτούν «μετρήσιμα αποτελέσματα» και στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr επεξεργάζεται σενάρια για άρση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξίσωση φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις και αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό» διαμηνύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. «Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την Δευτέρα ή την Τρίτη». Στόχος είναι το πακέτο να κλείσει έως την Κυριακή προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικα και η χώρα να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες του eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και της συνόδου κορυφής που ακολουθεί. «Ο χρόνος τελείωσε, πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», λέγεται χαρακτηριστικά.

Στην παρούσα φάση τουλάχιστον οι απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, τις οποίες έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» οι κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται πως έχουν φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τα οποία οδεύουν προς τα 66 ή 67 έτη με το όφελος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε χρόνο.

Ερωτηθείς χθες για το θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου αρνήθηκε να τοποθετηθεί απαντώντας λακωνικά «θα το δούμε».

Παρέμεινε χθες το «χάσμα»Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των επικεφαλής των τριών δανειστών με το οικονομικό επιτελείο αποφασίστηκε ότι οι συσκέψεις θα επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η "τρύπα" παραμένει στα 4 δισ. ευρώ με τις μεγαλύτερες ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας να αφορούν τις προβλέψεις εξοικονομήσεων από τους τομείς υγείας και άμυνας καθώς και τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, από τις οποίες προβλέπεται εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ.

http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου