Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε ακόμα και αύριο το πρωί

Έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, «ακόμα και αύριο το πρωί», είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, αν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης «ομολογήσουν» ότι δεν μπορούν, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στην 77η ΔΕΘ.
Επισήμανε ότι έχει επίγνωση πως μια διακυβέρνηση από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με κόκκινο χαλί και ροδοπέταλα και απευθύνθηκε σε όσους έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μας λένε «ελάτε να μας σώσετε», αλλά κανείς δεν θα σωθεί αν εναποθέσει τις ελπίδες του στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για να τον σώσει και όλοι μαζί θα σωθούμε αν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας», παρατήρησε και πρόσθεσε πως μια κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα χάσει γρήγορα την πνοή της αν ο κόσμος δεν είναι στους δρόμους για να αγωνίζεται. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα μακροημερεύσει αν ψηφιστεί το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ και γι αυτό ίσως βρεθεί χρυσή τομή με την Τρόικα, όπως είναι η επιμήκυνση.

Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας και της χώρας τόνισε πως το θέμα δεν είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, διότι έγιναν μέχρι τώρα δύο «κουρέματα» και το χρέος εξακολουθεί να είναι ακόμα μη βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει πολιτική και οριστική λύση, υπογράμμισε με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους κι ένα μορατόριουμ στην πληρωμή των δανειστών.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είπε δεν μπαίνει στη λογική των δημοσιονομικών ισοδυνάμων, διότι «οι ισοδύναμοι πόνοι και θυσίες είναι έτσι κι αλλιώς θυσίες».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του περί Αργεντινής και την επίθεση που δέχτηκε από την κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς «κινδυνεύει να φύγει με ελικόπτερο». Τόνισε πως το θέμα είναι τι νόημα δίνει κανείς στη λέξη χρεοκοπία. Αν εννοεί κοπή του χρέους, τότε «χρεοκοπία έγινε δυο φορές και την πανηγυρίσαμε κιόλας», σημείωσε. Αν εννοεί τη γενική κατάρρευση της χώρας, τότε αυτή την προοπτική είναι που θέλει να αποτρέψει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είπε και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς και τις επιλογές του η έξοδος της χώρας από το ευρώ. «Αν η Ελλάδα δεν ήταν στο ευρώ η Ελλάδα θα είχε αφεθεί στην τύχη που άφησε το ΔΝΤ την Αργεντινή και θα είχαν φύγει άλλοι με ελικόπτερο, πριν από τον κ. Σαμαρά», υπογράμμισε.

Επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς πήγε μία και μοναδική φορά στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κι έκτοτε «είναι κλεισμένος στη γυάλα του Μαξίμου και συναντάται μόνο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη».

Στην κατηγορία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ότι συμπεριφέρεται ως Μαυρογιαλούρος, ο κ. Τσίπρας απάντησε επικαλούμενος έναν άλλο χαρακτήρα, από παλιά ελληνική ταινία, τον κομματάρχη Γκρουέζα, και τόνισε πως «δεν μπορεί ο Γκρουέζα να μιλάει για Μαυρογιαλούρους».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα επιτρέψει εκποίηση, πλιάτσικο, λεηλασία του δημόσιου πλούτου και στην κριτική που δέχεται ότι με τη στάση του εμποδίζει επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, απάντησε: «Βλέπετε εσείς κανέναν επενδυτή και τον παρεμποδίζουμε εμείς;»

Σε ότι αφορά τον ΟΠΑΠ είπε ότι στην περσινή ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς έλεγε πως η πώληση του σε τιμή 2-3 φορές μεγαλύτερη από τα ετησία κέρδη του θα ήταν χάρισμα και τώρα επιχειρείται η πώληση του σε μικρότερο τίμημα.

Σε ερώτηση αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σκοπεύει να κλείσει κάποιους στη φυλακή για εμπλοκή σε σκάνδαλα υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν είχε απευθυνθεί στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και είπε να βάλουν αυτόν πρώτα στη φυλακή. Σχολίασε πως τότε ο κ. Σαμαράς αντέδρασε «σαν να είχε τη μύγα» και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε τη διάθεση να στείλουμε κανέναν στη φυλακή. Έχουμε τη διάθεση και το καθήκον να ελέγχουμε τη νομιμότητα και την τήρηση του δημοσίου συμφέροντος».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της νομιμότητας σε ότι αφορά στους παράνομους μικροπωλητές, αλλά όχι μόνο εκεί. Να την εφαρμόσει πρώτα η κυβέρνηση τη νομιμότητα και στα υψηλότερα κλιμάκια και κυκλώματα που γίνεται το μεγάλο λαθρεμπόριο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι μπορεί «να θρηνήσουμε θύματα», λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και ζήτησε την αναστολή της εξίσωσής της με την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Για τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τόνισε είναι μια μεγάλη παράταξη με διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται δημοσίως, γίνεται η σύνθεση τους και οι αποφάσεις του είναι απολύτως σαφείς. «Δεν θα σταματήσουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, επειδή έχουμε απέναντι μας έναν επικοινωνιακό μηχανισμό διαστρέβλωσης», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου