Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αναθεώρηση των όρων του μνημονίου ανακοίνωσε ο Γιούνκερ

Την αναθεώρηση των όρων του μνημονίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, όπως δημοσιεύει το Reuters.

Όσον αφορά την αποδέσμευση του ενός δις ευρώ του υπολοίπου της πρώτης δόσης, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι θα δοθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ένα μέρος του όμως, όπως είπε θα πάει  στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ο Όλι Ρεν από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συγκρότηση κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι  είναι απαραίτητο να αρχίσουν ξανά οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι να επαναφέρει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Στο Eurogroup συμμετείχε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε  ότι η τρόικα θα έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση και να αρχίσει η αξιολόγηση για το τι έχει γίνει και το τι πρέπει να γίνει ακόμη σε σχέση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε θετικός στη νέα συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια και ξέρει ότι έχει δεσμευτεί ως προς το ευρωπαϊκό σχέδιο. 
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βοηθήσει περισσότερο την ευρωζώνη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή με μια πιο παραδοσιακή πολιτική, εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει», δήλωσε η Λαγκάρντ από το Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου