Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Πρώτος εχθρός της κυβέρνησης ο… εκτροχιασμός!


Σοφία Βούλτεψη
Αντιμέτωπη με τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος δημοσιο-νομικής προσαρμογής βρέθηκε πριν καν ορκιστεί η νέα, τρικομματική, ελληνική κυβέρνηση.
Την ώρα που στην Αθήνα ανακοινώνονταν ονόματα και υπουργεία και εκτυλισσόταν η τελετή ορκωμοσίας του νέου υπουργικού συμβουλίου, ανακοινωνόταν η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα και ακούγονταν φωνές περί βέβαιου εκτροχιασμού.

Ήταν αυτό το πρώτο μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση, που καλείται από τους δανειστές να επαναφέρει σε τροχιά το πρόγραμμα, μετά τον αποπροσανατολισμό των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group), δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ίδια η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

«Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και σχολιάζοντας πως η «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αξιωματούχο, οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

«Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ για να προσθέσει ότι, εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές ή να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Η δόση λιτότητας που έδωσαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί στην Ελλάδα είναι προφανώς θανατηφόρα», υπογράμμισε με τη σειρά του, σε συνέντευξή του στη Hannoversche Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Επί της ουσίας δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στους Έλληνες, αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», λέει, αποτολμώντας να παρομοιάσει κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες με κλεπταποδόχους, οι οποίοι, όπως λέει, θέλουν να επωφεληθούν από την φοροδιαφυγή των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Προτείνει επίσης και το πάγωμα ελληνικών λογαριασμών σε ευρωπαϊκές τράπεζες, «μέχρι οι κύριοι αυτοί να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει φόρο στην πατρίδα τους».

Άμεση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την Ελλάδα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, χαιρετίζοντας την άμεση συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε «αυτό αποδεικνύει ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ακόμη ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις κόστισαν πολύτιμο χρόνο και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας».

Στην οδό της «σκληρότητας» εξακολουθεί να πορεύεται πάντως η Φιλανδία, με την υπουργό της επί των Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν να λέει προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup πως δεν θεωρεί ότι είναι «καλή ιδέα» να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ελλάδα.

«Υπάρχει ήδη μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι», δήλωσε η Γ. Ουρπιλάνεν, προσθέτοντας ότι «η Φινλανδία δεν είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, επανέρχεται η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ, με το γερμανικό περιοδικό «Στερν» να αναφέρει, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα από την γερμανική καγκελαρία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι το Βερολίνο γνώριζε εγκαίρως τους κινδύνους της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, η Eurostat ήδη στις αρχές του 1999, σε δύο έγγραφά της, προειδοποιούσε την Επιτροπή για πιθανά παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά οι προειδοποιήσεις «αποκρούστηκαν».

Παράλληλα, στις 12 Μαΐου του ίδιου έτους, ο πρόεδρος της Eurostat, σε σημείωμα προς τον τότε Επίτροπο για Οικονομική και Νομισματική πολιτική Ιβ Τριμπό ντε Σιλγκί επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις μεταβιβαστικές πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, με τρόπο παράτυπο, να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, για να λάβει την απάντηση: «Υποθέτω ότι η Eurostat ούτε σχεδιάζει διορθώσεις στους αριθμούς ούτε επιθυμεί να συνεχίσει την συζήτηση για το θέμα αυτό».

Σύμφωνα με το άρθρο, στις αρχές του 2000, η Καγκελαρία διέθετε σειρά αρνητικών εισηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με προειδοποιήσεις για το μεγάλο αναλογικά εμπορικό έλλειμμα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Σημείωναν δε ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην Ευρωζώνη».

Το περιοδικό σημειώνει τέλος ότι ως τώρα ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, όποτε ερωτάτο, παρέπεμπε στην θετική ψήφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Επισημαίνει μάλιστα ότι αν και ζητήθηκε το σχόλιό του για τα νέα στοιχεία, αρνήθηκε να τοποθετηθεί, ενώ το ίδιο συνέβη και με την Κομισιόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου