Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το EFSF σπάει τη δόση των 5,2 δισ. σε 4,2 δισ. για αύριο και 1 δισ. για τον Ιούνιο

Tην Πέμπτη θα καταβληθεί στην Ελλάδα η δόση του Μαϊου. Θα δοθεί όμως «κουτσουρεμένη» αφού όπως ανακοίνωσε το EFSF από το Λουξεμβούργο στις 10 Μαΐου θα εκταμιευθούν 4,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και όχι 5,2 δισ όπως ήταν προγραμματισμένο.

“Το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις 10 Μαΐου. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας“.
Όπως και με τις προηγούμενες δόσεις προς την Ελλάδα, το EFSF θα μεταφέρει τα 4,2 δις. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», αναφέρει η ανακοίνωση του EFSF.
Σχόλιο RYaN: Όπως ήταν αναμενόμενο και έχουμε τονίσει εδώ επανειλημμένα, οι δανειστές δεν δίνουν λεφτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τυχόντα ελληνικά ελλείμματα. Περιορίζονται μόνο στις πληρωμές των ομολογιούχων. Υπάρχει δηλαδή ήδη ένα “μορατόριουμ” στο χρέος: αυτοί πληρώνουν τα ομόλογα για να αποφευχθεί η χρεωκοπία και η Ελλάδα ζει με τα δικά της. Βέβαια, υπάρχει το ερώτημα του τι θα γίνει όταν φτάσει η ώρα για την κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας των απαιτούμενων από το μνημόνιο πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού, αλλά αυτό θα μας απασχολήσει του χρόνου.
Μπορείτε να δείτε, όμως, εδώ ότι:
Σε ό,τι αφορά τις δόσεις από τη νέα σύμβαση, τα ποσά καθορίζονται με ακρίβεια κάθε μήνα. Για το Μάιο το ποσό είναι 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,4 δισ. ευρώ αφορούν σε πληρωμές χρεολυσίων ομολόγων (εκτός PSI) και τόκων και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την κάλυψη του ταμιακού ελλείμματος. Η απόφαση έχει ληφθεί και απομένει η εκταμίευση στις 10 Μαΐου.
Αναλυτικότερα, στις 15 Μαΐου λήγει το ομόλογο ύψους 450 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι του οποίου αρνήθηκαν την ένταξη στο PSI και περιμένουν να πληρωθούν στο 100% (δείτε εδώ ποιοι είναι οι κάτοχοι του ομολόγου).
Ακόμη, λίγες ημέρες μετά, στις 18 Μαΐου, λήγει και το δεκαετές ομόλογο που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες, τα οποία εξαιρέθηκαν από το PSI. Το ύψος των συγκεκριμένων ομολόγων είναι 3,33 δισ. ευρώ.
Άρα, αύριο πληρώνονται 4,4 δισ. – (κούρεμα των 450 εκατ.)  =4,2 δισ.
Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Μαΐου, εκτός από τις μηνύσεις των ιδιωτών μικρο-ομολογιούχων, η Ελλάδα θα έχει πιθανώς να αντιμετωπίσει και μία “ξεγυρισμένη” μήνυση από τη Νορβηγία, που όπως βλέπετε στην πράξη το EFSF ήδη αποφάσισε ότι πρέπει να κουρέψει δια της βίας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου