Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ…


Η κάλπη της Κυριακής είναι η κάλπη των αινιγμάτων και των μυστηρίων. Ουδείς, μέχρι να αρχίσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, μπορεί μετά βεβαιότητας να προβλέψει τι τελικά θα συμβεί.
Μοναδικός, μέχρι και χθες το βράδυ, καταμετρητής οι κυλιόμενες, μυστικές δημοσκοπήσεις, που και αυτές έχουν ένα επιστημονικό
σφάλμα και πάνω σε αυτό θα πατήσουν οι δημοσκόποι αύριο για να μας δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις τους. Το σφάλμα αυτό δεν είναι άλλο από την άρνηση του 25-30% του δείγματος να δεχτούν να απαντήσουν στις δημοσκοπήσεις κλείνοντας το τηλέφωνο.
Το ποσοστό αυτό, για όσους γνωρίζουν μαθηματικά είναι τρομακτικά μεγάλο που σχεδόν ακυρώνει τα επιστημονικά εργαλεία των δημοσκόπων. Αλλά τι να κάνουν και αυτοί εργαζόμενοι είναι και αν δεν πληρωθούν αυτή την περίοδο  πότε θα πληρωθούν; Οι δημοσκόποι λοιπόν κατάφεραν να "πείσουν" την κοινή γνώμη, αποκρύπτοντας αυτή την μεταβλητή για την εγκυρότητα του έργου τους. Με βάση αυτές τις "έγκυρες" επιστημονικά δημοσκοπήσεις εμείς  επιχειρούμε μια ανάλυση τι  συμβεί αύριο.
Το πρώτο μυστήριο λοιπόν είναι τι ποσοστό θα λάβουν τα δύο, μέχρι πρότινος, κόμματα εξουσίας. Αν λοιπόν το 25-30% θεωρήσουμε ότι ανήκει σε αυτά τα κόμματα τότε αύριο μπορεί να συμβεί "η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" αν αυτό το ποσοστό φύγει τελικά και πάει σε συγγενικά κόμματα. Αντίθετα να μείνει, αύριο τα μεσάνυχτα θα σημάνουν οι καμπάνες της ανάστασης για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Θα έχει η Ν.Δ. αυτοδυναμία; «Όχι», λένε όλοι οι δημοσκόποι και τα κομματικά επιτελεία. Θα έχει το ποσοστό της 3 μπροστά; «Όχι», λένε οι δημοσκόποι. Οι δημοσκόποι  διχάζονται, άλλοι της δίνουν οροφή το 25% και κάποιοι άλλοι την κατεβάζουν στο 23%. Αν είναι οριστικοί η μετακίνηση του ποσοστού που σας αναφέραμε προς συγγενικά προς την ΝΔ κόμματα, τότε μιλάμε για 21% και πολλή είναι. Με όλα τα σενάρια ανοικτά, εμείς σας δίνουμε τις δικές μας προβλέψεις για το ποσοστό της ΝΔ να κυμαίνετε από 21-25%  
Τι ποσοστό θα λάβει το ΠΑΣΟΚ; Αυτό κι αν είναι μυστήριο. Πριν ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας, η νέα ηγεσία του πίστευε ότι μπορεί να φτάσει το 25% ή ακόμη και να το υπερβεί. Μετά οι προσδοκίες έπεσαν αφού και η ίδια, πληροφορήθηκε για το αληθινό ποσοστό που προσήλθε στην κάλπη για να την εκλέξει. Έκαναν λόγο για 22-23%. Ο προβληματισμός κατέβηκε στο 19-21% αφού ανάλυσε και το ηλικιακό status όσων προσήλθαν στην κάλπη να την εκλέξουν. Τώρα προσγειώνονται στο 17%, ενώ υπάρχουν και δημοσκόποι που το βλέπουν και ποιο κάτω, στο 15-17%. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οργίαζαν οι φήμες που θέλουν  το ΠΑΣΟΚ να παλεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση. 

Λογικά, αν το ποσοστό που αναφέραμε παραπάνω (25-30%) και όπως όλοι εκτιμούν κατά 80% είναι ψηφοφόροι του, καθότι ένα ψηφοφόρος των άλλων κομμάτων εκτός ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ του 2009 δεν έχει λόγο να είναι οργισμένος και να μην απαντά,  κατανοούμε που θα "κάτσει" το ΠΑΣΟΚ αν όλοι αυτοί το εγκαταλείψουν. Από ότι έδειξε ο προεκλογικός αγώνας και η «αποδοχή» που έχουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ όλα είναι ανοικτά. Ανοικτά είναι ακόμη τα μέτωπα να το εγκαταλείψουν και οι μεγάλες ηλικίες καθώς σήμερα θα μετακινούνται στην επαρχία οι κάτοικοι των αστικών κέντρων και θα καταβάλουν προσπάθειες σε γονείς και παππούδες να τους πείσουν, γιατί δεν πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.  Με όλα τα παραπάνω σενάρια ανοικτά χωρίς πλήρη επιστημονικά εργαλεία, σας δίνουμε τις δικές μας προβλέψεις για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ να κυμαίνετε από 12-15%.  
Για το ΚΚΕ η δυναμική του εξαντλήθηκε, χωρίς όπως φαίνεται να πιάνει  διψήφιο  ποσοστό. Το ένα μετά το άλλο λάθος της ηγεσίας, του έκλεισε την πόρτα στο ποσοστό του 25-30% να το πλησιάσει. Αν τώρα προβλέψουμε και τους αναποφάσιστους τα ποσοστά του μπορεί να είναι και κάτω από αυτά των δημοσκοπήσεων.
Μπορούμε να γράψουμε οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ΛΑΟΣ και ΚΚΕ και με όπως όλα δείχνουν ναι μεν το ΚΚΕ θα αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με το 2009, αυτό όμως δεν θα είναι νίκη αλλά ήττα και θα καταγραφεί και αυτό στους χαμένους. Τα ποσοστά του εμείς τα βλέπουμε κοντά στο 9% και να κυμαίνονται από 8-9,5% με τις δικές μας αναγωγές .
Η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη δύσκολα θα φτάσει το 6,5% αν και ξεκίνησε ως καλάθι του συστήματος που θα μαζέψει τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ, κάτι ΝΑΙ στη Βουλή σε κάτι μνημονικούς νόμους «ψύλλιασε» τους ψηφοφόρους, καθότι φοβούνται ότι θα είναι η εφεδρεία του συστήματος διαπλοκής από τα αριστερά  και είπαν να την κάνουν για άλλες πολιτείες.
Με το 100% των αναποφάσιστων να μη πηγαίνουν προς ΔΗΜΑΡ όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και το ποσοστό του 25-30% να μην την επιλέγει  το πιθανότερο είναι να συγκεντρώσει το 4-5% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος.
Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Παν. Καμμένου, φαίνεται να κινούνται στη ζώνη του 6-7%, μετά τα λάθη του Πάνου Καμμένου αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι κρίνουν ότι το ποσοστό του θα κριθεί από τα ποσοστά της Μακεδονίας όπου είναι αρκετά υψηλά και επομένως δεν αποκλείεται ένα μεγάλο ποσοστό δεξιών ψηφοφόρων σε αυτές τις περιοχές την τελευταία στιγμή πει ΟΧΙ στην «Χρυσή Αυγή». Αυτό ίσως δώσει ξανά πνοή στους «Ανεξάρτητοι Έλληνες», με τέτοια ποσοστά που θα του δώσουν την τέταρτη θέση και θα αγγίξουν  το 10%.
Αυτό βέβαια θα οδηγήσει την  ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» σε ποσοστά πίσω από την ΔΗΜΑΡ, στο οριακό 3-4% και αν οι Έλληνες σκεφτούν με ωριμότητα με γνώμονα την δημοκρατία και δουν ότι έχουν άλλες επιλογές, ίσως τα πράγματα να είναι ακόμη καλύτερα για την δημοκρατία.   
Ένα ακόμη μυστήριο και αίνιγμα είναι τι θα συμβεί με ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη. Το σύστημα την έπαιξε όσο τίποτα άλλο καθ όλη την προεκλογική περίοδο. Μέσα σε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο κατάφερε να την κρύψει  και να την μακιγιάει όσο τίποτα άλλο. Τι και αν ψήφισε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1, τι και αν ψήφισε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2, τι και αν είναι ποιο μνημονιακή και από τους Τρισέ και Σόιπλε,  είναι η σανίδα σωτηρίας για το σύστημα. Το σύστημα τη θέλει για να μην εκβιάζετε από τον Σαμαρά αντίθετα να τον εκβιάζει του αφαιρεί διαπραγματευτική δύναμη. Εμείς δεν την βλέπουμε να ξεπερνά το 1% και αυτό είναι.
Βέβαια το σύστημα της διαπλοκής στην χώρα βλέπει και Μάνο και πιστεύει σε ανάσταση νεκρών, αλλά αυτά ίσως αύριο λυθούν από τον λαό όπως πρέπει να λυθούν.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συσπειρώνει την νεολαία από τα πανεπιστήμια , ίσως καταγράψει ένα ποσοστό σεβαστό και αξιοπρόσεκτο  στο 1%.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είτε κερδίσει την δεύτερη θέση είτε πάρει την τρίτη θέση, σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που θα μπορεί να μιλά για νίκη στις εκλογές (σε σχέση με το 2009). Αν οι αναποφάσιστοι και το 25-30% πάνε ΣΥΡΙΖΑ ίσως αλλάξει ο πολιτικός χάρτη της χώρας. Εδώ πραγματικά οι προβλέψεις είναι δύσκολες και ακροβατών σε λάθη εκτός στατιστικούς σφάλματος με το όριο μεγάλο από 12-17% .
Ένα άλλο κόμμα που μπορεί να μιλήσει για νίκη είναι και το κόμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ της Λούκας Κατσέλη. Ένα ποσοστό πάνω από 2% αλλά εκτός Βουλής ίσως δώσει ανάσα σωτηρίας και αύριο, στο κόμμα της Λ. Κατσέλη και μπορεί να μιλάει ότι υπάρχει αύριο. 
Μια προτίμηση των αναποφάσιστων και αν πάρει μεγάλο ποσοστό των οργισμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στα «ΜΟΥΛΩΧΤΑ» και μπει στην Βουλή τότε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ της Λούκας Κατσέλη μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι. Σε κάθε περίπτωση και για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ της Λούκας Κατσέλη οι προβλέψεις είναι δύσκολες και ακροβατών σε λάθη στατιστικούς σφάλματος με το όριο της να κυμαίνεται από 2,7-3,6% .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου