Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πολιτική Ιστορικό χαμηλό, χωρίς να είναι κυβέρνηση

Ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Λούλης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:
«Εκείνος ο οποίος ζητούσε τις πρόωρες εκλογές εντονότερα από οποιονδήποτε άλλο, θα έλεγα ότι -γιατί περιμέναμε ότι το ΠαΣοΚ θα είχε πτώση, εντάξει όχι τόσο μεγάλη πτώση- είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο οποίος πήγε με λάβαρο στις πρόωρες εκλογές, αντί να αφήσει τον Παπαδήμο και να τον στηρίξει, να ολοκληρώσει μέχρι την κανονική θητεία, μέχρι την κανονική ημερομηνία των εκλογών, προκάλεσε πρόωρες εκλογές και βέβαια το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών, χωρίς βεβαίως να είναι και στην κυβέρνηση… Είχαμε μία sui generis κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλη χώρα στην οποία γίνεται μία κυβέρνηση και τη στηρίζουν δύο κόμματα και το ένα που τη στηρίζει, είναι όχι με το ένα πόδι μέσα, είναι με ένα πόδι έξω…».
Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετικά θυμωμένη κοινή γνώμη. Δηλαδή, πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόωρες εκλογές την τελευταία εικοσαετία δεν ήθελε ποτέ η κοινή γνώμη. Ήθελε να αντικαταστήσει κυβερνήσεις, αλλά έλεγε «στην ώρα τους». 

Είχαμε ξαφνικά, σε αυτή τη φάση, 2/3 των ψηφοφόρων να θέλουν πρόωρα εκλογές. Γιατί ήθελαν πρόωρες εκλογές; Για να τιμωρήσουν. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το εκλογικό σώμα, δεν είχε δια ταύτα. Δηλαδή, τελείωνε το βηματισμό του με την αποδοκιμασία των κομμάτων και μετά έλεγε “κύριοι, εσείς μας οδηγήσατε εδώ, εγώ δεν αναλαμβάνω ευθύνη για το τι θα γίνει αύριο, εγώ έχω εκφράσει το θυμό μου, μετά καθίστε και «βρείτε τα”. Διότι τώρα η κοινή γνώμη, -υπάρχει και μία άλλη αντίφαση-, στην ουσία τι ζητάει; Κυβερνήσεις συνεργασίας. Και το αποτέλεσμα είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο πολύ δύσκολα θα οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας…. 

Αυτό λέει η κοινή λογική, δηλαδή, αν εξαιρέσετε τον Κουβέλη, ο μεν Τσίπρας, είναι σαφές, ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, θέλει να γίνει και κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι θα προσεύχεται στις επόμενες εκλογές μην βγει κατά λάθος πρώτο κόμμα και του ανατεθεί η εντολή και φτιάξει κυβέρνηση, διότι, ωραία είναι όλα αυτά τα οποία ακούγονται, ότι “θα κάνω στάση πληρωμών”. 

Στάση πληρωμών σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Όλοι μας το συνειδητοποιούμε αυτό. Τουλάχιστον τώρα που έχουν όλα καταλαγιάσει, υποθέτω. Από εκεί και πέρα ο μόνος ο οποίος θα μπορούσε, θα ήταν ο Κουβέλης, αλλά ο Κουβέλης είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, μετριοπαθής, συνετός, αλλά από την άλλη μεριά είναι ένας φοβισμένος άνθρωπος. Το αισθάνεται κανένας, ότι κάθε βήμα του το ζυγίζει με δέκα τρόπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου