Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Πριν τις εκλογές είχε σχεδιαστεί η σύμπλευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;

Σε συμφωνία καταλήγουν εκτός απροόπτου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, με πρώτη επιλογή για πρωθυπουργό τον Φ.Κουβέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς.
H Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να δηλώνει ότι αν δεν συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί στο κυβερνητικό σχήμα αλλά κατ΄ ουσία όλα έχουν σχεδιαστεί προεκλογικά.
Δέκα μέρες πριν τις εκλογές είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται η σύμπλευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Οι συζητήσεις είχαν υπάρξει αλλά όπως πολλά απεκρύβησαν από το εκλογικό σώμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους όρους που έχει θέσει δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι έχουν σχεδόν παρόμοια επιχειρηματολογία.
Δηλαδή από την μια μεριά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν το μνημόνιο ζητώντας τροποποιήσεις οι οποίες θα είναι δευτερεύουσας σημασίας όπως εμμέσως πλην σαφώς αναφέρουν στις Βρυξέλλες και από την άλλη το ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι έχουν πάρει πάνω τους όλο το αντιμνημονιακό μένος.
Η κυβέρνηση που πιθανότατα θα σχηματιστεί στο πλαίσιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της δημοκρατίας δεν θα είναι νομιμοποιημένη να πάρει μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις για την διάσωση της Ελλάδος.
Η ΝΔ 108 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 41 βουλευτές  και η ΔΗΜΑΡ 19 βουλευτές,  θα διαθέτουν στην βουλή 168 βουλευτές και σε ποσοστό επί του εκλογικού σώματος 38,14% ενώ από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα διαθέτουν δημοσκοπικά ανάλογα ποσοστά με βάση και την χθεσινή δημοσκόπηση της Marc.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 27,7%, η ΝΔ προσεγγίζει το 20%, το ΠΑΣΟΚ καταρρέει στο 12% και η Δημοκρατική αριστερά βυθίζεται είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αυτή θα βρει απέναντι της ένα ισχυρό αντίπαλο δέος.
Η νέα κυβέρνηση αν προκύψει – χθες το βράδυ έφθασαν να μοιράζουν και υπουργεία – θα είναι οικονομικά νομιμοποιημένη.
Οι απειλές της Ευρώπης ότι θα σταματήσουν την χρηματοδότηση της Ελλάδος ή ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή θα την εκδιώξουν από το ευρώ υποχρεώνει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να συσπειρωθούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα είναι θνησιγενής.
Με όρους πολιτικούς είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ειδικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσουν.
Πρωτίστως αν η ΝΔ συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ θα φανεί ανακόλουθη με το βασικό της επιχείρημα, ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά.
Είναι ξεκάθαρο ότι για την ΝΔ θα είναι υπογραφή της θανατικής καταδίκης του κόμματος.
Για το ΠΑΣΟΚ η νέα δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πλέον είναι κόμμα ζόμπι, μισητό στην κοινωνία χωρίς ερείσματα στον λαό.
Η Δημοκρατική Αριστερά με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσει. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 6,11% του εκλογικού σώματος με μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία.
Το κυβερνητικό μόρφωμα που δημιουργείται δεν θα διασφαλίσει την τύχη της Ελλάδος.
Βέβαια με όρους πολιτικής προοπτικής το μόρφωμα αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να υπερασπίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος και την παραμονή στο ευρώ.
Μάλιστα ισχυροί θεσμικοί παράγοντες, βασικοί μέτοχοι τραπεζών και επιχειρηματίες δίνουν σκληρή μάχη και με παρεμβάσεις τους ζητούν πάσει θυσία να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώθηκαν είναι επικίνδυνες και δεν διασφαλίζουν την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ.
Όμως το ερώτημα είναι τι θέλει η κοινωνία;
Θα υπάρχει ένα κυβερνητικό μόρφωμα από την μια πλευρά και από την άλλη μια κοινωνία αποδεκατισμένη.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση γρήγορα να αποδομηθεί και να χάσει κάθε νομιμοποίηση της.
Η δίκαιη δημοκρατική λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου