Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 1.000 τραυματίστηκαν στην Αίγυπτο σε επεισόδια που ακολούθησαν το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ.
 
Εκατοντάδες οπαδοί συνέρευσαν μέσα στο γήπεδο μετά τον αγώνα (Φωτογραφία: Reuters )  

Οι πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μιλούν για 73 νεκρούς, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί.

Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για πέντε νεκρούς, αλλά ο αριθμός τους αναθεωρήθηκε δραματικά προς τα πάνω από το υπουργείο Υγείας.

Τα επεισόδια έγιναν μεταξύ οπαδών των ομάδων Αλ-Μασρί και Αλ-Αχλί που έληξε 3-1, μία σπάνια νίκη για την Αλ-Μασρί, την οποία οι οπαδοί προσπάθησαν να γιορτάσουν με έντονο τρόπο.

Οπαδοί της Αλ-Μάσρι πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια τραυματίζοντας παίκτες και άλλους θεατές. Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν γρήγορα στα αποδυτήρια, αλλά οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να συμπλέκονται άγρια.

Κάποιοι αστυνομικοί προσπάθησαν να φτιάξουν ένα διάδρομο, για να προστατέψουν ποδοσφαιριστές, αλλά δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το πλήθος. Παίκτης κατήγγειλε ότι δεν υπήρχε ασφάλεια ούτε ασθενοφόρα στο γήπεδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι τραυματίες, που είναι εκατοντάδες, έχουν χτυπηθεί από μαχαίρι.

Όπως αναφέρει το Associated Press κάποιοι από τους νεκρούς είναι άνδρες των σωμάτων ασφάλειας, που δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα επεισόδια.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση των φονικών επεισοδίων στο Πορτ Σάιντ, σημειώθηκαν επεισόδια σε γήπεδο στο Κάιρο, ενώ ακυρώθηκε ένα άλλο παιχνίδι.

Με νεότερη απόφαση ακυρώθηκαν επ' αόριστο οι αγώνες της Πρώτης Εθνικής ποδοσφαίρου, ενώ το Κοινοβούλιο θα συνέλθει εκτάκτως την Πέμπτη, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατηγός Ταντάουι, αποφάσισε να σταλούν στρατιωτικά ελικόπτερα στο Πορτ Σάιντ για να μεταφέρουν σε στρατιωτικά νοσοκομεία τους τραυματίες.

Πολιτική διάσταση στην απίστευτη τραγωδία στο Πορτ Σάιντ έδωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που πλειοψηφούν στο νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο της χώρας.

«Τα γεγονότα ήταν σχεδιασμένα και είναι ένα μήνυμα από τους οπαδούς του παλαιού καθεστώτος» δήλωσε ο βουλευτής Έσαμ αλ Έριαν σε ανακοίνωσή του που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κόμματος της Ελευθερίας και τη Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Επιπλέον, ο Αλμπάντρι Φαργάλι, μέλος του κοινοβουλίου από το Πορτ Σαΐντ, κατηγόρησε τους αξιωματούχους και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ότι επέτρεψαν να συμβεί αυτό το τραγικό συμβάν λέγοντας ότι έχουν ακόμη δεσμούς με το καθεστώς του Μουμπάρακ. «Ο ηγέτης του καθεστώτος έχει πέσει, όμως οι άνδρες του εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους», κατήγγειλε στην κρατική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου