Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το πρώτο ρήγμα στην Περιφέρεια... Ανεξάρτητος ο Κ. Κουλουρίδης


 Το ρεπορταζ είναι απο την εφ. ΗΜΕΡΑ
Δεν μετείχα στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να μην χαλάσω το κλίμα. Οι άνθρωποι ήθελαν να κάνουν τον απολογισμό και δεν ήμουν εγώ θα που χαλούσα το κλίμα. Προσωπικά έχω πάρει τις αποφάσεις μου, έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και τις επόμενες μέρες θα τις μάθετε.
Πάντως δεν θα αφήσω περιθώριο να ετοιμάζουν κάποιοι κουστούμια…

Με τον τρόπο αυτό περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο συνδυασμό του Κλέαρχου Περγαντά ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Κουλουρίδης, ο οποίος μέχρι στιγμής παρουσιάζει την εικόνα αλλά και την βούλησή του λίγα 24ωρα πριν από την ανεξαρτητοποίησή του. Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του συνδυασμού έχουν σχέση με τα τεκταινόμενα στην Εύβοια και παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες από την πλευρά της ηγεσίας της Περιφέρειας, δείχνουν να μην έχουν πείσει.

Χθες το πρωί λίγες ώρες μετά την έγκριση του απολογισμού για την χρονιά που πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο ίδιος ο περιφερειακός σύμβουλος δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι «όλα θα είναι γνωστά στην ηγεσία της Περιφέρειας, όπως επίσης οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Όλοι μας έχουμε φτάσει τα όριά μας. Έχω συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και με συναδέλφους μου από την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα. Όλοι νοιώθουν απαξιωμένοι…» υπογράμμισε χαρακτηριστικά περιγράφοντας μια ιδιαίτερα βαριά εικόνα μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων.

Η έκρηξη
Από μέρες ήταν γνωστό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνοχής στο συνδυασμό της πλειοψηφίας ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Εύβοια ενώ οι πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει παραταξιακή συνάντηση στη Χαλκίδα όπου τέθηκαν τα συγκεκριμένα ζητήματα και μάλιστα εξελίχτηκε η συζήτηση μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα. Οι αναφορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον κ. Βασίλη Βεργέτη ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ρόλο των περιφερειακών συμβούλων που τον περιέγραψε μετά πλέον μελανά χρώματα, ουσιαστικά πυροδότησαν τον διάλογο, που εξελίσσεται σε όλο το εύρος της Στερεάς Ελλάδας.
Οι δημόσιες αναφορές του περιφερειακού συμβούλου σε συνδυασμό με τη διαμορφούμενη κατάσταση και τις διαστάσεις που πήρε στην Εύβοια έχουν φτάσει την κατάσταση στα άκρα, έτσι τουλάχιστον όπως την περιγράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Μάλιστα έχουν δημιουργήσει μια εικόνα ότι κατάσταση έχει ξεπεράσει ακόμα και το οριακό επίπεδο.

«Τους έχω διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν έχουν έναν τέτοιο ρόλο σαν αυτό που έχουν ασκήσει τους 12 τελευταίους μήνες» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά κ. Κώστας Κουλουρίδης.

Αν και ο ίδιος σε καμιά περίπτωση δεν ερμηνεύει τις οποιεσδήποτε σε ζητήσεις με τους συναδέλφους το σαν μια προσπάθεια συγκρότησης κάποιας ομάδας, εν τούτοις αποκαλύπτει ότι «έχουν γίνει συζητήσεις και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο έχει ενημερωθεί η ηγεσία της Περιφέρειας.

Μάλιστα με τον πλέον απόλυτο τρόπο τονίζει πως «σε ότι αφορά τ
προσωπική μου στάση θα αποκαλυφθεί τις επόμενες μέρες. Έχω πάρει τις αποφάσεις μου και έχω συζητήσει τους ανθρώπους που με έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα». Ο ίδιος σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι αυτή η στάση θα πρέπει να θεωρεί τα δεδομένη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μήνυμα προς την πλευρά της ηγεσία της Περιφέρειας για την οποιαδήποτε πιθανή αξιοποίηση.

Τα κοστούμια
«Να ξεκαθαρίσω βέβαια πως δεν πρέπει να ετοιμάζονται ορισμένοι και να προετοιμάζουν κοστούμια» είναι το μήνυμα που ήθελε να στείλει, δείχνοντας ότι η διάσταση έχει βαθύνει πάρα πολύ. Μάλιστα υπογραμμίζει με έμφαση πως «όλοι μας βλέπουμε την κατάσταση και την έχουμε αναλύσει.

Η ηγεσία της Περιφέρειας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αν μπορούσε να κάνει κάτι, είχε το χρόνο και θα το είχε κάνει. Σε όλους εμάς είχε απομείνει ένα πήγαινε - έλα στη Λαμία για να σηκώνουμε το χέρι για να ψηφίζουμε διάφορες προτάσεις, για να ακούμε του κόσμου τα πράγματα χωρίς όμως να έχουμε ρόλο. Το μόνο που έχει απομείνει σε μας είναι να μιλάω ένας στον άλλον κατά την διάρκεια της διαδρομής, συστήνοντας υπομονή χωρίς να αλλάζει τίποτα. Μας έχει απομείνει να συναντά ο ένας τον άλλο στην Εθνική και να κορνάρει πανηγυρίζοντας….» τονίζει με χαρακτηριστικό τρόπο ανοίγοντας τα χαρτιά του.


Βαθύ το ρήγμα
Σύμφωνα με τους επιτελείς της Περιφέρειας εδώ και δύο μήνες περίπου αυτά τα θέματα έχουν αναλυθεί σε όλα τα επίπεδα. Είχε μάλιστα τεθεί και το θέμα αναδιανομής ρόλων, έτσι ώστε οι περιφερειακοί σύμβουλοι και περισσότερο ενεργό ρόλο να έχουν στις Περιφερειακές Ενότητες και πολύ δε περισσότερη ενημέρωση και κυρίως γνώμη και ρόλο.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων στις Περιφερειακές Ενότητες και μάλιστα προσδιορίζουν τη συζήτηση λίγο μετά το καλοκαίρι. Από τότε μέχρι τώρα είχαν συστήσει υπομονή αλλά σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι ίδιοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι διαπιστώνουν πως είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, είτε εξωθεσμικά όργανα επιδρούν κατά τέτοιο τρόπο που τους θέτουν συνεχώς στο περιθώριο, με την ανοχή, αν όχι την βούληση, πολιτικών προσώπων.
Επομένως αυτή τους η αντίδραση έτσι όπως εκφράζεται σε αυτή τη φάση είναι ήδη μια συσσωρευμένη οργή η οποία και αποτυπώνεται προς το παρόν στην περιοχή της Εύβοιας. Άλλωστε πολύ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ο ίδιος ο κ. Κουλουρίδης δεν είχε κρύψει την απόφαση να προχωρήσει την οποία θεωρούσε και επιβεβλημένη.
«Εγώ δεν θέλω να μου παραχωρήσει κανείς τίποτα. Ξέρω τι κάνω, πως το κάνω και πότε θα το κάνω» δηλώνει με Βεβαιότητα ο ίδιος ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πριν προχωρήσει σε αυτή την απόφασή του συζήτησε με στελέχη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή του για να καταλήξει στην απόφασή του.

Ο ίδιος δεν κρύβει και τις συζητήσεις με τους περιφερειακούς συμβούλους της περιοχής του χωρίς όμως, όπως υπογραμμίζει, οι δικές του αποφάσεις να δεσμεύουν τους υπόλοιπους.

Κόπηκαν οι γέφυρες
«Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν βαρύ το πλήγμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο» σχολιάζει κορυφαίο στέλεχος της Περιφέρειας που το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αποκαταστήσει κάποιες γέφυρες επικοινωνίας, έτσι ώστε να μετριαστεί η ένταση μεταξύ όλων των πλευρών.
Ο ίδιος  διαπιστώνει από τη μια πλευρά τις παθογένειες του Καλλικράτη και από την άλλη πλευρά τα ενδογενή προβλήματα. Μάλιστα θεωρεί πως υπάρχουν ακόμη γέφυρες επικοινωνίας έστω και αν τα πιθανά αποτελέσματα θεωρητικά είναι ελάχιστα.
«Εκτιμώ πως πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες έστω την ύστατη στιγμή για να υπάρξει κάποια ρωγμή γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ περισσότερο» λέει το ίδιο στέλεχος, ενώ την ίδια στιγμή παρόμοιο είναι και το μήνυμα που έχει μεταφέρει στην ηγεσία της Περιφέρειας κυρίως σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν.

Ωστόσο όλο αυτό το κλίμα δείχνει να έχει ανησυχήσει και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, ο οποίος άλλες πηγές σημειώνουν ότι μετά τις εξελίξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο επιχείρησε την χθεσινή μέρα να αποκαταστήσει κάποιες γέφυρες επικοινωνίας με συνομιλίες είτε με όλους είτε με κάποιους εκ των περιφερειακών συμβούλων.

Χθες το απόγευμα οι πληροφορίες υπογράμμιζαν πως «όλες αυτές οι προσεγγίσεις στο χρόνο που εξελίχθηκαν και μετά από τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν τη χθεσινή μέρα στο ράδιο 9.81στηΧαλκίδα δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα».

Ωστόσο άλλες πηγές σημειώνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι επικοινωνίες μαζί με τον ενδιάμεσο διάλογο που υπήρξε έχουν δημιουργήσει γέφυρες στο χάσμα, χωρίς όμως αυτές να επαρκούν, γιατί όπως λένε οι ίδιες πηγές «πρόκειται για ένα κοινό μυστικό μεταξύ όλων των περιφερειακών συμβούλων ανεξάρτητα αν είναι από την Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Φωκίδα ή την Βοιωτία».
 Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι μετά τις δημόσιες αναφορές από την πλευρά του κ. Βασίλη Βεργέτη, όπως επίσης και τις ευθείες δηλώσεις του κ. Κώστα Κουλουρίδη φαίνεται ότι στο κάδρο μπαίνουν πλέον και άλλα στελέχη τα οποία μέχρι τώρα προτιμούν να απουσιάσουν από διάφορες συνεδριάσεις οργάνων.

Οι επιτελείς της Περιφέρειας σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσαν σ’ αυτή τη φάση να δημιουργηθούν ρήγματα τα οποία ενδεχομένως να είχαν και ιδιαίτερες πολιτικές προεκτάσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής αποφεύγουν το οποιοδήποτε σχόλιο παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν πάρει δημόσιο χαρακτήρα και παράλληλα εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν αναχώματα έστω την τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου