Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κατσέλη: «Απαραίτητη η αντιπαράθεση ιδεών και προτέσεων»

Τους λόγους για τους οποίους είπε όχι στο μνημόνιο, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά και για το τι μέλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ μίλησε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.

«Στο ΠΑΣΟΚ έχουν δοθεί μάχες για ένα ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα, μπορούν να εξοβελιστούν ιδέες και προτάσεις από τα συλλογικά όργανα. Η αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων είναι απαραίτητη όσο ποτέ, πρέπει να γίνει μέσα στα συλλογικά όργανα με τη συμμετοχή όλων».
Όπως είπε, μόνο μετά από ένα ανοιχτό και επίπονο διάλογο μπορεί να αναδειχθούν νέες προγραμματικές προτάσεις, να νομιμοποιηθούν διαδικασίες ανάδειξης θεσμικών οργάνων και εκλογή νέου Προέδρου του κινήματος από τη βάση.
«Όσοι αποφασίσουν διαφορετικά θα σηκώσουν στους ώμους μια βαριά ιστορική ευθύνη γιατί διασπώντας το κίνημα, προσβάλουν την ιστορία του και ακυρώνουν την προοπτική του», επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Δεν θέλω να γίνει νεοφιλελεύθερο το ΠΑΣΟΚ» τονίζει η Λούκα Κατσέλη, η οποία ζητεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων και της ουσίας του νέου μνημονίου «έστω και την τελευταία στιγμή».
«Αντισυνταγματικό το νέο Μνημόνιο»
Η κ. Κατσέλη επικεντρώθηκε σε τέσσερις λόγους για τους οποίους δεν ψήφισε το νέο μνημόνιο .
Ο πρώτος ήταν το γεγονός ότι δεν είχε καμία έγκυρη νομική διαβεβαίωση ότι με τη Νέα Δανειακή Σύμβαση , το σχέδιο της οποίας ενεκρίθη, δεν περιορίζεται σημαντικά η εθνική μας κυριαρχία και δεν παραβιάζονται σημαντικές συνταγματικές ρυθμίσεις.
Ακολούθως υποστήριξε, ότι τα μέτρα του μνημονίου ενισχύουν επικίνδυνα την υφεσιακή διολίσθηση στην ελληνική οικονομία και αντιστρατεύονται την βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Τα ίδια τα μέτρα του Νέου Μνημονίου οδηγούν τη χώρα σε επίσημη ή άτακτη χρεοκοπία σε χρόνο επιλογής των πιστωτών μας, όταν δηλαδή έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα συμφέροντα των πιστωτών μας και των τραπεζών και έχουν πετύχει να απομονώσουν « το πρόβλημα Ελλάδα» ώστε να μην υπάρξουν   αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.
Το τρίτο αγκάθι που οδήγησε τη Λούκα Κατσέλη στη μη ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ήταν οι ρυθμίσεις που καταπατούν καταπατούν με   αντισυνταγματικό τρόπο ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και το σημαντικότερο αποδομούν πλήρως το θεσμικό οικοδόμημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελεί τη βάση προάσπισης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού κεκτημένου .
Τέλος υποστήριξε ότι τα μέτρα που υιοθετούνται είναι κοινωνικά δυσβάστακτα, και προωθούν μια πρωτόγνωρη ανακατανομή οικονομικής δύναμης σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων που εντείνει τη ανισότητες ,διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή , κάνει την πολιτική διαχείριση του Νέου Μνημονίου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων βαθύτατα προβληματική και υπονομεύει τη δημοκρατία στον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου