Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σαν σήμερα....

Πέθανε (14-2-1987) ο άνθρωπος που μας έμαθε το θέατρο και το πήγε αρκετά χρόνια μπροστά.
Δημιουργός τέχνης και παιδαγωγός του θεάτρου. Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 στην Προύσα.

Καθοριστική για τον Κουν υπήρξε η γνωριμία του με τον Φώτη Κόντογλου. Όπως έλεγε ο ίδιος, τον βοήθησε να γνωρίσει την Ελλάδα, να νιώσει το ξάνοιγμα προς κάθε τι το Ελληνικό...
Σε μια προσπάθεια να μεταφέρει επί σκηνής το αίτημα της επιστροφής στο ρωμαίικο, τον χειμώνα του 1933 ιδρύει, μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον δημοσιογράφο Διονύσιο Δεβάρη, τη Λαϊκή Σκηνή. Από τη δραματική σχολή που στεγάζεται σ' ένα εγκαταλελειμμένο καμαρίνι του Δημοτικού Θεάτρου, θα προκύψει ο βασικός πυρήνας του θιάσου.

Oταν ο Ελληνας έμενε στον συντηρητισμό της.
Το 1959 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών τους «Όρνιθες», στο Ηρώδειο. Η παράσταση διακόπηκε από τις έξαλλες διαμαρτυρίες και τα γιουχαΐσματα του κοινού, ενώ η κυβέρνηση επενέβη δραστικά. 

Θέλαμε την Ευρωπαϊκή αναγνώριση για τον αναγνωρίσουμε 
Τρία χρόνια αργότερα, στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι, οι «Όρνιθες» του βέβηλου Κουν μοιράστηκαν το πρώτο βραβείο με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές. Παρότι κέρδισε την εκτίμηση και την αποδοχή στην Ευρώπη, ενώ στο τόπο του εισέπραττε την περιφρόνηση και το χλευασμό.

Το 1980 το θέατρο Τέχνης μπήκε στην Επίδαυρο με τη μεγαλειώδη παράσταση της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη σε μια παράσταση 4 ωρών χωρίς διάλειμμα. 

Tην παράσταση αυτή είχα την τιμή να παρακολουθήσω ως φοιτητής, βοηθώντας την Μελίνα για την νίκη που ερχότανε, όταν μας ζήτησε να την συνοδεύσουμε και σε αυτή την δραστηριότητα της.

Τότε που μπορούσες  να ονειρευτείς, να φανταστείς, να ελπίζεις, τότε που όλοι μας πιστεύαμε ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα "συντροφικότητα" . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου