Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Λοβέρδος: Η ηγεσία και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξουν τώρα

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει τώρα, δήλωσε σήμερα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά την παρουσίαση της πολτικής του «πλατφόρμας» υπό τον τίτλο «Νέα Ελληνική Ανόρθωση».
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «μετά την 12η Φεβρουαρίου η Ελλάδα έκανε μια νέα αρχή, πολλά από αυτά που ξέραμε δεν θα τα ξαναζήσουμε».« Εξαλείφθηκε η πόλωση των δυο μεγάλων κομμάτων και δόθηκε η δυνατότητα για συνεργασία και εξάλειψη των προβλημάτων. Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες, στις δυνάμεις του δημοκρατικού εξορθολογισμού από τη μια πλευρά , του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και όσων παρασύρθηκαν από τις πιέσεις από την άλλη. Μένει να δούμε αν αυτή η προσπάθεια θα έχει συνέχεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι «
η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει τώρα, τις επόμενες ημέρες και όχι τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να αλλάξει η φυσιογνωμία του κόμματος και να υπάρερι ένα πρόγραμμα εφαρμόσιμων πολιτικών».  
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «πρέπει να αλλάξει, να μετασχηματισθεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, μερταρρυθμιστικό και σοσιαλιστικό κίνημα, όχι αρχηγικό και προσωποπαγές αλλά δημοκρατικό και συλλογικό».

Είπε επίσης, ότι «συμπορεύθήκαμε με τον Ευ. Βενιζέλο βάσει κοινών αρχών ιδεών και προτεραιοτήτων». « Στο χέρι μας είναι», πρόσθεσε, «να αποκτήσει δυναμική αυτή η κίνηση αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς γενναία και ειλικρινή αυτοκριτική».

«
Σε κανονικές συνθήκες», είπε,  «ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ήταν στην πρώτη γραμμή της ποιότητας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» και απαρίθμησε τα θετικά της προηγούμενης διετίας: 

- Οτι τακτοποίησε προβλήματα 35 ετών σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα


- Οτι αν δεν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα θα είχε πτωχεύσει. Ακόμη   αναφέρθηκε στην συμβολή του κ. Γ. Παπανδρέου στην συγκρότηση κυβέρνηνησης εθνικής ενότητας.


Δήλωσε όμως ότι «
πρέπει να γίνει και μια οδυνηρή αυτοκριτική», επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δημαγώγησε προ των εκλογών του 2009, αν και κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, διαφώνησαν με την γενναιόδωρη χάραξη της προεκλογικής γρααμής.

«
Φοβηθήκαμε να μιλήσουμε ειλικρινά στους πολίτες», είπε ο κ. Λοβέρδος, «και υπήρξαν αντιφατικά μηνύματα από την εξωτερική μας πολιτική προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν υπήρξαν αναπτυξαικές πολιτικές γρήγορης απόδοσης και εξαγγείλαμε ένα καταστροφικό δημοψήφισμα».

Ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι το μνημόνιο έχει και θετικά στοιχεία και επιπλέον ότι κάποιες αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές μπήκαν σε αυτό προκειμένουν να υλοποιηθούν. Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα την πρόταση που έκανε ο ίδιος για την ενοποίηση των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία μπήκε, μόλις, στο τελευταίο μνημόνιο


Ακόμη, πρόσθεσε, θα πρέπει « να κατοχυρωθούν οι τάσεις, τα όργανα να έχουν συγκεκριμένη σύνθεσή και όχι να λειτουργούν σαν "φυσαρμόνικα", τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτά να έχουν διανύσει μια μικρή, έστω, δημόσια διαδρομή και να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της νεολαίας».

Πρότεινε ακόμα να αλλάξει το εκλογικό σύστημα σε πολιτική κατεύθυνση και όχι στην αποθέωση των πελατειακών σχέσεων, όπως συμβαίνει στις μονοεδρικές περιφέρειες. Πρότεινε, επίσης,  αλλαγή της χρηματοδότησης των κομμάτων, τη δημοσιοποίηση  του «πόθεν έσχες» για όσους ασκούν οποιαδήποτε δημόσια εξουσία και όχι μόνο για τους εκπροσώπους  δικαστικής , νομοθετικής και εκετελεστικής εξουσίας.


Τέλος, σε ότι αφορά την οικονομία πρότεινε να καταρτισθεί τώρα, ακόμα και από την κυβέρνηση Παπαδήμου,  πενταετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.


Σε μια σύντομη παρέμβασή του ο κ.
Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θαρραλέα και συγκεκριμένη την συμβολή του κ. Λοβέρδου για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Λοβέρδος σε ερώτηση που δέχθηκε από το ακροατήριο σχετικά με την ανάγκη αλλαγών στο όνομα και στο σύμβολο του ΠΑ.ΣΟ.Κ απάντησε ότι θεωρεί στρέβλωση το διάλογο για το όνομα και ότι άλλο δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ . «
Δεν αλλάζεις  βγάζοντας μάσκες», σημείωσε. Επεσήμανε ακόμα ότι στόχος του είναι η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός , ο οποίος αποτελεί καλό αγωγό της αστάθειας που θα είναι η καταστροφή μας.

Στην εκδήλωση εκτός από τον κ. Βενιζέλο παρεβρτέθησαν και οι κ.κ.
Κ. Σκανδαλίδης, Φ.Σαχινίδης, Ι.Ραγκούσης , Π. Οικονόμου, Χ.Τιμοσίδης , Π. Κουκουλόπουλος , Γ. Πεταλωτής, Χρ. Πρωτόπαππας, Κ. Σπηλιόπουλος, Μ. Κατρίνης, Δ.Κρεμαστινός, Ηλ. Μόσιαλος, Σοφία Γιαννακά, ο πρόεδρος του ΕΟΦ  Ι. Τούντας και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου