Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Δ. Σπανούδη: Δεν διατυπώνονται κεντρικοί στόχοι...


Κριτική στο κείμενο εργασίας επιχειρησιακού προγράμματος πρωτογενή τομέα εκφράζει η Δ. Σπανούδη με επιστολή της προς  τον   Αντ. Σ. Καπελέρη και τον  Κ. Περγαντά η κ.Σπανούση αναφέρει  
Σε συνέχεια της από 29/8 επιστολής με την οποία κληθήκαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το κείμενο εργασίας επιχειρησιακού προγράμματος πρωτογενή τομέα, καταθέτουμε τις απόψεις μας επιθυμώντας να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση του κειμένου.

Θεωρούμε ότι το κείμενο έχει σοβαρές αδυναμίες δεδομένου ότι δεν επιχειρεί να διαγνώσει ουσιαστικά διαρθρωτικά προβλήματα και παθογένειες στην αγροτική δραστηριότητα, που σχετίζονται με τον προσανατολισμό της παραγωγής, τα εμπόδια στην απευθείας διάθεση των προϊόντων και τη δημιουργία καρτέλ, την υπερχρέωση των αγροτών και την υποθήκευση της γης, την εξάρτηση για τα αγροτικά εφόδια, τις πελατειακές σχέσεις στην κατανομή των ενισχύσεων, την αποδόμηση των οργανώσεων παραγωγών. Ταυτόχρονα δεν διατυπώνονται  κεντρικοί  στόχοι όπως η επιδιωκόμενη αύξηση της συμμετοχής στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, τη μείωση των εισαγωγών και τη διατροφική ασφάλεια, τη στήριξη της ζωής στην ύπαιθρο. Ως αποτέλεσμα η αντιμετώπιση του θέματος είναι αποσπασματική.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι μια ουσιαστική ολοκληρωμένη πρόταση για την αγροτική πολιτική προϋποθέτει διαδικασίες διαλόγου και πραγματικής συνεργασίας με τους ίδιους τους παραγωγούς. Ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες κρίσης,  είναι επιτακτική ανάγκη η παραγωγή να σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, να  ενισχυθεί ο τοπικός χαρακτήρας και να πριμοδοτηθούν οι συλλογικές δράσεις στον αγροτικό τομέα.
Επισυνάπτουμε αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου