Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΚΟΝΟΜΙΑ Μείωση αφορολόγητου στα 4000€

Προς νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου κατευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω έντονα ισχυρών πιέσεων από τους πιστωτές για λήψη νέου επαχθούς πακέτου μέτρων, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.
Η τρόικα, εκτιμώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εισπράξει τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που αναζητάει από το νέο τέλος στα ακίνητα, επιτάσσει τη λήψη νέων μέτρων ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζουν σοβαρά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 4.000 ευρώ (από 8.000 ευρώ που είναι σήμερα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο), κάτι που θα αποτελέσει ένα νέο χτύπημα στα χαμηλά εισοδήματα και θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες σε για χιλιάδες νοικοκυριά.
Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Παράλληλα, εξετάζεται η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές, ενώ δεν αποκλείεται αύξηση των φόρων στα ακίνητα.
Τέλος, η κυβέρνηση μελετάει σοβαρά τη νέα αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά, νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας, κατάργηση επιλεγμένων φορολογικών επιστροφών και καθιέρωση ενός γενικού ορίου, καθώς και την αύξηση των κριτηρίων για τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος κατά 60% των ελευθέρων επαγγελματιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου