Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοσκόπηση κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ: Το 73% λέει «όχι» ξανά Γιώργο

Τη δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκονται ο Γ. Παπανδρέου προσωπικά και η κυβέρνησή του αποτυπώνει η δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πραγματοποιήθηκε από 13 έως και 15 Σεπτέμβρη, πανελλαδικά, τηλεφωνικά, σε δείγμα 1.002 συνεντεύξεων, σταθμισμένο), καθώς και τη λαϊκή οργή ενάντια στην πολιτική τους.

Πιο αναλυτικά, το βασικό εύρημα της έρευνας είναι ότι τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα τραγικά για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού:
- Το 72,9% τονίζει ότι μετά και τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία, έναντι του 26% που εκτιμά ότι τη δικαιούται.- Το 78,6% δηλώνει απογοήτευση απ' την παρουσία του Γιώργου στη ΔΕΘ, έναντι του 19,8% που εκφράζει ικανοποίηση.

- Στο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα, το 74,3% υπογραμμίζει την αντίθεσή του, έναντι του 24,7% που συμφωνεί.

Γενικά, απ' τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι έχει δυνάμει διαμορφωθεί ένα ποσοστό κυμαινόμενο μεταξύ 75% και 80% που διαφωνεί με βασικές επιλογές της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου προσωπικά.

Αλλά παράλληλα -και είναι κι αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον- έχει διαμορφωθεί και ένα ποσοστό γύρω στο 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 που επίσης διαφωνεί με τις πολιτικές του Γιώργου και της κυβέρνησής του.

Μάλιστα, με τα νέα μέτρα, μέτρα επίσης επαχθή και αντιλαϊκά, που ουσιαστικά προανήγγειλαν την Παρασκευή τόσο ο Β. Βενιζέλος όσο και οι δανειστές μας, εκτιμάται πως αυτή η δυσαρέσκεια, η οργή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, θα ανέβουν ακόμα περισσότερο. Και το κλίμα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα θα βαρύνει και θα γίνει χειρότερο. Με αποτέλεσμα να «ζεσταίνονται» και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τις οποίες πάντως δεν θέλει το 64,5% των ερωτηθέντων, όπως επίσης προκύπτει απ' τη δημοσκόπηση...

Ένα άλλο συμπέρασμα απ' την έρευνα της RASS είναι ότι σταδιακά αλλά σταθερά έχει αρχίσει η απομυθοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου, μετά την αρχική ευφορία που προκάλεσε η αναβάθμισή του κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, εν όψει και πιθανών εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ ή σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και ήττας του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

- Το 72,9 δηλώνει ότι μετά και τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία, έναντι του 26% που έχει την αντίθετη άποψη.

- Μεταξύ αυτών που πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία είναι και το 47,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009.

- Το 78,6% τονίζει ότι δεν έμεινε ικανοποιημένο απ' την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, έναντι του 19,8% που εκφράζει την ικανοποίησή του.

- Μεταξύ όσων δηλώνουν μη ικανοποιημένοι είναι και το 55,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Συντριπτικό «όχι» στο χαράτσι στα ακίνητα

Ενδεικτικό της πρωτόγνωρης αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, των πολιτικών της, είναι και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης για ένα μείζον θέμα της επικαιρότητας, δηλαδή το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα. Εδώ κυριολεκτικά η κυβέρνηση αποδοκιμάζεται με οργή. Και αυτό αποτελεί προάγγελο του τι θα ακολουθήσει, όταν το χαράτσι θα αρχίσει να έρχεται στα νοικοκυριά απ' τα τέλη του Οκτώβρη...

Συγκεκριμένα:

- Το 74,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αυτό το χαράτσι είναι απαράδεκτο, έναντι του 24,7% που δηλώνει ότι είναι αναγκαίο κακό για να πάρουμε την 6η δόση του δανείου .

- Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και το 57,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Έντονη αποδοκιμασία συναντά και η απαράδεκτη αναφορά του Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την οποία στόχος του είναι να... υπάρχει σε κάθε οικογένεια τουλάχιστον ένας εργαζόμενος, μια αναφορά που θα τον κυνηγά. Με αυτήν την αναφορά διαφωνεί το 85% των ερωτηθέντων, ενώ συμφωνία εκφράζει το 12%.

Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και το 74,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Φόβοι για χρεοκοπία!

Επίσης ενδεικτικό της συνολικότερης αντίδρασης προς την κυβερνητική πολιτική και τον πρωθυπουργό αλλά και της άρνησης προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι:

- Το 58,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τελικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, έναντι του 32,3% που εκτιμά ότι οι χειρισμοί της θα οδηγήσουν σε έξοδο απ' την κρίση.

- Μεταξύ αυτών οι οποίοι πιστεύουν ότι θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα περιλαμβάνεται και το 40,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Απομυθοποίηση Βενιζέλου...

Όσο ο καιρός περνά, τόσο η αρχική λάμψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου αρχίζει να σβήνει. Προφανώς, με τα επαχθή μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τα χρεώνεται ο ίδιος, σιγά σιγά απομυθοποιείται.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για την αποτίμηση της μέχρι τώρα παρουσίας του Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών:

- Το 55,2% δηλώνει απογοήτευση.

- Ικανοποίηση εκφράζει μόνο το 29,2%, ενώ το 13,5% δηλώνει ούτε ικανοποίηση ούτε απογοήτευση.

- Μεταξύ των απογοητευμένων είναι και το 38,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση στην ερώτηση για το αν τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιθυμούν να περάσουν ευκολότερα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Το 62,7% συμφωνεί με αυτήν την άποψη, έναντι του 31% που διαφωνεί.

Μέσα πάντως σε αυτό το γενικότερο κλίμα, το 64,5% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, έναντι του 33,9% που τις θέλει .

Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝnewpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου