Τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη μάχη κατά της διαφθοράς παρουσιάζει ο πρωθυπουργός σε εκτενή συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Stern που κυκλοφορεί την Πέμπτη στιγματίζοντας παράλληλα την "τρομοκρατία των αγορών".
Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει την επιλογή για "κούρεμα" (Ηair cut) του χρέους και θέτει το ερώτημα αν η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να σηκώσει το ρίσκο που θα σήμαινε αυτό και για τις γερμανικές τράπεζες. "Μία αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα και σε κατάρρευση ελληνικών τραπεζών. Αλλά και γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν", σημειώνει.
Δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με αποχώρηση της Ελλάδας για κάποιο διάστημα από το ευρώ και επάνοδο στη δραχμή, διότι "τα χρέη μας σε ευρώ θα υπερδιπλασιάζονταν και ο κόσμος θα έβγαζε στο εξωτερικό τα χρήματά του. Η συνέπεια θα ήταν μια διχοτομημένη Ευρώπη. Οι πλούσιοι στο Βορρά - ανάμεσά τους και η Γερμανία - και οι άλλοι στο Νότο. Θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη και θα σήμαινε το τέλος του ευρώ", τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
"Η πραγματική μας δύναμη βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη", χωρίς την οποία στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού όλες οι χώρες, ακόμα και η Γερμανία, είναι μικρές, επισημαίνει ενόψει και του Συμβουλίου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός δίνει τη διαβεβαίωση πως "θα επιστρέψουμε και το τελευταίο cent"."Aλλωστε δεν πήραμε δώρα, μας δόθηκαν δάνεια", σημειώνει και, απευθυνόμενος στους Γερμανούς, λέει ότι "η Γερμανία θα πάρει όλα τα λεφτά της και μάλιστα με υψηλούς τόκους. Ο Γερμανός φορολογούμενος θα πάρει περισσότερα από αυτά που δάνεισε".
Ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας Αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σημειώνει ότι "θα ιδιωτικοποιήσουμε εντός των επόμενων τεσσάρων χρόνων δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ", ενώ αντικρούει τις αιτιάσεις περί πώλησης τονίζοντας "δεν πουλάμε την Ελλάδα. Αλλά πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις π.χ. παραμένουν άδειες και κανένας δεν τις χρησιμοποιεί". Σχετικά και με το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας διευκρινίζει ότι "δεν πρόκειται για πώληση. Πρόκειται για επενδύσεις. Το Εμιράτο του Κατάρ προτίθεται να επενδύσει εκεί 5 δισ. ευρώ, κατοικίες, καινοτόμες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πάρκα".
Επίθεση στις αγορέςΟ κ.Παπανδρέου ασκεί επίθεση στις αγορές, καθώς όπως λέει, "συνεχώς επινοούν σενάρια τρόμου. Μερικές φορές έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται εκτεθειμένος σε πραγματική τρομοκρατία αγορών. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατατάξει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή κάτω και από την Αίγυπτο και τα νησιά Φίτζι - δεν υπάρχει όμως σύγκριση", λέει ο πρωθυπουργός.
Στην αρχή της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι το Stern στη διάρκεια της δικτατορίας είχε δημοσιεύσει αεροφωτογραφίες από το στρατόπεδο της Γυάρου, στο οποίο κρατούνταν και βασανίζονταν αντιχουντικοί. Ο κ. Παπανδρέου που ζούσε τότε στην εξορία σημειώνει ότι "οι φωτογραφίες εκείνες αποτελούσαν αποδεικτικά στοιχεία και συνέβαλαν στην οργάνωση της διεθνούς αντίδρασης στη στρατιωτική δικτατορία". |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου