Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Θα πουληθεί το 51% της ΔΕΗ;

Για να γνωρίζουμε τι παίζει.
 
Ο κ. Ντερούζ πριν λίγες μέρες αναφερόμενος στη ΔΕΗ είπε "πουλήστε τη".

Το δημόσιο κατέχει το 51% της εταιρίας, το οποίο αποτιμάται σε πάνω από 1,5δις σύμφωνα με την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία, (σήμερα η αξία της μετοχής είναι 11,95ευρώ, τον Μάρτιο του 2010 ήταν περίπου 14,5ευρώ, τον Μάρτιο του 2009 16ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2008 ήταν περίπου 30ευρώ).

Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν η πώληση του 17% της συμμετοχής του δημοσίου και η διατήρηση του management και σε μεταγενέστερο χρόνο να προχωρούσε στην πώληση του υπόλοιπου 34% με την παραχώρηση και του management.

Φαίνεται όμως πως δεν υπάρχει η "πολυτέλεια της σαλαμοποίησης" στην πώλησης της εταιρίας. Οι πίεση για εισπράξεις εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα ιδιωτικά συμφέροντα ελληνικά και ξένα πιέζουν για συνολική λύση άμεσα.

Ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί από τη γερμανική εταιρία RWE, η οποία και επί κυβέρνησης ΝΔ είχε προσπαθήσει να "συνεργασθεί" με τη ΔΕΗ. Ενδιαφέρον επίσης έχει η ΕΟΝ άλλη γερμανική ενεργειακή εταιρία και η γαλλική Electricite de France.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία επιθυμεί να μεταφέρει ρυπογόνες μονάδες (λιθάνθρακας) παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος εκτός της χώρας της.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ γίνεται στόχος επίθεσης και απαξίωσης, επειδή θεωρείται ισχυρό εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Εφημερίδες όπως η "Καθημερινή", το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, το ΛΑΟΣ ανακαλύπτουν ξαφνικά τους κακούς συνδικαλιστές.

Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στη συνδικαλιστική νοοτροπία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αλλά η επίθεση που γίνεται σήμερα δεν είναι τυχαία και δεν έχει αγαθή πρόθεση. Στοχεύει όταν οι πολίτες θα βλέπουν το δένδρο ( "τους κακούς συνδικαλιστές"), να χάσουν το δάσος που είναι το ξεπούλημα μιας κερδοφόρας επιχείρησης κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά το εννεάμηνο του 2010 (σε περίοδο ύφεσης) τα μετά από φόρους κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 520,2εκατ. ευρώ, έναντι 741,8εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, "στην Τσεχία μετά την ιδιωτικοποίηση η τιμή της κιλοβατόρας αυξήθηκε κατά 89%, στη Σουηδία κατά 71%, στην Ουγγαρία κατά 64%".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου