Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο Παλίρροια με θέμα τις μεταρρυθμίσεις σε Υγεία και Παιδεία και ομιλητές τον πρόεδρο του Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ και βουλευτή επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ηλία Μόσιαλο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Βασίλη Κουλαϊδη και τον βουλευτή Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου.
Στην εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί και ο Υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος ο οποίος όμως δεν παρέστη καθώς την ίδια ώρα έγινε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Έξω από το ξενοδοχείο, μέλη του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί και κρατώντας σημαίες, φώναζαν συνθήματα κατά των μέτρων της Κυβέρνησης παρώντες οι κ.κ. Βαγγέλης Σταματούκος και Γιώργος Αργύρη.
Αυτό που ομολογουμένως έκλεψε τις εντυπώσεις στην εκδήλωση, ήταν η παρουσία του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. και Βουλευτή Εύβοιας Κώστα Μαρκόπουλου! Γεγονός που ανέφερε και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του και του υποσχέθηκε πως θα ανταποδώσει την τιμή αυτή.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο κ. Κουλαϊδης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως το Υπουργείο Παιδείας επιχείρησε μια βαθιά τομή στην λειτουργία των ολοήμερων σχολείων με βασικό μέλημα την έγκαιρη στελέχωση των 800 ολοήμερων σχολείων. Μίλησε για το ψηφιακό σχολείο, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας και άλλο δραστηριοτήτων και για μια σειρά δράσεων του Υπουργείου όπως για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας επιβολής ποινής στους μαθητές των σχολείων. Αναφέρθηκε στα αθλητικά σχολεία που στην πορεία του χρόνου εκποιήθηκαν και στις, πολύπαθες, συγχωνεύσεις των σχολείων.
Για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, ο Γενικός Γραμματέας είπε πως το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του σχολικού χάρτη και οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτή την λογική είναι εκπαιδευτικοί, παραγωγικοί και εξορθολογισμού, αναφέροντας παράλληλα σχολεία με έναν μικρό αριθμό μαθητών που μπορεί να συνενωθεί με άλλο σχολείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ανέφερε αν χρειαστούν αλλαγές θα γίνουν και θα επανεκτιμηθούν.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο, ο κ. Μόσιαλος και καθήλωσε το κοινό, με την ερώτηση πόσους γιατρούς θέλουμε και τι ειδικότητες. Είπε πως η Ελλάδα είναι η 6η πιο ακριβή χώρα στις παροχές υγείας και αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί δεν έχουν καταλάβει πως κάθε φορά που αυξάνεται ο αριθμός σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες, μειώνονται και τα χρήματα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος ζήτησε να «βγάλουμε τα κομματικά από το μυαλό μας και ας είμαστε απλοί πολίτες. Θεωρώ πολύ σημαντικό να είμαστε εμείς οι πολιτικοί, σε επαφή με τους πολίτες. Ο κοινωνικός διάλογος είναι είδος εν ανεπάρκεια. Τώρα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να αναπτυχθεί ο διάλογος με τους πολίτες».
Αναφέρθηκε διεξοδικά στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης τονίζοντας πως γνώριζαν ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη αλλά η Κυβέρνηση δεν σκέφτηκε ποτέ το πολιτικό κόστος.
Σχετικά με τις συνενώσεις των σχολείων είπε πως θα πρέπει πρώτα οι γονείς να φωνάζουν να γίνουν γιατί οι συνενώσεις, είναι το αυτονόητο. Αναφερόμενος στο θέμα του σχολείου του Βατώντα είπε πως όταν κατέθεσε τα επιχειρήματα των γονέων για την μη συνένωση, μέσα σε όλα ήταν και το επιχείρημα πως έπειτα από τον σεισμό στην Ιαπωνία, πολλοί γονείς φοβούνται το ρήγμα στα Ψαχνά και για αυτό ζητούν την ακύρωση της συνένωσης αυτής «Σκέφτηκα πώς θα το παρουσιάσω στην κ. Χριστοφιλοπούλου και η ίδια, όταν το διάβασε, ευτυχώς χαμογέλασε» είπε και το ίδιο συνέβη και στην αίθουσα.
Αναφέρθηκε στο Εφετείο στην Χαλκίδα και το γεγονός πως θα γίνει πράξη και στο νέο Νοσοκομείο. Κατέληξε λέγοντας πως δύο είναι οι δυνάμεις που αντιμάχονται, οι δυνάμεις που κοιτούν μπροστά και εκείνες που θέλουν την καθήλωση.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος τόνισε πως άφησε έξω το κόμμα του και αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που αφορούσε έναν φίλο του ο οποίος με κομμένο πόδι δεν μπορούσε να βγάλει σύνταξη για 8 ολόκληρους μήνες γιατί το ΙΚΑ της Χαλκίδας δεν είχε προσωπικό
Τονίσει ότι τον φοβίζει η λογιστική πολιτική και ότι κάποια πράγματα, στο θέμα της παιδείας, θα μπορούσε και η Ελλάδα να τα έχει επιτύχει.
Στα προβλήματα που προκύπτουν από τις συνενώσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε σε διευθυντές σχολείων σε δασκάλους, καθηγητές γονείς, οι οποίοι καταθέσαν τα ερωτήματά τους προς τους τρεις παρευρισκομένους.
Παρόντες στην εκδήλωση, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ορέστης Παπαστρατής, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Λάμπρος Γκάνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας Παναγιώτης Σίμωσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Μπουραντάς, κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου