Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πετύχαμε επιμηκυνση και μείωση επιτοκίων με αντάλλαγμα τα «ασημικά» Πετύχαμε επιμηκυνση και μείωση επιτοκίων με αντάλλαγμα τα «ασημικά»

Η μεγαλύτερη μέρα του πολέμου μέχρι την ...επόμενη (25 Μαρτίου) εκτυλίχθηκε μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης να καταλήγουν σε συμφωνία για τη συνολική κρίση χρέους της Ε.Ε, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων έκανε λόγο για μία επιτυχή μάχη που απ’ ό,τι φαίνεται κατακτήθηκε… με κάποια ανταλλάγματα, τα οποία απαίτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.


Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά «κέρδισε» την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης του «περίφημου» δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στα διπλάσια χρόνια (7,5). Επίσης, επέτυχε μείωση επιτοκίων επί του συνολικού δανείου κατά 100 μονάδες βάσης, δηλαδή μείωση των spread που πληρώνουμε κατά 30% πιο ακριβά, με κέρδος 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλης έκτασης ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα επιφέρουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Ικανοποιημένος ο Παπανδρέου από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής


Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είπε: «Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση των επιπτώσεων της κρίσης έτσι ώστε να επέλθει η επιθυμητή ηρεμία των αγορών».

Επίσης σημείωσε ότι αποδείχτηκε η «αξιοπιστία της Ελλάδας» η οποία έχει κατακτηθεί με το πρόγραμμα των μεγάλων τομών που εφαρμόζεται με τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της, αποφάσεις δύσκολες, απαραίτητες όμως προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα και να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον τόνισε ότι «στόχος της χώρας είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, σταθερή οικονομία που οι Έλληνες θα έχουν εμπιστοσύνη σε αυτή». Για να γίνει όμως αυτό εξήγησε ότι είναι απαραίτητη η «συνδρομή των εταίρων όπου όλοι μαζί θα πάρουμε αποφάσεις που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα».
Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της χώρας σε σχέση με το γενικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. «Ζητήσαμε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προικοδοτηθεί ο νέος μηχανισμός που θα προκύψει μετά το 2013», έτσι ώστε να πάψουν οι οικονομίες να είναι ευάλωτες στις ξένες κερδοσκοπικές πιέσεις. «Ζητήσαμε χαμηλότερo επιτόκιο για να μην είναι δυσβάσταχτος ο ετήσιος δανεισμός και τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές προκειμένου να πληρώσουν και οι τράπεζες μέρος της κρίσης που οι ίδιες δημιούργησαν». Και κατέληξε, λέγοντας ότι σήμερα «έγινε ένα μεγάλο βήμα».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «αποφασίσαμε να προικοδοτηθεί ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης με 440 δις ευρώ και με 500 δις ευρώ ο μηχανισμός που θα προκύψει από το 2013 και μετά, ενώ μίλησε και για τη συμφωνία με το λεγόμενο «Σύμφωνο του ευρώ», με άξονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της επιτυχημένης εποπτείας στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του μετριασμού των μισθών, το οποίο προωθούσε η Γερμανία, με τη γαλλική υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου