Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τι γίνεται με το ημερομίσθιο αν δεν πάτε στην εργασία σας λόγω χιονιού;

Τα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα αναφέρουν ότι ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση για την καταβολή του μισθού όταν δεν μπορεί να εργασθεί από σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του (ανυπαίτιο κώλυμα για την παροχή εργασίας).
Ως εμπόδιο ή κώλυμα στην παροχή εργασίας θεωρείται κάθε πραγματικό γεγονός που εμποδίζει τον εργαζόμενο είτε να προσφέρει την εργασία του, είτε να προσέλθει στον τόπο εργασίας, όπως η αδυναμία προσέλευσης στον τόπο εργασίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Το εμπόδιο πρέπει να οφείλεται σε σπουδαίο λόγο. Ως τέτοιος θεωρείται κάθε λόγος που δικαιολογεί σύμφωνα με την καλή πίστη την μη παροχή της εργασίας. Ο σπουδαίος λόγος μπορεί να υπάρχει είτε στο πρόσωπο του εργαζόμενου (π.χ. ασθένεια) ή να βρίσκεται έξω από την σφαίρα επιρροής του (π.χ. αδυναμία προσέλευσης στο χώρο εργασίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών).
Ο σπουδαίος λόγος δεν πρέπει να οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, δηλαδή σε δόλο ή αμέλειά του.
Αν συντρέξουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε η αποχή από την εργασία κρίνεται δικαιολογημένη και ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση για την παροχή της, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να λάβει το μισθό που δικαιούται για το χρόνο της αποχής χωρίς να έχει την υποχρέωση να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου