Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 02:00 Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα κράτη μέλη αποφάσισαν την επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση του χρέους των 110 δις Ευρώ στα 7,5 χρόνια από 3,5 και την μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης με όφελος 6 δις.

 Η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα αποφέρουν 50 δις Ευρώ ώστε να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.

 Λίγα λεπτά μετά ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους δήλωσε:''Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση των επιπτώσεων της κρίσης ώστε να επέλθει η επιθυμητή ηρεμία των αγορών. Η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της, αποφάσεις δύσκολες, απαραίτητες όμως προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα και να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας''

 Τόνισε επίσης ότι ''στόχος της χώρας είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, σταθερή οικονομία που οι Έλληνες θα έχουν εμπιστοσύνη σε αυτή. Είναι απαραίτητη η συνδρομή των εταίρων που όλοι μαζί θα πάρουμε αποφάσεις που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα''.

Στα αιτήματα της Ελλάδας σε σχέση με το γενικό πλαίσο λειτουργίας της Ε.Ε. είπε:''Ζητήσαμε χαμηλότερο επιτόκιο για να μην είναι δυσβάσταχτός ο ετήσιος δανεισμός και την θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές προκειμένου να πληρώσουν και οι τράπεζες μέρος της κρίσης που οι ίδιες δημιούργησαν''.

 Σχετικά με το μηχανισμό στήριξης είπε:''Αποφασίσαμε να προικοδοτηθεί ο υπάαρχων μηχανισμός στήριξης με 440 δις Ευρώ και με 500 δις Ευρώ ο μηχανισμός που θα προκύψει απο το 2013 και μετά''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου