Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Εκκληση του Μητροπολίτη με εγκύκλιό του να περιοριστούν οι σπατάλες “Οικονομία λόγω κρίσης”

Περικοπές εξόδων και δαπανών αλλά και μεγάλο βάρος στην φιλανθρωπία ζητά με σχετικό εγκύκλιο σημείωμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ. Νικόλαος, από τα εκκλησιαστικά συμβούλια που υπάγονται στην δικαιοδοσία της Μητρόπολης Φθιώτιδας.
Με αφορμή την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ. Νικόλαος υπενθυμίζει σε κληρικούς,
μοναχούς και λαϊκούς που απαρτίζουν τα εκκλησιαστικά συμβούλια, τα «φιλάνθρωπα αισθήματα» της εκκλησίας και ζητά περικοπές στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στους στολισμούς των ναών, στην προσφορά εδεσμάτων και ροφημάτων στις εορτές αλλά και στα καθημερινά έξοδα των ενοριακών γραφείων.
Παράλληλα ζητά από ενορίες και μοναστήρια να οργανώσουν τα έσοδά τους ώστε να μπορούν να συμπαρασταθούν σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ. Νικόλαος στο εγκύκλιο σημείωμα τονίζει αρχικά πως «όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι ζούμε μια από τις πιο βαθιές κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Η πνευματική και οικονομική κρίση
μαζί, έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ασφυκτιά ο άνθρωπος.
Εκτεταμένη διαφθορά και αυξανόμενη φτώχεια μαστίζουν κάθε πολίτη και τον οδηγούν σε μεγάλη απόγνωση». Στην συνέχεια προσδιορίζει τον ρόλο που θα πρέπει να έχει η εκκλησία στη παρούσα κατάσταση, τονίζοντας:
«δίδει το σύνθημα της αφυπνίσεως από τον λήθαργο της αδιαφορίας και του εφησυχασμού και συγχρόνως διακηρύττει προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει ν’ αναλάβουμε αγώνα λιτότητας και απλουστεύσεως της καθημερινής μας ζωής». Παράλληλα προσδιορίζει την κατάσταση που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος του λαού, τονίζοντας πως «πολλοί συνάνθρωποί μας περνούν μεγάλη κρίση. Δεν έχουν να ζήσουν. Οι ανάγκες είναι πολλές, τα έσοδα ελάχιστα και οι υποχρεώσεις μεγάλες. Ως παιδιά
του φιλάνθρωπου Χριστού πρέπει να δείξουμε φιλάνθρωπα αισθήματα και να συμπαρασταθούμε με τον καλύτερο τρόπο. Οι ενορίες και τα μοναστήρια θα πρέπει να δώσουν μεγάλο βάρος στην φιλανθρωπία και να κοπούν οι υπερβολές και τα περιττά έξοδα. Να γίνουμε πιο απλοί και πιο λιτοί». Στην συνέχεια μάλιστα του εγκύκλιου σημειώματος ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας παραθέτει ορισμένα παραδείγματα σπατάλης και ζητά «απόλυτη συμμόρφωση με τις πατρικές υποδείξεις». Συγκεκριμένα τονίζει ότι θα πρέπει «να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στους Ιερούς Ναούς. Να μην καίνε ασκόπως οι προβολείς, οι πολυέλαιοι, τα αναλόγια και κάθε φωτιστικό του Ναού. Στις καθημερινές ακολουθίες ν’ανάβει μόνο το φως του αναλογίου κι ένα στο Ιερό Βήμα. Κατά τις Κυριακές και τις εορτές μια μικρή σειρά ενός μόνο πολυελαίου και όχι όλοι οι πολυέλαιοι και οι προβολείς. Τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ να καίνε σε σημείο που τα μεν πρώτα να δροσίζουν από τον καύσωνα και να μη μας παγώνουν, ενώ τα δεύτερα να μας προστατεύουν από το ψύχος και να μην μας προκαλούν ιδρώτα. Οι στολισμοί σε εορτές να είναι λιτοί, με άνθη από τις αυλές των χριστιανών και όχι αγοραστά στεφάνια και ανθοδέσμες. Η προσφορά εδεσμάτων και ροφημάτων στα πνευματικά κέντρα, λόγω εορτής ή συγκεκριμένου γεγονότος, να μην προκαλεί με την ποικιλία των παρατιθέμενων». Προσθέτει επίσης πως «ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα καθημερινά έξοδα του ενοριακού γραφείου, και να υπάρξει περιορισμός στα απολύτως αναγκαία πριν φτάσουμε στην αναγκαστική στέρηση».
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ. Νικόλαος υπογραμμίζει ότι «οδεύουμε σε κρισιμότερες ημέρες και ο λαός προσβλέπει προς την εκκλησία, ως προς την τελευταία του ελπίδα». Παροτρύνει μάλιστα ν’ αρχίσει άμεσα η περιστολή των δαπανών, και παράλληλα ζητά να μην υποτιμηθούν οι προτάσεις του, καθώς, «είναι συγχρόνως και εντολές τις οποίες ως καλοί και φιλότιμοι «οικονόμοι ποικίλης χάριτος θεού», οφείλετε να τηρήσετε επακριβώς» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο εγκύκλιο σημείωμα.ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου