Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αγρότες προς Υφυπουργό είμαστε " στο και πέντε"

Προβληματισμό που προκάλεσε στους αγρότες η τοποθέτηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Κουτσούκου, σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Λαμία το Σάββατο το μεσημέρι.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Κουτσούκος στάθηκε αρχικά στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ελλειμματικό ισοζύγιο στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας πως η χώρα μας θα πρέπει τουλάχιστον να εξασφαλίσει επάρκεια σε παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «δεν είναι δυνατόν να μας κοστίζουν οι εισαγωγές κρέατος όσο μας κοστίζει η εισαγωγή πετρελαίου». Προσδιόρισε ωστόσο πως επειδή είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί η Ελλάδα χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, «θα πρέπει να στραφεί σε παραδοσιακές καλλιέργειες και προϊόντα που θα έχουν κατοχύρωση προέλευσης και ποιότητας».
Παράλληλα παρουσίασε το τρίπτυχο που θα ακολουθήσει το Υπουργείο για την εξυγίανση του αγροτικού τομέα, τονίζοντας πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που θα τα κάνει ελκυστικά τις αγορές, στην διαμόρφωση του αγροτικού επαγγέλματος σε προσοδοφόρο και ελκυστικό για τους νέους αγρότες και στον έλεγχο της αγοράς, που θα δια-σφαλίσει το κέρδος για τον παραγωγό, θα μειώσει τη διαφορά τιμής από το χω-ράφι μέχρι τον καταναλωτή, αλλά και θα αποτρέψει παράλληλα τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής και των ελληνικών προϊόντων όπως το λάδι και η φέτα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία και κάθε προϊόν που έχει ζήτηση στις αγορές.
Επίσης επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη για την δημιουργία μηχανισμών στο Υπουργείο, που θα είναι σε θέση να ελέγχουν άμεσα περιπτώσεις καταστροφών σε παραγωγές, αλλά και μηχανισμών που θα είναι σε άμεση επικοινωνία με τους αγρότες. Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών κάτω από διαφορετικές βάσεις, που θα θέσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Επιπλέον σημείωσε πως οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν όχι μόνο μεταξύ παραγωγών αλλά και μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να έρθει πιο κοντά  στο χωράφι, το εργοστάσιο και ο καταναλωτής.
Άμεσες λύσεις και εφαρμογή πολιτικών που θα βγάλουν τον αγροτικό κόσμο από το αδιέξοδο ζήτησαν από την πλευρά τους οι αγρότες, και επεσήμαναν πως «η κατάσταση που βιώνουμε είναι το λιγότερο τραγική».
Πρώτος από τους αγρότες τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας κ. Βάιος Γκανής, ο οποίος αφού πρώτα εξέφρασε την έκπληξή του για την τοποθέτηση του υφυπουργού, σημείωσε πως «όλες αυτές οι εξαγγελίες θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει πράξεις». Πέρα από τις αναφορές για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αντιμετώπιση καίριων και καθοριστικών ζητημάτων, ο ίδιος μίλησε για επιμέρους ζητήματα, ζητώντας τον έλεγχο των ΕΑΣ. Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός ότι το συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών, τουλάχιστον στην θεσμική του έκφραση, δεν εκπροσωπεί κανέναν
ΠΗΓΗ ΣΕΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου