Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

The Washington Post: Ελληνική συνταγή για μία κρίση στην υγειονομική περίθαλψη


Στην κρίση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα αναφέρεται  άρθρο της Washington Post υπό τον τίτλο “Ελληνική Συνταγή για μία κρίση στην υγειονομική περίθαλψη” στο οποίο τονίζεται ότι απ`όλες της χώρες της Ε.Ε η Ελλάδα βιώνει την τραγικοτερη κατάσταση στο ζήτημα αυτό.
 
Στο άρθρο αρχικά επισημαίνεται ότι τo σχέδιο του Προέδρου Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη προσπαθεί , σπασμωδικά , να επεκτείνει την κάλυψη σε εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς "Στο επίκεντρο, όμως, της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη , ο Νίκος Σολωμού, είναι το πρόσωπο μιας ηπείρου όπου οι χώρες με μεγάλο χρέος απομακρύνονται από μια εποχή που χαρακτηριζόταν από το δικαίωμα στη δημόσια υγεία .

Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες , ο Σολωμού , 60 χρονών , και η σύζυγός του , Αμαλία , 52 , κατέβαλλαν εισφορές στο ασφαλιστικό τους ταμείο για χρόνια , διασφαλίζοντας την πρόσβαση τους στην ιατρική περίθαλψη με μικρό ή καθόλου κόστος. Μετά την πτώχευση της μικρής επιχείρησης τους, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τα ασφάλιστρα τους και υπέπεσαν στις τάξεις των ανασφάλιστων. Τροφοδοτούμενος από την μαζική ανεργία , την πενταετή ύφεση και τις βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό, ο αριθμός των ανασφάλιστων έχει αυξηθεί από λιγοτερους από 500.000 το 2008 σε τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια σήμερα, τουτέστιν ένας στους πέντε Έλληνες ." αναφέρεται στο άρθρο.
 

“Μετά από μία περίοδο ζωής όπου η υγεία του ήταν καλή, ήρθαν τα κακά νέα. Το 2011 ο Νίκος διεγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου και έτσι η οικογένειά του πούλησε τον γεωργικό εξοπλισμό και ένα ακίνητο για να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα τα οποία ανήλθαν γρήγορα σε περισσότερα από 68.000 δολλάρια. Την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση της υγείας του χειροτέψε. Ένας ιδιώτης γιατροός τον χρέσω με 204 δολλάρια για να διαβάσει τις ιατρικές εξετάσεις του και να του εξηγήσει ότι ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στο συκώτι του.” τονίζεται στο δημοσίευμα ενώ παράλληλα περιγράφεται η περιπέτεια της υγείας που βιώνει ο κ. Σολωμού.
“Προσπαθώντας να συνέλθει πινωντας εναν δυνατό καφέ μετά την διαγνωση αυτή, ο κομψός άνδρας με τα καλοχτενισμένα μαλλιά φαινόταν ήδη κουρασμένος και κρατούσε το χέρι της συζύγου του. Τα μάτια της ήταν κόκκινα από το κλάμα. Ο καρκίνος, είπε, ήταν δυνατόν να νικηθεί αλλά οι λογαριασμοί όχι. Μόνο η εγχειρηση κόστιζε 12.000 ευρώ, ειπε. “Εμείς απλά δεν τα έχουμε. Είναι αστείο. Είδα τον Ομπάμπα τις προάλλες στην τηλεόραση, ο οποίος μιλούσε για τις ΗΠΑ, μία χώρα γνωστή για την αδιαφορία της απέναντι στους πολίτες της, να προσπαθεί να βοηθήσει τους ανασφάλιστους. Εδώ είχαμε το αντίθετο. Το κράτος είχε την λειτουργία της στήριξης των πολιτών. Τώρα , όμως, αν είσα άρρωστος στην Ελλάδα, έχεις ημερομηνίας λήξης.”
 
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι αυτό που πριν καιρό αποτελούσε λόγο υπερηφάνιας :η δημόσια υγεία, αναφέρει ακόμη η Washington Post.
Η δημόσια υγεία, σύμφωνα με την εφημερίδα πλήττεται σε μία από τις πιο ταραγμένες γωνιές της Ε.Ε.. Στην Ισπανία η κυβερνηση ανέστειλε την παροχή δωρεάν περίθαλψης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, ξεκίνησε την χρέωση της συνταγογράφησης σε ηλικιωμένους έκοψε την ενίσχυση προς τους ψυχικά ασθενείς και αύξησε την συμμετοχή των ασθενών στην παροχή υπηρεσιών ακόμη και έκτακτης ανάγκης. Στην Ιρλανίδα,όπως αναφέρεται ακόμη, έχουν γίνει ήδη περικοπές ενώ πολλά φάρμακα έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο που καλύπτονται από το Δημόσιο.
Πουθενά , όμως, σύμφωνα με την WP η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο στην Ελλάδα όπου, το σύνολο των δαπανών για την υγεία περικόπτεται κατά περισσότερο από 25% από το 2009 , ενώ το επόμενο χρόνο έρχονται ακόμη περισσότερες περικοπές
"Οι επικριτές λένε ότι οι εν λόγω περικοπές έχουν γίνει με ένα τσεκούρι αντί για ένα νυστέρι , που οδηγούν σε ελλείψεις και τα κενά στη φροντίδα σε δημόσια νοσοκομεία και στην αυξανόμενη κρίση των ανασφάλιστων" σημειώνει η WP .
Στο Γενικό Νοσοκομείο Γεννηματά , η γιατρός Έλενα Καραμπατζάκη , δήλωσε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά για να επισκευάσει σπασμένο ιατρικό εξοπλισμό , αναγκάζοντας τους ασθενείς να περιμένουν μια εβδομάδα ή περισσότερο για διαδικασίες , όπως η μαγνητική τομογραφία και τομογραφία CAT . "Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει περιοδικά ελλείψεις αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων . Εν τω μεταξύ, το νοσοκομείο κατακλύζεται από ασθενείς που έρχονται για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας καθώς και από ασθενείς που περίμεναν πολύ καιρό για να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και η κατάστασή τους είναι τώρα ιδιαίτερα οξυμένη. Το πάγωμα των προσλήψεων για 4 έτη έχει αφήσει το νοσοκομείο με τραγικές ελλείψεις προσωπικού" αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο  στο οποίο επισημαίνεται μέσω δηλώσεων της γιατρού ότι για παροχές όπως σίτηση των ασθενών το νοσοκομείο στηρίζεται στους συγγενείς.
Τέλος αναφορά γίνεται στην διαμαρτυρίες των γιατρών στις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις που θα ανοιξουν το δρόμο για απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος των απολύσεων στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου