Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΗΝ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ»

Του Δημήτρη Κατσούλη
Από το 2010, είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι η προοπτική της Εύβοιας στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας καθορίζεται από την ιδιαίτερη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει λόγω του πληθυσμιακού μεγέθους, των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και της γεωοικονομικής της θέσης. Η προοπτική της Εύβοιας δεν έπρεπε να είναι προοπτική αντίθεσης αλλά προοπτική σύνθεσης. Για να γίνει αυτό πράξη – γιατί μόνο τότε έχει σημασία- χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα βούληση για σύνθεση. Βούληση για σύγκλιση συμφερόντων και αναπτυξιακού προσανατολισμού και για συνδιαμόρφωση της περιφερειακής συλλογικότητας τόσο ως συνείδησης όσο και ως  πολιτικής πρακτικής.
Εξάλλου η μίζερη και απαξιωτική πολιτική του Κεντρικού Κράτους προς την Περιφέρεια, η υπονόμευση της συνταγματικής αποστολής της και η προφανής προσπάθεια χειραγώγησης δεν άφηναν περιθώρια  για πειραματισμούς και ενδοπεριφερειακούς ανταγωνισμούς. Αντίθετα επέβαλαν την σφυρηλάτηση της περιφερειακής συλλογικότητας. Γιαυτό λοιπόν η αποδυνάμωση ή έστω η μη επίμονη επιδίωξη της περιφερειακής συλλογικότητας τραυμάτισαν και περιόρισαν την αξιοπιστία και τη δυναμική της Περιφέρειας.
Είναι πλέον «κοινό τοις πάσι» ότι αυτή η διάρρηξη της συλλογικότητας, σε ότι αφορά την Εύβοια, οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα.
Σήμερα χρειάζεται μία άλλη πολιτική, μία πολιτική  που ενώ θα κρατήσει τα θετικά βήματα της απερχόμενης Περιφερειακής Ηγεσίας θα συμβάλλει στην σφυρηλάτηση της συλλογικότητας.  Μόνο η ισχυρή  σε πολιτικές και διεκδικήσεις Περιφέρεια μπορεί να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της νέας προγραμματικής περιόδου. Η παραπαίουσα και εσωστρεφής Περιφέρεια είναι χαμένη προτού ακόμη εισέλθει στον αγωνιστικό στίβο.
Η συμβολή της ευβοϊκής πολιτικής κοινωνίας στην σύνθεση της περιφερειακής συλλογικότητας είναι πλέον ο μονόδρομος για να είναι ο Νομός στο προσκήνιο.  Αυτή η πορεία όμως απαιτεί βαθιά πολιτική προνοητικότητα, επιμονή και ανοικτούς ορίζοντες πολιτικής σκέψης. Δεν πρέπει να υπάγεται σε σκοπιμότητες κομματικές, τοπικιστικές και φατριαστικές. Απαιτεί πίστη στην χειραφέτηση της Περιφέρειας και του Νομού από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και επαναπροσδιορισμό της αυτοδιοικητικής αυτονομίας σε ένα νέο, διαφορετικό σύστημα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Προϋποθέσεις που δεν μπορούν να υπάρξουν ειλικρινά στην ανταγωνιστική κονίστρα της προεκλογικής περιόδου εάν δεν έχουν από καιρό κτιστεί σε στέρεες βάσεις.
Έτσι και  αλλιώς  αν δεν αλλάξει προσανατολισμό η «πολιτική κοινωνία» και εάν δεν συγκροτηθεί χωρίς χειραγωγήσεις η ευβοϊκή κοινωνία των πολιτών η Εύβοια θα συνεχίσει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής και θα αρκεστεί σε φιλότιμες όντως «χάρτινες» διεκδικήσεις  για να εισπράττει απορρίψεις, πολιτικάντικες εξαπατήσεις και απομόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου