Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: ΘΕΣΕΙΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ (ΣΤΑΔΙΟ Β1) ΤΟΥ ΣΧΟΟΑΠ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΥΛΩΝΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δημοτικής ενότητας Αυλώνος, του Δήμου Κύμης Αλιβερίου  πρόκειται να αποτελέσει το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι χρήσεις γης, η οικιστική ανάπτυξη αλλά και η παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δέκα πέντε (15) χρόνια (όριο 2017). Είναι ένα σύστημα  γενικών κατευθύνσεων για την οργάνωση και την λειτουργία των οικισμών και της πολεοδομικής εξέλιξής τους. Με λίγα λόγια η εκπόνησή του δεν είναι ζήτημα μίας μόνο μελέτης που έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια σε μελετητικό σχήμα και εκείνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι εμπλεκόμενοι είναι απλώς η διεκπεραίωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου προκειμένου να απορροφηθούν οι πόροι του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Είναι πρωτίστως και πάνω απ΄όλα ζήτημα σχεδιασμού και οργάνωσης της ζωής και της δραστηριότητας των τοπικών κοινωνιών που συναποτελούν τον πρώην Δήμο Αυλώνος, είναι μία ύψιστη λειτουργία σχεδιασμού που πρέπει να ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία πολύ περισσότερο απ΄ότι τους μελετητές, την αναθέτουσα αρχή και τους διαχειριστές των διοικητικών υποθέσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Έπρεπε επίσης να ενδιαφέρει τον Δήμο ο οποίος έχει πολλαπλό καθήκον, να ενημερώσει τους δημότες, να καταθέσει τις δικές του απόψεις και προτάσεις, να αναδείξει την σημασία της δημοτικής ενότητας Αυλώνος ως κεντροβαρικής στην συνολικότερη χωροταξική οργάνωση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και τέλος να επιδιώξει τον συσχετισμό των τριών υπό εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ που αναφέρονται στις τρεις ενδιάμεσες δημοτικές ενότητες Αυλώνος, Κονιστρών και Δυστίων. Αντί αυτού διεκπεραιώνει με εξαιρετική νωθρότητα τυπικές διαδικασίες δήθεν διαβούλευσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη και να τακτοποιηθεί από άποψη φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.
Ήδη η πρώτη φάση της μελέτης, εκείνη της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, εγκρίθηκε χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση και με πρωτοφανή λάθη και παραλείψεις αρκετά από τα οποία διορθώθηκαν μετά την έγκρισή της. Είχαμε τότε καταθέσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας. Τώρα βρίσκεται στην φάση της διαβούλευσης η Β1 φάση που είναι ίσως η σημαντικότερη καθ΄ότι αναφέρεται στην εξειδίκευση της Πρότασης πάνω στην οποία θα συνταχθεί στην Β2 φάση το ΣΧΟΟΑΠ και θα πάρει τον δρόμο της έγκρισης και της δημοσίευσης στο Φ.Ε.Κ. οπότε και θα αποκτήσει κανονιστική- ρυθμιστική ισχύ. Δεδομένης μάλιστα αυτής της σημασίας αλλά και της αποστροφής προς την δημοσιότητα και την ενθάρρυνση της διαβούλευσης η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας με το έγγραφο που διαβιβάζει την μελέτη στις αρμόδιες να γνωμοδοτήσουν υπηρεσίες συνιστά ειδικά στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου τα ακόλουθα: «Ιδιαίτερα ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου πρέπει να επιδιώξει τη συμμετοχή των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως π.χ. ανοικτές συγκεντρώσεις ή ενημέρωση με τον τύπο» (Βλ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, Αριθ.Πρωτ.  5077/12- 7/1/2014).
Ο διαθέσιμος χρόνος για τη διαβούλευση είναι δύο μήνες και εκπνέει στις 7 Μαρτίου 2014, δηλαδή περίπου σε μία εβδομάδα. Έγινε μόνο μία σύσκεψη, στις 5 Φεβρουαρίου 2014 στο Αυλωνάρι, με ανύπαρκτη παρουσία των φορέων της τοπικής κοινωνίας αφού συμμετείχαν μόνο μικρός αριθμός αιρετών και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ως τέως Δήμαρχος συμμετείχα διότι θεωρώ ότι έχω καθήκον να διατυπώνω και να εκφράζω τις απόψεις μου για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Δημοτική Ενότητα Αυλώνος αλλά και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο καθήκον έχω ασφαλώς ως πολίτης ο οποίος θέλει να είναι ενεργός, όπως πρέπει τελικά να είμαστε όλοι. Στο πλαίσιο αυτού του καθήκοντος καταθέτω και γραπτώς τις απόψεις μου και τις παρατηρήσεις τις οποίες ανέπτυξα προφορικά στην σύσκεψη- παρουσίαση της μελέτης στις  5ης Φεβρουαρίου 2014 αλλά τις συζήτησα και σε συγκέντρωση ενδιαφερομένων πολιτών που κάλεσα στις 21 Φεβρουαρίου 2014, στα Χάνια Αυλωναρίου, υπό αυτή την έννοια απηχούν προβληματισμό περισσοτέρων πολιτών.
 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου