Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΙΣ



Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

   Σας καλωσορίζουμε στο Απολογιστικό Συνέδριό μας, που γίνεται υποχρεωτικά και εσπευσμένα, λόγω Προεδρικών Διαταγμάτων, που ψήφισε η Κυβέρνηση, για έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους των Οικονομικών των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών αλλά και περικοπές στα οικονομικά τους.
   Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το κράτος δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

   Τα χρήματα που μας δίνει για Μισθούς – ΙΚΑ – ΦΜΥ των υπαλλήλων μας, είναι από τις κρατήσεις που γίνονται μέσω των ενσήμων μας 1,5% περίπου, για επιχορήγηση Συνδικαλιστικών Οργανώσεων – Κοινωνικό Τουρισμό – Επιδοτήσεις  ενοικίων – Βιβλία κ.λ.π.
   Στο σύνολο των εργαζομένων της Ελλάδας το ποσό που παρακρατείται είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.
   Το ποσό που καταβάλλεται για όλα αυτά που σας προανέφερα (Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Κοινωνικός Τουρισμός, Επιδότηση Ενοικίου κ.λ.π. είναι 27 εκατομμύρια ευρώ).
   Τα υπόλοιπα πάνε στον κρατικό κορβανά, συν τα 12 εκατομμύρια ευρώ που πήραν με την διάλυση της Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
   Και έπειτα μιλάνε για πρωτογενές πλεόνασμα.
   Ξεκίνησα έτσι για να σας δείξω τις ανάλγητες πρακτικές που χρησιμοποιεί  η Κυβέρνηση, απέναντι στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, που έπειτα από την καταστροφή  σχεδόν όλων των εργασιακών δικαιωμάτων , μέσω πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  και λοιπά, θέλουν να το πνίξουν και οικονομικά.
   Δυστυχώς η Γ.Σ.Ε.Ε., ως τριτοβάθμιο όργανο και ως υποτίθεται η ηγεσία των εργαζομένων, κοιμάται ύπνο βαθύ και λειτουργεί ως μακρύ χέρι  της Κυβέρνησης.
   Τους έχουμε καταγγείλει, θα τους καταγγέλλουμε  συνεχώς.
   Η χρονιά που πέρασε και μαζευτήκαμε εδώ για να κάνουμε τον Απολογισμό μας, ήταν μια χρονιά ΑΝΕΡΓΙΑΣ – ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ , καταστροφή των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων βίας, απέναντι στους εργαζόμενους και οποιαδήποτε φωνής προσπαθούσε να ανορθώσει ανάστημα.
   Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και η Διοίκησή του, προσπαθώντας να αντιδράσει σε αυτές τις πολιτικές, ήταν -  είναι  και θα είναι συνέχεια στο δρόμο για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, που ισοπεδώνουν την κοινωνία, εξαφανίζουν τους εργαζόμενους και τους κάνουν δούλους και μας οδηγούν στη ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ,  στο σύνολο των εργαζομένων.
   Το 2013 ήταν μια χρονιά, που οι εξελίξεις κατά των εργαζομένων της Εύβοιας ήταν τόσο καταιγιστικό, που ανέτρεψαν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για το εργασιακό μέλλον του Νομού μας.
   Θα ήθελα να θυμίσω, ότι μέσα στο 2013 υπήρχαν αναστολές και παύση λειτουργίας σε ΣΕΛΜΑΝ – ΝΕΟΣΕΤ – ΙΝΤΕΡΚΕΜ – ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΒΙΟΜΕΚ – ΤΣΙΜΕΝΤΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ – Σ/Μ ΓΑΛΗΝΟΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ και αν συνεχίσω να μπαίνω και σε μαγαζιά που απασχολούσαν 2-3 εργαζόμενους, θα ήθελα ώρες να τελειώσω αυτόν τον μακρύ κατάλογο.
   Αντιδρώντας σε όλα αυτά, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, είχε μία δράση συνεχή στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης του Αγώνα και της ανατροπής των πολιτικών τους.
   Συμμετείχαμε σε (8) 24ωρες απεργίες που από αυτές οι (3) ήταν Πανευβοικές.
   Πέρα από αυτό η μάχη δινόταν καθημερινά  σε όλα τα θέματα, με συνεχείς κινητοποιήσεις.
   Καθημερινά σχεδόν βρισκόμασταν με θέματα εργαζομένων, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας, είτε σε ελέγχους (πάνω από 80).
   Με το σύνολο των Σωματείων, που υπήρχε πρόβλημα, βρεθήκαμε σε συσκέψεις στην Περιφέρεια, στο Δήμο και στο Υπουργείο Εργασίας, με τριμερής, που για να γίνουν χρειάστηκε να συνεννοηθούν τα Σωματεία που είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, αποφασίζοντας μέσα από την Γ.Σ., για κατάληψη του Περιφερειακού Μεγάρου της Εύβοιας.
   Κατ΄ εμέ αυτή η κατάληψη επί 36 ημέρες  που ακολούθησε, μας δίδαξε πολλά  και έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να βγάλουμε συμπεράσματα.
   Μία μέγιστη πολιτική πράξη των Σωματείων αλλά και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.
   Μία πράξη Δημοκρατίας, που αναδείχτηκε και μέσα από την συνεννόηση όλων αυτών των εργαζομένων επί 36 ημέρες.
   Αφήνοντας πίσω τους δογματισμούς, την περιχαράκωση, την κομματικοποίηση και βασικά τις κόκκινες γραμμές στα μυαλά μας που εντέχνως μας έχουν βάλει, απέδειξαν οι εργαζόμενοι, ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά.
   Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι όλα τα μεγάλα Μ.Μ.Ε., δεν πρόβαλλαν αυτή την κινητοποίηση, που σημειωτέον δεν έχει συμβεί πουθενά στην Ελλάδα, τουλάχιστον.
   Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν χαρακτηρίσει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας κόκκινο και έχουν πάντα 3-4 διμοιρίες με ΜΑΤ έτοιμες να παρέμβουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση κάνουμε.
  • Τους νοιώσαμε στο πετσί μας δύο φορές, με επέμβασή τους στο Διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας.
  • Τους νοιώσαμε, που επί τρείς  μήνες περίπου φύλαγαν το Διοικητήριο, σαν να ήταν στρατώνας.
  • Τους νοιώσαμε στα κεντρικά γραφεία της Lafarge  3 φορές που πήγαμε και φύλαγαν τα αφεντικά τους.
  • Τους νοιώσαμε στην παρέλαση που κάναμε μαζί με τους εργαζόμενους.
  • Τους νοιώσαμε στη Θεσσαλονίκη που συμμετείχαμε στο Συλλαλητήριο.
  • Τους νοιώσαμε στην ΕΡΤ, που παρευρεθήκαμε πολλές φορές και με την επέμβαση που έκαναν.
  • Τους νοιώσαμε στον ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ,  που  προστάτευαν του Διευθυντάδες  και τα τσιράκια τους και χτυπούσαν αυτούς που ασκούσαν το νόμιμό τους δικαίωμα στην απεργία κατά των απολύσεων.
  • Τους νοιώθουμε καθημερινά αλλά δεν πτοούμαστε.
   Είμαστε εδώ και θα έρθει η ώρα που θα μας νοιώσει  και αυτή η Κυβέρνηση «κατοχής».
   Ο πόλεμος ενάντια σε αυτές τις πολιτικές τις μνημονιακές που καταδυναστεύουν  αλλά και καταστρέφουν και ξεπουλούν την χώρα μας θα ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ. Τουλάχιστον θα το προσπαθήσουμε.
«Πόλεμος» όμως και απέναντι σε όλους αυτούς που ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών των πολιτικών.
  • Το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να αφυπνιστεί και σε επίπεδο Γ.Σ.Ε.Ε.
  • Το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΙ.
  • Το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει όχι μόνο να προστατεύει αλλά να δημιουργεί, να ανατρέπει και να απαιτεί Κοινωνική Δημοκρατία.

   Το 2014, πιστεύω ότι θα είναι χρονιά μέγιστων ανατροπών και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την επίσπευσή τους, δίνοντας το πολιτικό στίγμα που χρειάζεται και όχι το κομματικό, για το καλό των εργαζομένων, της κοινωνίας μας αλλά και της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου