Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Διαλύουν κάθε Ελπίδα για ανάκαψη. Κάνουν Αβάσταχτο το μπλοκάκι – Αυξάνονται οι κρατήσεις και φτάνουν στο 26%

Επιπρόσθετα βάρη φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σε φυσικά πρόσωπα που προέρχονται είτε από ατομικές επιχειρήσεις είτε από ελεύθερα επαγγέλματα. 
Τα εισοδήματα των εν λόγω φορολογούμενων όπως προβλέπεται πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.

Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση του εργοδότη στον εργαζόμενο θα αυξηθεί κατά 30%, από 20% που είναι σήμερα στο 26%. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που λαμβάνει 500 ευρώ μεικτά με μπλοκάκι και σήμερα παίρνει 400 ευρώ στο χέρι με την αύξηση που αναμένεται θα χάσει ακόμη 30 ευρώ το μήνα.
Στην περίπτωση που η μηνιαία φορολογητέα αμοιβή είναι 1.000 ευρώ, τότε ο φόρος από 200 ευρώ θα αυξηθεί στα 260 ευρώ και ο εργαζόμενος αντί για 800 ευρώ το μήνα θα λαμβάνει 740 ευρώ.
Το επιχείρημα για την αύξηση στην παρακράτηση της τρόικας είναι ότι ο συντελεστής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματικών είναι 26% μέχρι εισόδημα ύψους 50.000 ευρώ (και με 33% για το εισόδημα πάνω από το ύψος αυτό). Όμως, ο συλλογισμός αυτός παραγνωρίζει το γεγονός ότι πριν υπολογιστεί ο φόρος, από τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών αφαιρούνται οι επαγγελματικές δαπάνες, οπότε η τελική επιβάρυνση είναι συνήθως μικρότερη.

Έτσι, με την αύξηση της παρακράτησης, αυτό που θα συμβεί είναι ότι οι επαγγελματίες θα χάσουν 7,5% παραπάνω εισόδημα και θα περιμένουν την εκκαθάριση φόρου (με τη συνηθισμένη καθυστέρηση) για να εισπράξουν την όποια διαφορά υπάρχει από το φόρο που τελικά θα οφείλουν.
Αντιστοίχως, πρόσθετη μείωση κατά 1,5% θα υποστούν και όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εφόσον τελικά προχωρήσει η κατάργηση της έκπτωσης που γίνεται σήμερα στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα του σημερινού Ελεύθερου Τύπου, θα καταργηθεί και η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να φέρουν έως και 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου