Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Απετράπη η κατάρρευση της κυβέρνησης

Μετά την στροφή 180 μοιρών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα διασφαλίζει την πολιτική της επιβίωση. Η γερουσία έδωσε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα πράξει και η βουλή.
Η διάλυση της ιταλικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα αποτράπηκε σε πρώτη φάση μετά την ξαφνική στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η γερουσία έδωσε τελικά την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης στον Ενρίκο Λέτα (235 ψήφοι υπέρ, 70 κατά). Καθοριστικό ρόλο για τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας έπαιξε η ενίσχυση της κυβέρνησης από βουλευτές της ιταλικής κεντροδεξιάς.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε απρόσμενα τους βουλευτές του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας (PdL), να στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. «Αποφασίσαμε να παράσχουμε την εμπιστοσύνη μας, όχι όμως χωρίς εσωτερικές διαφωνίες» δήλωσε ο Σ. Μπερλουσκόνι στην ιταλική γερουσία.
Ατυχείς οι χειρισμοί Μπερλουσκόνι
Έξοδο από την ύφεση υποσχέθηκε ο Ενρίκο Λέτα Έξοδο από την ύφεση υποσχέθηκε ο Ενρίκο Λέτα
Ο πρώην πρωθυπουργός φερόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή αποφασισμένος να άρει τη στήριξη της κεντροδεξιάς παράταξης στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Το Σάββατο είχε μάλιστα ανακοινώσει μονομερώς την αποχώρηση πέντε υπουργών του PdL από τον συνασπισμό, επιχειρώντας πρακτικά τη διάλυση της κυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από τους απότομους χειρισμούς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κρύβεται η προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να διατηρήσει τη θέση του στη γερουσία, χωρίς να χάσει τη βουλευτική του ασυλία. Ωστόσο, οι κινήσεις του προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων ακόμη και εντός της κεντροδεξιάς παράταξης, με κορυφαία στελέχη του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας να τάσσονται ανοιχτά κατά του Μπερλουσκόνι, με σαφή πρόθεση να στηρίξουν την ιταλική κυβέρνηση. Οι τελευταίες εξελίξεις εξώθησαν τελικά τον πρώην πρωθυπουργό σε υποχώρηση και συμπαράταξη με τον Ενρίκο Λέτα.
Ο ιταλός πρωθυπουργός είχε ζητήσει, μιλώντας σήμερα ενώπιον της γερουσίας, τη στήριξη της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα συνιστούσε «ολέθριο κίνδυνο» για τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολιτική αστάθεια των τελευταίων ημερών είχε οδηγήσει σε αισθητές απώλειες στο πεδίο των χρηματαγορών. Μετά την απρόσμενη «συνθηκολόγηση» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το ιταλικό χρηματιστήριο κατέγραψε άμεση άνοδο του γενικού δείκτη κατά 1,45%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων.
Ο Λέτα κάλεσε τους ιταλούς βουλευτές να τον στηρίξουν, υποσχόμενος να ανασύρει την οικονομία της χώρας από το τέλμα της ύφεσης εντός του 2014. Ο ιταλός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει εμμέσως πλην σαφώς την περίπτωση της τελεσίδικης καταδίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη, λέγοντας ότι «σε μία δημοκρατική χώρα πρέπει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης».
Μετά τη νίκη της στη γερουσία, θεωρείται βέβαιο ότι η ιταλική κυβέρνηση θα κερδίσει -εντός της ημέρας- και την επόμενη κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, όπου άλλωστε οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου