Του Βαγγέλη Δουράκη
Και τώρα… Ελλάδα: Η υπόθεση Κύπρος μοιάζει να μπαίνει πια στον δρόμο που …χάραξε η τρόικα και τα βλέμματα των πιστωτών μοιραία στρέφονται προς την Αθήνα. Λίγο μετά τις 31 Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα πατήσουν και πάλι ελληνικό έδαφος με άγριες διαθέσεις.


Η εμπειρία της Κύπρου έδειξε ότι ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ έχουν αποφασίσει να τηρούν σταθερά αταλάντευτη στάση επιβάλλοντας την «συνταγή» τους -ή έστω αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για διαπραγμάτευση- κάτι που άρχισε να διαφαίνεται από την τελευταία επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα, οπότε και μια αξιολόγηση «ρουτίνας» όπως είχε αρχικά θεωρηθεί, εξελίχθηκε τελικά σε θρίλερ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές μας έφυγαν από την Ελλάδα αφήνοντας μία πρώτη εκτίμηση για ένα μεγάλο δημοσιονομικό και άρα χρηματοδοτικό κενό για το 2013, το οποίο εντοπίζουν κυρίως στο πεδίο των εσόδων. «Μέτωπο» βεβαίως που ανοίγει κουβέντα για …νέα μέτρα.
Η αγωνία δεν λείπει από την Αθήνα, καθώς δεν ήταν και το αναμενόμενο μετά το λάθος στον υπολογισμό της ύφεσης, να αρχίσει ένας νέος κύκλος πιέσεων για μέτρα και η Κυβέρνηση «τρέχει» για να κλείσει ένα- ένα τα «μέτωπα».
Δύο είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα γίνουν διαπραγματεύσεις:
- Για να πάρουμε τα 2,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του Δεκεμβρίου, για την οποία απαιτείται απόφαση Euro Working Group και όχι κάθοδος τρόικας στην Αθήνα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επανατιμολόγηση των φαρμάκων που προωθείται και να λυθεί το κρίσιμο ζήτημα των οργανογραμμάτων, επαναξιολόγησης προσωπικού, και υποχρεωτικών αποχωρήσεων ως το τέλος του 2014, με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στην τελευταία τους συνάντηση να έχουν ακόμη μεγάλες δόσεις ασάφειας.
- Για να λάβουμε τα 6 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2013 θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο νέος γύρος αξιολόγησης. Για αυτό το λόγο η τρόικα επιστρέφει τον Απρίλιο στην Αθήνα.
Ωστόσο, «όσο καθυστερεί το τέλος της αξιολόγησης τόσο αυξάνεται η δυσκολία της γιατί και νέα θέματα μπαίνουν στο τραπέζι» αναφέρει αρμόδια πηγή. Το πρώτο μέτωπο είναι το έλλειμμα του 2013 και το δημοσιονομικό κενό. Κάθε μήνα θα βγαίνουν νέα στοιχεία που αν δεν δείξουν ένα «θαύμα» στα έσοδα, θα επιτείνουν την κατάσταση.
Επίσης, στο τέλος Μαρτίου «κλείνει» λογιστικά από την ΕΛΣΤΑΤ το έτος 2012. Τότε, θα φανεί η επίτευξη ή όχι των τριμηνιαίων στόχων φοροελέγχων, αποκρατικοποιήσεων και άλλων μεταρρυθμίσεων, ενώ θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι ημερομηνίες για την πολύ δομική για την τρόικα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
matrix24.gr