Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Bloomberg: Στο μάτι του κυκλώνα ο ένθερμος υποστηρικτής του Βερολίνου Ολι Ρεν

Στο μάτι του κυκλώνα που ο ίδιος φέρεται να έχει με επιμέλεια προκαλέσει ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν, βασικός υπέρμαχος της γερμανικής πολιτικής λιτότητας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 
Οπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Ολι Ρεν βάλλεται, πλέον, από παντού, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί έπειτα από τον ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση του πακέτου στήριξης της Κύπρου. Στην Ευρώπη επικρίνουν, πλέον, ανοικτά το ρόλο που έχει παίξει ο Ευρωπαίος επίτροπος στην επιβολή της γερμανικής λιτότητας σε ολόκληρη την ήπειρο τα τελευταία χρόνια, με το πρόγραμμα για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο να είναι το αποκορύφωμα.
«Τώρα ο κ. Ρεν έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, καθώς η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον έχουν αφήσει να αναλάβει την ευθύνη για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο αξιωματούχος της Ε.Ε.

Η γενικότερη δυσαρέσκεια φαίνεται και από το «άδειασμα» που επιφύλασσε στον κ. Ρεν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι στο τελευταίο Eurogroup πήρε θέση υπέρ της άποψης του ΔΝΤ και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή του Ολι Ρεν. 

«Εγώ υποστήριξα στο Eurogroup την πρόταση του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι οι δύο μεγάλες και πρακτικά πτωχευμένες τράπεζες - και μόνο αυτές οι δύο - θα έκλειναν και θα αναδιαρθρώνονταν (σ.σ.: εννοεί τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου). Με το μοντέλο αυτό θα ήταν πλήρως εγγυημένες όλες οι καταθέσεις όλων των τραπεζών - και αυτών των δύο - έως τις 100.000 ευρώ. Αυτή η πρόταση μειοψήφησε. Η πλειοψηφία στο Eurogroup ενέκρινε πρόταση της Κομισιόν για ένα τέλος (levy) επί όλων των καταθέσεων» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα.
Λάβρος κατά του Επιτρόπου έχει υπάρξει και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν ο οποίος τονίζει: «Το εκπληκτικό είναι ο τρόπος με τον οποίο άνδρες που δεν γνωρίζουν ούτε θεωρία ούτε την ιστορία προηγούμενων κρίσεων είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι ξέρουν τι να κάνουν με τη σημερινή κρίση. Και πώς η εμπιστοσύνη στις συνταγές τους παραμένει ακλόνητη από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έκαναν λάθος. Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι κινούν στην πράξη τις εξελίξεις».

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει και τα τραγικά λάθη του Ολι Ρεν και στην περίπτωση της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι προέβλεπε την άνοιξη του 2010 ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το ίδιο έτος και κατά 0,5% το 2011, ωστόσο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,9% το 2010 και 7,1% το 2011. Μία από τα ίδια και το 2012 όταν ο Ολι Ρεν προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% για την Ελλάδα η οποία τελικά παρουσίασε ύφεση 6,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου